23.1.2014 12:21

Το «μαύρο κουτί» της ΕΝΑ Χίου δοκιμάζει τις σχέσεις Δήμου – Περιφέρειας

• ΗΓΓΙΚΕΝ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ΤΗ ΖΗΜΙΑ

Η πρώτη προεκλογική δοκιμασία των σχέσεων δημοτικής και περιφερειακής αρχής έρχεται με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της ΕΝΑ Χίου. Το τελικό πόρισμα προσδιορίζει τη ζημιά στις 427.000 ευρώ, ποσό που πλησιάζει τις 600.000 ευρώ, αν συνυπολογιστεί και η οφειλή του Δήμου Χίου για τη μελέτη του φράγματος Σαραπιού, η οποία ανατέθηκε στην ΕΝΑ Χίου αλλά ποτέ δεν πληρώθηκε.

Με βάση τα ισχύοντα για τις Α.Ε. πλέον υπάρχουν δυο δρόμοι:

  • Δήμος και Περιφέρεια αναλαμβάνουν να καλύψουν – κατά το αναλογούν ποσοστό τους – τη ζημιά ώστε να αποπληρωθούν οι οφειλές της Εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφερειακή Ενότητα Χίου διαθέτει ποσοστό περίπου 60%, ο Δήμος Χίου ποσοστό περίπου 38% και το υπόλοιπο 2% ανήκει στους Δήμους Ψαρών και Οινουσσών.

  • οι εταίροι της ΕΝΑ Χίου αποδέχονται ότι η Εταιρεία πτώχευσε και δεν πληρώνουν τις οικονομικές της εκκρεμότητες προς το Δημόσιο (ΙΚΑ, Εφορία), τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές.

Σε μια τέτοια περίπτωση Δημόσιο και ιδιώτες διεκδικούν τα χρήματα τους από τον τελευταίο διατελέσαντα πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, που στην περίπτωση μας υπήρξαν οι κ. Παν. Κρητικός και Π. Φλάμος.

Αναλαμβάνει την ευθύνη

Όπως εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Κ. Γανιάρης, η περιφερειακή αρχή επαναβεβαιώνει την πρόθεση της να καλύψει τη ζημιά που αναλογεί στο ποσοστό της. «Είναι θέμα ηθικής τάξεως η Περιφέρεια να μην συμπεριφερθεί ως μπαταξής έναντι Δημοσίου και ιδιωτών. Πιθανά αυτό να συμβεί τμηματικά, ανάλογα με τη δυνατότητα ροής των αναγκαίων πιστώσεων», αναφέρει.

Το ερώτημα

Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι προτίθεται να κάνει ο Δήμος. Ο δήμαρχος Χίου, όταν το θέμα τέθηκε προ δύο ετών, είχε επιμείνει ότι η ζημία διογκώθηκε από τους άστοχους χειρισμούς της Περιφέρειας. Υπολόγιζε δε, βάση των στοιχείων της εκκαθάρισης, ότι η ΕΝΑ Χίου ήταν ζημιογόνα μέχρι το 2011 μόλις κατά περίπου 150.000 ευρώ. Είχε τέλος αποσαφηνίσει ότι η δημοτική αρχή ήταν κατηγορηματικά αντίθετη στο κλείσιμο της ΕΝΑ Χίου, πιστεύοντας ότι με τη στήριξη εκ μέρους των ΟΤΑ  μπορούσε να παρουσιάσει θετικές χρήσεις.

Πως θα αντιδράσει τώρα η δημοτική αρχή; Θα ρισκάρει να απειληθούν οικονομικά δυο στενοί συνεργάτες του δημάρχου Χίου; Είναι διατεθειμένη να τραβήξει το σχοινί της αντιπαράθεσης με την περιφερειακή αρχή και να κλονίσει έντονα τις μεταξύ τους σχέσεις ενόψει εκλογών; Σπουδαίο δίλημμα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ