7.5.2014 11:29

Μαύρο χάλι ο Καρφάς

• ΓΙΑΠΙ ΜΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

Το χειρότερο καλοκαίρι της ζωής τους θα κάνουν οι επαγγελματίες των επιχειρήσεων του πεζόδρομου του Καρφά, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά μέσα στον τρέχοντα μήνα. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα θα αναγκαστούν να περιοριστούν στα καταστήματα τους και δεν θα έχουν τη δυνατότητα να στήσουν πέργκολες και τραπεζοκαθίσματα στην παραλία.

Σκουπιδότοπος

Ταυτόχρονα όμως  το κέντρο της παραλίας του Καρφά είναι σε τραγική κατάσταση. Η γραφική εικόνα έχει παραχωρήσει τη θέση της σε μια αποκρουστική κατάσταση, αφού έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο από παρατημένες τάβλες, διάσπαρτους σωλήνες, πλαστικά και σίδερα μισοχωμένα στην αμμουδιά και πολλά άλλα σκουπίδια, χωρίς να υπάρχει αισιόδοξη προοπτική.

Οικόπεδο του Δημοσίου

Η Κτηματική Υπηρεσία τους ανάγκασε να αφαιρέσουν τις ξύλινες κατασκευές από την αιγιαλίτιδα ζώνη, αφού δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές και τα πρόστιμα ενοικίων των προηγούμενων τεσσάρων ετών, που φτάνουν σε πολύ υψηλό κόστος για τον καθένα. Μόνο αν πληρώσουν μια προκαταβολή των χρεών τους, που ανέρχεται στο ποσό περίπου των 6.000 ευρώ, θα αποκτήσουν δικαίωμα επανατοποθέτησης.

 Η λύση που προσπάθησε να δώσει η δημοτική αρχή με την έγγραφη άδεια χρήσης του οδοστρώματος του πεζόδρομου δεν απέδωσε, γιατί, με νεότερο έγγραφο της, η Κτηματική απαγορεύει τη χρήση του επειδή ανήκει στην παλιά αιγιαλίτιδα ζώνη ευθύνης της,  χαρακτηρισμένο ως δημόσιο κτήμα ΒΚ226.

Όμως αυτή η λύση δεν έχει νομική υπόσταση και δεν καλύπτει τους επαγγελματίες, αφού το έγγραφο είναι διάτρητο και ανίσχυρο, όπως υποστηρίζει επαγγελματίας της περιοχής. Οι χειρισμοί του Δήμου στοχεύουν σε άλλα κέρδη, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο. «Ο δήμαρχος κλείνει το μάτι σε κάποιους επαγγελματίες προεκλογικά, δεν μας ενημέρωσε όλους, αλλά παράλληλα γνωρίζει ότι παραχωρεί κάτι που δεν του ανήκει», ισχυρίζεται.

Αστυνόμευση

Αλλά ο τραγέλαφος δεν σταματάει εδώ. Ο πεζόδρομος δεν μπορεί ακόμη και να αστυνομευθεί, αφού η  Αστυνομία, όπως τους απάντησε, δεν μπορεί να επέμβει, γιατί απαιτείται καταγγελία από τους ιδιοκτήτες, επειδή ερμηνεύει το νόμο με τη διάταξη της διατάραξης της κοινής ησυχίας. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μια άναρχη κατάσταση, η οποία επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την εικόνα του χώρου και  τα συμφέροντα τους.

Δηλαδή στον πεζόδρομο όποιος θέλει κάνει ό,τι θέλει χωρίς κανένα περιορισμό. Απόλυτη αναρχία, που οδηγεί τους επαγγελματίες στην καταστροφή.

Καθαριότητα

Για το θέμα της αποκατάστασης της  τραγικής και απαράδεκτης εικόνας της παραλίας η  ευθύνη βαρύνει και κάποιους από τους ενοικιαστές, οι οποίοι με τη συμπεριφορά τους αναγκάζουν την Κτηματική να επιμένει στην εφαρμογή του γράμματος του νόμου.

 Κάποιοι συνεπείς επαγγελματίες αφαίρεσαν τις κατασκευές, αλλά ορισμένοι άλλοι απλά τις έχουν κρύψει κάτω από την άμμο, σκεπασμένες με λινάτσα, πιστεύοντας ότι μπορούν  να κάνουν τη δουλειά τους με μεσοβέζικες λύσεις και συμπεριφορές που δεν δέχεται η Υπηρεσία.                                                                                            

Η Κτηματική απαιτεί από όλους  να καθαρίσουν την παραλία, να επισκευάσουν τις φθορές και να την παραδώσουν σε άψογη κατάσταση, τηρώντας τους όρους της σύμβασης που έχουν υπογράψει. Αν δεν σεβαστούν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, δεν αποκλείεται να τους επιβάλλει πρόσθετα πρόστιμα και να τους παραπέμψει στη Δικαιοσύνη.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ