4.4.2020 12:41

Μαύρο Πάσχα για τους Χιώτες κτηνοτρόφους

Κατακόρυφη πτώση της τιμής αγοράς των αμνοεριφίων από τους εμπόρους με την πρόφαση της μειωμένης ζήτησης

Με την παραδοσιακή έξοδο να ακυρώνεται λόγω κορωνοϊού και τον εορτασμό να περιορίζεται φέτος εντός των σπιτιών έπειτα από συστάσεις των αρχών, το φετινό Πάσχα σίγουρα είναι εντελώς διαφορετικό από όλα όσα έχουμε ζήσει μέχρι στιγμής.

Αναπόφευκτα ένας από τους κλάδους που επηρρέαστηκε περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού είναι αυτός των κτηνοτρόφων, αφού και σε τοπικό επίπεδο εκατοντάδες αμνοερίφια που θα πωλούταν για το παραδοσιακό σούβλισμα, τελικά θα παραμείνουν αδιάθετα, αφού η ζήτηση μέχρι στιγμής είναι ελάχιστη.

Η κατάσταση που επικρατεί στις τάξεις των κτηνοτρόφων αντικατοπτρίζεται πλήρως,  στα λεγόμενά τους στον «π» αφού πολλοί από αυτούς καταγγέλλουν εξαιρετικά χαμηλές τιμές πώλησης σε εμπόρους του νησιού.

«Μέχρι πέρυσι πωλούσαμε τα κατσικάκια σε μία τιμή που κυμαίνονταν από 5 έως 5,30 ευρώ το κιλό συν τον Φ.Π.Α.. Φέτος αυτή η τιμή δεν υπερβαίνει τα 3,5 ευρώ μαζί με τον Φ.Π.Α. αφού αρκετοί έμποροι μας λένε ότι η ζήτηση είναι περιορισμένη», αναφέρουν και προσθέτουν: «Είμαστε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Και αυτό γιατί με τη συγκεκριμένη τιμή, είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε ούτε τα έξοδά μας, δηλαδή τροφές, προσωπική εργασία, χρόνο που έχουμε διαθέσει γι αυτά τα ζώα».

Μάλιστα οι ίδιοι σημειώνουν ότι με την κατάσταση που επικρατεί οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι τελικά όσοι αγοράζουν τα αμνοερίφια σε τόσο χαμηλή τιμή, αφού το πιθανότερο είναι ότι θα τα πουλήσουν στην ίδια τιμή με πέρυσι ή θα τα κρατήσουν στους καταψύκτες προκειμένου να τα διαθέσουν και πάλι στην αγορά λίγο αργότερα σε κανονική τιμή.

Γεγονός πάντως αποτελεί ότι μέχρι και σήμερα, ελάχιστοι έμποροι έχουν παραγγείλει αμνοερίφια από τους κτηνοτρόφους κάτι που προμηνύει σημαντικά προβλήματα στο άμεσο μέλλον για τον κτηνοτροφικό κλάδο, που αφενός βλέπει τα προσδοκώμενα έσοδα να περιορίζονται στο ελάχιστο, αφετέρου να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στα χρέη που έχουν προς τρίτους.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ