16.1.2019 20:08

«Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη» το ΓΕΛ Βροντάδου

Στις 14-16 Δεκεμβρίου 2018, στη Θεσσαλονίκη, έλαβε μέρος η 3η Μαθητική Προσομοίωση των Θεσμικών Οργάνων του ΟΗΕ με τίτλο «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη – ΜΡΔ2018». Στην εκδήλωση πήραν μέρος 90 σχολεία της Ελλάδος και της Κύπρου, αλλά και  Ελληνικά σχολεία του Αργυροκάστρου, της Φραγκφούρτης και της Στουτγκάρδης. Το Γενικό Λύκειο Βροντάδου, εκπροσωπήθηκε από τον μαθητή  Στράτο Μαστραντώνη

Η προσομοίωση επικεντρώνεται στη διαδικασία ενώπιον των διαφόρων Επιτροπών που δημιουργήθηκαν και λειτουργούν στο πλαίσιο των διεθνών πράξεων προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και αφορούσε μερικές από τις σημαντικότερες συμβάσεις του ΟΗΕ.

Οι μαθητές/τριες, εκπροσωπώντας μία χώρα, εξοικειώνονται με ζητήματα εφαρμογής των διεθνών πράξεων από τα κράτη μέρη, μαθαίνουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα του ανθρώπου, να δέχονται τα επιχειρήματα των άλλων, να σέβονται τις απόψεις των άλλων κρατών και να αναπτύσσουν την κατάλληλη επιχειρηματολογία, προκειμένου να πείσουν για τις θέσεις τους. Γνωρίζουν τη διαδικασία ενός διεθνούς forum, τη διπλωματία, όπως εφαρμόζεται στο πλαίσιο ενός διεθνούς οργανισμού, βασισμένη σε κανόνες διεξαγωγής γόνιμου διαλόγου και στην καλλιέργεια του σεβασμού σε επίπεδο αντιλογίας.

Εμπειρογνώμονας Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Νιγηρίας

Στην Νιγηρία, με μεγάλη μας δυσαρέσκεια παρατηρούμε πραγματικά την καταπάτηση όλων των δικαιωμάτων των γυναικών . Εν έτη  2018 η Νιγηρία δείχνει αναβαθμισμένη σε διαφόρους τομείς συγκριτικά με  τις προηγούμενες δεκαετίες. Σημαντικό θα ήταν συνεπώς εάν προχωρούσαμε σε τήρηση των συμφωνηθέντων δικαιωμάτων όπως καταγράφονται από τον ΟΗΕ και όχι σε υπονόμευση και καταπάτησή τους ανά πάσα στιγμή εάν βέβαια δεν μας βρίσκουν αντίθετους όσον αφορά τις θρησκευτικές και πατριαρχικές μας αξίες.

Σύμφωνα με έρευνες στην χώρα μας το 90% των εφήβων κοριτσιών από εύπορες οικογένειες ολοκληρώνουν συνήθως τις γυμνασιακές τους σπουδές ενώ αντίθετα οι έφηβες που ανήκουν σε φτωχές αγροτικές οικογένειες πέφτουν στο συντριπτικό 3%. Ακόμη γυναίκες με γυμνασιακές γνώσεις δεν έχουν πρόσβαση σε εργασίες που οι ίδιες επιθυμούν αλλά σε άλλες με φτηνές έως και μηδενικές απολαβές.

Επιπροσθέτως γεγονότα όπως βιασμοί  και ξυλοδαρμοί εις βάρος των γυναικών είναι κάτι παραπάνω από συχνά φαινόμενα. Λύπη προκαλεί η κατηγορία για βιασμό γυναικών από τους  ίδιους τους στρατιώτες της Νιγηρίας σε αποστολή διάσωσης γυναικόπαιδων από την Μπόκα Χαράμ. Ο πρόεδρος της χώρας μας  προχώρησε σε έρευνα που παρόλο την ύπαρξη αίτησης για δημοσίευση της εκείνος αρνήθηκε . Η κυβέρνηση βέβαια σε ανακοίνωση της τόνισε πως  η έκθεση της διεθνούς αμνηστίας δεν είναι αξιόπιστη, ενώ ο στρατός χαρακτήρισε την έκθεση ως ψευδή και τις κατηγορίες ως πομφόλυγες.

Αυτά τα γεγονότα μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως είναι πια καιρός να επέμβουν οι θεσμοί και  τα κράτη με ισχύ και μεγαλύτερη ανάπτυξη έτσι ώστε η Νιγηρία να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο απέναντι σε αυτά τα κοινωνικά προβλήματα αλλά και να μειώσει τα κρούσματα  βίας κατά των γυναικών, γεγονός  που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο της χώρας μας  αλλά και ολόκληρου του πλανήτη.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ