14.9.2016 9:06

Μάθε παιδί μου τι θα πει παραλογισμός

ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ "ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ" ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΠΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΝΑ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΡΙΩΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ- ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Το πρόσωπο των υπηρεσιών του δημοσίου που, όπου θέλουν κι όπου μπορούν, εφαρμόζουν το γράμμα του νόμου χωρίς να κοιτούν την ουσία, είδε κατάματα η οικογένεια Παλάσκα που ήρθε στη Χίο πριν από μερικά χρόνια, επιστρέφοντας, από την Αθήνα στο χωριό του μπαμπά, το Βουνό , σε αναζήτηση καλύτερης ποιότητας διαβίωσης.

Κι εκεί που η τρίτεκνη οικογένεια έβρισκε τους ρυθμούς της, ήρθε η ελληνική  πολιτεία εκπροσωπούμενη από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της αυστηρής εφαρμογής της εγκυκλίου που εξέδωσε η προϊσταμένη, να "διασπείρει" την οικογένεια σε τρία διαφορετικά χωριά στέλνοντας τα τρία της παιδιά σε τρία διαφορετικά σχολεία!

Συγκεκριμένα το μικρότερο παιδί είναι μαθητής στο Δημοτικό των Νενήτων, το μεγαλύτερο πηγαίνει στο Γυμνάσιο της Καλλιμασιάς και το μεσαίο, λόγω εγκυκλίου  το στέλνουν στο Γυμνάσιο Καλαμωτής!

Η ίδια μίλησε και με τους διευθυντές των δυο σχολείων καθώς και με την προϊσταμένη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την οποία η απάντηση ήταν κατηγορηματική: "Το παιδί θα πάει σχολείο στην Καλαμωτή" κάτι που η προϊσταμένη το επανέλαβε και στον "π".

Έτσι γιατί απλά υπάρχει μια εγκύκλιος και μετά την εγκύκλιο, το χάος.

 

Στον συνήγορο του πολίτη

Η οικογένεια Παλάσκα δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Κατέφυγε στον συνήγορο του πολίτη ελπίζοντας πως θα βρει το δίκιο της. Περιγράφοντας  στον "π" αναλυτικά την περιπέτεια στην οποία μπήκε από τον Ιούνιο που το δεύτερο παιδί της τελείωσε το Δημοτικό σχολείο των Νενήτων η μητέρα της οικογένειας Β. Κολοβού αναφέρει: "Φέτος τον Ιούνιο του 2016 ενημερώθηκα από τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Νενήτων, ότι με την εγκύκλιο που έβγαλε η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, κ. Βλυσίδου Ευτυχία, το δεύτερο παιδί μου θα έπρεπε να φοιτήσει στο Σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου Καλαμωτής Χίου, διότι τα παιδιά που αποφοιτούν από το δημοτικό σχολείο Νενήτων συνεχίζουν τη φοίτησή τους στο Γυμνάσιο Καλλιμασιάς, εκτός από τα χωριά , Βουνό, Φλάτσια, Κοινή, τα οποία πρέπει να πάνε στο Γυμνάσιο Καλαμωτής.

Καταλαβαίνετε ότι ξαφνικά βρέθηκα μπροστά σε ένα τεράστιο για εμένα πρόβλημα, με τρία παιδιά να φοιτούν σε τρία διαφορετικά σχολεία, σε τρία διαφορετικά χωριά, υποστηρίζει και καταλήγει λέγοντας:

 

 

 

 

"Επικοινωνώντας τότε με τον Διευθυντή του Γυμνασίου Καλαμωτής κ. Νίκο Κουφούδη, για να ζητήσω μεταγραφή στο σχολείο που ήδη φοιτούσε και το πρώτο μου παιδί, (σημειωτέων με μία άλλη μητέρα που αντιμετώπιζε το ίδιο πρόβλημα, η οποία εκείνη μίλησε στο τηλέφωνο μαζί του) μας είπε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να υπογράψει καμία μεταγραφή εφόσον χωροταξικά ανήκουμε στο δικό του σχολείο. 

Χωρίς να βρίσκω μία κάποια λύση απευθύνθηκα στον Διευθυντή του δημοτικού Σχολείου ο οποίος είχε την καλοσύνη, μπροστά μου, να πάρει τηλέφωνο την κα. Βλυσίδου Ευτυχία για να ρωτήσει τι μπορεί να γίνει ώστε να μην διαμελιστεί  στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα η οικογένειά μου. Εκείνη τον διαβεβαίωσε τηλεφωνικά (μπροστά μου πάντα)   ότι δεν θα φέρει σε τόσο δύσκολη θέση τις οικογένειες, και να απευθυνθούμε στο γραφείο της δευτεροβάθμιας, στην ίδια την 1η Σεπτεμβρίου 2016 για να γίνει από εκεί η μεταγραφή"

 

Άκαρπες οι προσπάθειες

Η συνάντηση με την προϊσταμένη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  στέφθηκε από απόλυτη αποτυχία με την προϊσταμένη της δευτεροβάθμιας σύμφωνα με  όσα υποστηρίζει η κ. Κολοβού" Μου τόνισε ότι είχε βγάλει την εγκύκλιο και σκόπευε να την τηρήσει κατά γράμμα. Στην παρακλητική μου ερώτηση για το ότι ως μητέρα δεν θα μπορούσα να ανταποκριθώ στις εκάστοτε ανάγκες των παιδιών μου σε τρία διαφορετικά χωριά, σε τρία διαφορετικά σχολεία, και αν είναι σωστό αυτό, μου απάντησε ότι δεν πειράζει και δείχνοντας υποτιμητικά το μικρότερο παιδί μου, μου είπε ότι και ΑΥΤΟ του χρόνου θα πάει εκεί που είναι και το δεύτερο. Της εξήγησα ότι το παιδάκι θέλει άλλα τέσσερα χρόνια να τελειώσει το δημοτικό και μου απάντησε ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ. Την ρώτησα τι άλλη επιλογή έχω και μου απάντησε ΚΑΜΙΑ, εκτός και αν πάω να μείνω σε άλλο χωριό. Μου τόνισε ότι αυτή δεν μπορεί να κάνει τίποτα και θα έπρεπε να πάω να κάνω αίτηση μεταγραφής στο γυμνάσιο που ήθελα, καταθέτοντας τα δικαιολογητικά  στο σχολείο που είχαν ήδη στείλει το παιδί μου. Από εκεί και έπειτα ήταν θέμα των Διευθυντών μου τόνισε αν ήθελαν να κάνουν την μεταγραφή".

 

Και ο παραλογισμός συνεχίζεται

Από τον ένα διευθυντή στον άλλο και από την μια αίτηση στην άλλη η κ. Κολοβού έχασε και την ηρεμία της, εργατοώρες και πάνω από όλα την ισορροπία της οικογένεια της . Η αίτηση στην Καλλιμασιά έγινε δεκτή, αλλά από την Καλαμωτή ο διευθυντής δεν υπογράφει αν δεν έχει σαφή και έγγραφη εντολή από τον προϊστάμενο του (βλ. Βλυσίδου).  " Έκανα την αίτηση στο Γυμνάσιο Καλλιμασιάς όπου τονίζω ήδη φοιτά το πρώτο μου παιδί, η οποία και εγκρίθηκε αμέσως και κατέθεσα τα δικαιολογητικά μου (Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, κάρτα ανεργίας, καθώς και βεβαίωση από την δουλειά του άντρα μου η οποία βρίσκεται προς την κατεύθυνση του Γυμνασίου Καλλιμασιάς και εξυπηρετεί σε οτιδήποτε ίσως χρειαστεί σε σχέση με τα παιδιά.) Να τονίσω ότι οι μετακινήσεις ανάμεσα στα χωριά γίνονται μόνο με μεταφορικό μέσο. Ο Διευθυντής του Γυμνασίου Καλαμωτής αρνήθηκε και πάλι την έγκριση της μεταγραφής, αρνούμενος ότι είναι στην δική του αρμοδιότητα όπως ισχυρίστηκε η κα. Βλυσίδου", αναφέρει η κ. Παλάσκα.

Τα παραπάνω υποστήριξε ο Ν. Κουφούδης διευθυντής του Γυμνασίου Καλαμωτής και με δηλώσεις του στον "π", "Αν φτάσει στα χέρια έγγραφο από τον προϊστάμενο μου που να μου επιτρέπει τη μεταγραφή, θα το κάνω" είπε χαρακτηριστικά.

"Η ψυχική ηρεμία τόσο των παιδιών όσο και η σωστή λειτουργία της οικογένειας θα έπρεπε να είναι το πρώτο μέλημα ενός σωστού εκπαιδευτικού συστήματος, και όχι οι μικροεγωισμοί από θέσεις ισχύος. Είμαστε Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες και γνωρίζουμε σίγουρα το καλύτερο για την οικογένεια που με τόσο κόπο μεγαλώνουμε. Άλλωστε το δικαίωμα επιλογής θα έπρεπε να το έχει και ο γονέας πέρα από τις απρόσωπες δημόσιες υπηρεσίες." καταλήγει η κ. Κολοβού.

Η κ. Κολοβού είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που της δίνει ο νόμος απέναντι στον παραλογισμό .  Δεν είναι διατεθειμένη το παιδί της και το κάθε παιδί να είναι "θύμα" της προσήλωσης κάποιων στην εφαρμογή μιας εγκυκλίου που εξ αρχής ελέγχεται για την ορθότητα της αφού δεν χωρίζει μόνο οικογένειες αλλά και παιδιά που επί 6 χρόνια βρίσκονταν στην ίδια τάξη, επειδή κατοικούν  σε διαφορετικά χωριά!

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ