4.10.2013 15:13

Μασά η κατσίκα τις αποφάσεις;

ΑΠΗΥΔΗΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΘΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΤΡΥΠΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΒΟΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΣ

Το ζήτημα της πιστής εφαρμογής των αποφάσεων που λαμβάνει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής επαναφέρουν στο προσκήνιο αυτή τη φορά οι κάτοικοι των Τρυπών που με αναφορά τους στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου ζητάνε να ισχύσουν οι αποφάσεις του Δήμου για τις βοσκήσιμες εκτάσεις και το καθεστώς βόσκησης στο νησί.

Αιτία για την αναφορά των 56 κατοίκων του ορεινού χωριού αποτελεί, σύμφωνα με τους ίδιους, το καθεστώς ατιμωρησίας που επικρατεί σχετικά με τους παραβάτες βοσκούς που αγνοώντας τις αποφάσεις του Δήμου, αφήνουν ανεξέλεγκτα τα κοπάδια τους προκαλώντας ζημιές σε ξένες ιδιοκτησίες και χωράφια.

Η αναφορά στην Εισαγγελία

Όπως σημειώνει προς την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χίου ο πρόεδρος της κοινότητας Ι. Λίναρης «η Τοπική Κοινότητα Τρυπών ουδέποτε παραχώρησε έκταση για βόσκηση και όμως συστηματικά καταστρέφεται από τα ανεξέλεγκτα κοπάδια των βοσκών».

«Το καλοκαίρι που μας πέρασε ένα ολόκληρο κοπάδι από κατσίκες κατέκλισε την περιοχή βορείως του χωριού μας προξενώντας μία τεράστια καταστροφή σε συκιές, ελιές και άλλες πολλές καλλιέργειες. Ποιος είναι υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη καταστροφή; Ποιος θα πληρώσει το κόστος της και τι μέτρα έχουν ληφθεί ώστε να μην επαναληφθεί. Μήπως οι δημοτικοί άρχοντες έχουν μεγαλύτερες αρμοδιότητες και δικαιώματα μέσα στην περιουσία μας από εμάς τους ίδιους;», διερωτάται ο κ. Λίναρης στο κείμενο της αναφοράς του προς τη Δικαιοσύνη.

Επιτέλους να ισχύσει ο νόμος

Στην αναφορά τους πάντως οι 56 κάτοικοι των Τρυπών δεν αφήνουν ασχολίαστο και τον τρόπο δράσης συγκεκριμένου βοσκού, τον οποίο κατονομάζουν και που σύμφωνα με τους ίδιους έχει ξεπεράσει κάθε όριο νομιμότητας προξενώντας πρωτόγνωρες για την περιοχή ζημιές, τις οποίες μάλιστα έχουν καταγράψει αγροφύλακες και δασοφύλακες.

Όμως όπως ισχυρίζονται παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να του έχει επιβληθεί πρόστιμο ή να του έχει αφαιρεθεί η άδεια βόσκησης ο συγκεκριμένος κάτω από το πέπλο της ανομίας όχι μόνο συνεχίζει κανονικά τη δραστηριότητά του αλλά «κάνει και τσαμπουκά όταν κάποιος του ζητήσει το λόγο για τις ζημιές που του προξένησε».

«Δεν μας ειδοποίησαν»

Άγνοια πάντως για τα όσα διαδραματίζονται στις Τρύπες δηλώνει στον «π» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Π. Στεφάνου που διαφωνώντας με τον όρο «ανομία» υπογράμμισε: «Στην περίπτωση των βοσκών κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί την ανομία διότι ήδη έχουμε επιβάλλει τσουχτερά πρόστιμα σε 4 παραβάτες και αυτό είναι ήδη γνωστό. Σε ότι αφορά στον βοσκό που καταγγέλλουν οι κάτοικοι των Τρυπών στην επόμενη συνεδρίαση θα εισηγηθώ την ανάκληση της άδειας βόσκησης. Η ουσία είναι να εξυπηρετούνται όλοι όχι όμως σε βάρος συμπολιτών μας», κατέληξε ο ίδιος.

Αυτό πάντως που απομένει να αποδειχθεί είναι αν ο κ. Στεφάνου θα αποφασίσει να συγκρουστεί με πολίτες η λογική των οποίων επιτάσσει την καταπάτηση θεσμών και νόμων στον βωμό της προσωπικής εξυπηρέτησης. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ