11.9.2013 17:15

Μαλώνουν σε… ανεκμετάλλευτο «αχυρώνα»

ΕΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΠΑΠΑΝΤΕΛΙΔΙΚΑ ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ ΚΑΙ «ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ»

Στις δικαστικές αίθουσες θα δοθεί η λύση για την κυριότητα των οικοπέδων, κτισμάτων και αγροτεμαχίων από το κληροδότημα Παπαπαντελίδου για το οποίο ερίζουν Δήμος Χίου και «Σκυλίτσειο».

Το κληροδότημα

Από το 1931, όπως προέβλεπε η διαθήκη της δωρήτριας δόθηκαν στον Δήμο Χίου για 70 χρόνια, τρία ακίνητα, ένα στην περιοχή του Κλούβα, ένα πίσω από το αεροδρόμιο κι ένα δίπλα στο ξενοδοχείο Morning Star.

Όλα αυτά τα χρόνια ο Δήμος Χίου δεν κατάφερε να τα αξιοποιήσει στο ελάχιστο. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ακίνητο της Ιωαν. Χρήστου για χρόνια ήταν νοικιασμένο σε… πατατοκαλλιεργητή! Με την πάροδο των 70 ετών, σύμφωνα πάντα με τη διαθήκη τα ακίνητα δίνονται για επίσης 70 χρόνια στο «Σκυλίτσειο» και μετά πάλι στον Δήμο Χίου.

Το «Σκυλίτσειο» έρχεται τώρα να διεκδικήσει από τον Δήμο πίσω τις εκτάσεις, ο Δήμος δεν τις δίνει και προκειμένου να βρεθεί χρυσή τομή και να μην αλλάζουν χέρια οι ιδιοκτησίες κάθε 70 χρόνια, καταφεύγει στο Εφετείο Αθηνών και ζητά να οριστεί δικάσιμος για την υπόθεση.

Απονενοημένο βήμα

Σαν από λήθαργο ξύπνησε ύστερα από αυτή την εξέλιξη ο Δήμος Χίου κι άρον- άρον έβγαλε σε δημοπρασία- που κατέληξε άγονη- προχθές τον περιβάλλοντα χώρο του ακινήτου πίσω από το αεροδρόμιο, έκτασης  13.590 τ.μ. με τιμή εκκίνησης τα 500 ευρώ τον μήνα, προσπαθώντας να κατοχυρώσει την ιδιοκτησία προς όφελος του.

Ανεκμετάλλευτο χρυσάφι

Έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο θα μπορούσαν να αντλήσουν Δήμος Χίου και «Σκυλίτσειο» αξιοποιώντας την τεράστια ακίνητη περιουσία που βρίσκεται στην κατοχή τους από κληροδοτήματα, δωρεές κ.λπ.

Αντί αυτού σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, όπου η αξιοποίηση της ακίνητης τους περιουσίας θα μπορούσε να δώσει σημαντικές λύσεις και θα δρούσε λυτρωτικά σε επίπεδο εισροής χρημάτων στα ταμεία, τόσο ο Δήμος όσο και το νοσοκομείο αδυνατούν παρά τις όποιες κατά καιρούς προσπάθειες έχουν ξεκινήσει δυναμικά στην αρχή, υποτονικά στο τέλος, να προχωρήσουν σοβαρά στην καταγραφή και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους.

Και μετά τι;

Όποια κι αν είναι η απόφαση του δικαστηρίου δε φαίνεται να αλλάζει τίποτα επί της ουσίας αφού δεν υπάρχει σχεδιασμός ούτε από τη μια πλευρά ούτε κι από την άλλη για την αξιοποίηση τους. Τώρα περισσότερο από ποτέ Δήμος Χίου και «Σκυλίτσειο» οφείλουν να αξιοποιήσουν και να εκμεταλλευτούν τις περιουσίες τους παράγοντας   πλούτο, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του τόπου ο καθένας από το δικό του πόστο. Αυτή άλλωστε την επιθυμία των δωρητών καλύπτουν οι δωρεές!

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ