6.3.2017 13:20

Μαλλιά κουβάρια στο περιφερειακό συμβούλιο

Σκηνικό πολέμου στήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο κατά τις δημαιρεσίες για την εκλογή νέου προεδρείου και των μελών της οικονομικής επιτροπές. Μια κατά το αναμενόμενο τυπική διαδικασία μετατράπηκε σε πολύωρη συζήτηση με ανταλλαγές βαριών χαρακτηρισμών, διαμαρτυριών και καταγγελιών από τους συνδυασμούς της μειοψηφίας για την τακτική και τις επιλογές της περιφερειάρχη Χρ.. Καλογήρου, που ενώ ο συνδυασμός Γιακαλή ψήφισε την υποψηφιότητα του Αλέξανδρου Ροδίτη για τη θέση του προέδρου, η κ. Καλογήρου δεν στήριξε την υποψηφιότητα Γανιάρη για τη θέση του αντιπροέδρου και ο ίδιος ζήτησε να παραιτηθεί από τη διαδικασία κάτι που δεν έγινε δεκτό γιατί η Περιφερειακή αρχή υποστήριζε πως η διαδικασία είχε ήδη ξεκινήσει.

Οι ανακοινώσεις

Εντελώς τυπική και με απλή αναφορά των ονομάτων ήταν η ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου:

«Συνήλθε σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκειμένου να εκλέξει το Προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου και τα Τακτικά και Αναπληρωματικά Μέλη της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου εξελέγη ο κ. Αλέξανδρος Ροδίτης. Αντιπρόεδρος ο κ. Κωνσταντίνος Γανιάρης και Γραμματέας ο κ. Μάρκος Ζαννίκος.

Μέλη της Οικονομικής Επιτροπής από την πλευρά της πλειοψηφίας εξελέγησαν οι:

Αγραφιώτης Νικόλαος, Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Χίου, με αναπληρωτή τον κ. Βεργίνα Κωνσταντίνο, Περιφερειακό Σύμβουλο της Π.Ε. Χίου.

Βογιατζής Γιώργος, Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Λέσβου, με αναπληρωτή τον κ. Γενούζο Παναγιώτη, Έπαρχο Ικαρίας.

Κωνσταντινίδης Πολυκράτης, Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Σάμου, με αναπληρωτή τον κ. Αργυρίου Χρύσανθο, Αντιπεριφερειάρχη Διοικητικού και Οικονομικού.

Μπογδάνος Παντελής, Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Χίου, με αναπληρώτρια την κα. Κατσανέρη Δέσποινα, Περιφερειακή Σύμβουλο της Π.Ε. Λήμνου.

Μέλη της Οικονομικής Επιτροπής από την πλευρά της μειοψηφίας εξελέγησαν οι:

Νικολάρα Μαρία, Περιφερειακή Σύμβουλος της Π.Ε. Λέσβου, με αναπληρωτή τον κ. Σταθακιό Αλέξανδρο, Περιφερειακό Σύμβουλο της Π.Ε. Σάμου.

Κόρακας Ευστράτιος, Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Λέσβου, με αναπληρωτή τον κ. Δράκο Αντώνιο, Περιφερειακό Σύμβουλο της Π.Ε. Σάμου».

Τραγική η Περιφερειακή αρχή

Τραγελαφικά όσα συνέβησαν και τραγική για τα νησία και το Β. Αιγαίο την πολιτική της Χρ. Καλογήρου χαρακτήρισε ο συνδυασμός του Ν. Γιακαλή.

«Μετά τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την εκλογή Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γραμματέα, οφείλουμε να δημοσιοποιήσουμε τα όσα διαδραματίστηκαν για να γνωρίζουν και οι πολίτες των νησιών του Βορείου Αιγαίου τον «κατήφορο» που έχει οδηγήσει η Περιφερειακή Αρχή και συγκεκριμένα η Περιφερειάρχης κα Καλογήρου την λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου.  

Αλλά αυτά συμβαίνουν όταν η Περιφερειάρχης «προκρίνει το στενό πολιτικό συμφέρον της παράταξης της, σε βάρος της ευρύτερης δημοκρατικής λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου» !!!!

Και αυτά δεν τα λέμε εμείς, η αντιπολίτευση, αλλά ο πρώην πλέον Πρόεδρος του Π.Σ. κος Δημοσθένης Χατζηγιάννης, ο οποίος ανήκει στην παράταξη της και μίλησε δημόσια για «πολιτικούς τακτικισμούς» της Περιφερειάρχη που υπονομεύουν την λειτουργία του Συμβουλίου !!!!!!

Όλα αυτά δικαιώθηκαν και επαληθεύτηκαν με τα όσα έγιναν στη σημερινή συνεδρίαση αφού η κα Καλογήρου και οι συνεργάτες της οδήγησαν μια θεσμική διαδικασία σε μια άνευ προηγουμένου εκτροπή προκειμένου να καλύψει τα ενδοπαραταξιακά της προβλήματα.

Αντί να ανταποκριθεί στη βούληση της μείζονος αντιπολίτευσης, της παράταξης μας δηλαδή,  για ενότητα στο προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου όπως αυτή εκφράστηκε στην εκλογή του Προέδρου στη περίπτωση του δικού της υποψηφίου, εκείνη επέλεξε τους «ανούσιους τακτικισμούς» στην εκλογή του αντιπροέδρου ο οποίος προερχόταν από την παράταξη μας, «υπονομεύοντας» την εκλογή του στη πρώτη ψηφοφορία.

Συνέχισε δε τον «θεσμικό κατήφορο» ψηφίζοντας τον υποψήφιο μας στη δεύτερη και την τρίτη ψηφοφορία ακόμα και όταν ο υποψήφιος μας είχε αποσυρθεί μετά από καταγγελία της παράταξης μας για «απαράδεκτες μεθοδεύσεις»!!!!

Απίθανα γεγονότα από μια τραγική Περιφερειακή Αρχή που έχει οδηγήσει σε μαρασμό τα νησιά μας.

Για αυτό τον λόγω η παράταξη μας αποχώρησε από την συνεδρίαση, μαζί με την υπόλοιπη αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας τα όσα τραγελαφικά έγιναν με αποτέλεσμα την αποχή όλης της αντιπολίτευσης από την εκλογή Αντιπροέδρου και Γραμματέα, τους οποίους η κα Καλογήρου και η παράταξη της εξέλεξαν μόνοι τους !!! 

Όλα αυτά απλά δείχνουν τον πανικό που διακατέχει μια Περιφερειακή Αρχή, που δυστυχώς η συγκυρία έφερε να ασκεί την εξουσία της σε μια εποχή που τα νησιά μας μαστίζονται από διαδοχικές κρίσεις, ανήμπορη όμως τελικά όχι να δώσει λύσεις στα προβλήματα, αλλά να διασφαλίσει και αυτή ακόμη την δημοκρατική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου» αναφέρει στην ανακοίνωση του.

 

Παρωδία

Η παράταξη «Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή» της Αγλαΐας Κυρίτση χαρακτήρισε τις δημαιρεσίες ως παρωδία και αναφέρει τα ακόλουθα στην ανακοίνωση της:

«Με μια συνεδρίαση-οπερέτα, για την οποία ακέραιη την πολιτική ευθύνη φέρει η περιφερειάρχης Χ. Καλογήρου και η παράταξή της, εξελέγη σήμερα το νέο προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής.

Μια μόλις μέρα μετά τις βαρύτατες καταγγελίες του απελθόντος προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημοσθένη Χατζηγιάννη, ο οποίος μίλησε για «πολιτικό τακτικισμό της Περιφερειακής Αρχής όπως αυτή εκφράζονταν από την βούληση της κας Περιφερειάρχη, που προέκρινε το στενό πολιτικό συμφέρον της παράταξης της, σε βάρος της ευρύτερης δημοκρατικής λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου», η σημερινή συνεδρίαση ήρθε να επιβεβαιώσει και την ανεπάρκειά τους, αλλά και το ότι αντιλαμβάνονται το Περιφερειακό Συμβούλιο και συνολικά την περιφέρεια ως τσιφλίκι τους.

Η παράταξη της πλειοψηφίας κατά τις ψηφοφορίες εμφανίστηκε υπό διάλυση.  Ειδικά μετά την εκλογή του προέδρου και κατά τις ψηφοφορίες για τα υπόλοιπα μέλη του Προεδρείου ουδείς μπορούσε να καταλάβει με ποια διαδικασία ψηφίζει και ποιον. Αν και οι προβλέψεις του αντιδραστικού «Καλλικράτη» ορίζουν σαφέστατα πώς γίνεται η ψηφοφορία και πώς κατανέμονται οι θέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις, ωστόσο, οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας ψήφιζαν, προφανώς εξαιτίας ενδοπαραταξιακών έριδων και σκοπιμοτήτων, κυριολεκτικά ό,τι να ’ναι.

Με συνεχείς λαθροχειρίες και διασταλτικές ερμηνείες του νόμου, κατάφεραν τελικά να απαξιώσουν ακόμα περισσότερο το Περιφερειακό Συμβούλιο. Εκλέγοντας έναν αντιπρόεδρο, ο οποίος αναμένεται να παραιτηθεί, και με την παράταξή μας να αποσύρει την υποψηφιότητα του Νίκου Ταναΐνη για τη θέση του Γραμματέα, καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις και τους τακτικισμούς, η Περιφερειακή Αρχή μπορεί πλέον να «περηφανεύεται» για το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας, η οποία είναι σίγουρο ότι θα επιτείνει τη λογική «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει», για την οποία διακρίνεται η περιφερειακή Αρχή της κ. Καλογήρου.

Η ανακοίνωση, μάλιστα, της Περιφέρειας για τις σημερινές δημαιρεσίες αποτελεί μνημείο παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας». 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ