7.9.2012 12:12

Μάχη για τις πιάτσες

- ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΔΡΕΣ Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΑΞΙ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΙΟΝ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΙΑΤΣΕΣ

Μετωπική σύγκρουση ταξί και αγοραίων έχει φέρει η εφαρμογή του νέου νόμου για τις αδειοδοτήσεις και τις έδρες των ταξί.
Η διαφωνία που είχε ξεσπάσει μεταξύ των δυο επαγγελματικών κλάδων για τον αριθμό των εδρών που θα υπήρχαν στη Χίο, οι ιδιοκτήτες αγοραίον ήθελαν μία έδρα σε όλο το νησί, έχει ενταθεί όλο αυτό το διάστημα και οδηγεί σε άνευ προηγουμένου καταστάσεις.
 
Η τελική απόφαση
Στη Χίο πλέον έχουν οριστεί τρεις έδρες ταξί. Η πρώτη έδρα καλύπτει την κεντρική Χίο και περιλαμβάνει τους πρώην Δήμους Χίου, Ομηρούπολης, Καμποχώρων και Αγ. Μηνά, η δεύτερη το τμήμα της Β. Χίου και η τρίτη εκείνο της νότιας. Βάσει αυτής της κατανομής μπορούν να εκδοθούν 4 νέες άδειες ταξί στη νότια Χίο, ενώ τα ΑΓΟΡΑΙΟΝ λειτουργούν στα χωριά τους.
 
Καταστρατήγηση
Στην κατανομή των εδρών τα ΑΓΟΡΑΙΟΝ βρέθηκαν οι χαμένοι και διαφωνώντας όρισαν δικηγόρο για να προχωρήσει περαιτέρω την υπόθεση.
Αυτό σηματοδότησε την έναρξη μιας εμπόλεμης κατάστασης μεταξύ των δυο σωματείων που πλέον έχει οδηγήσει στα άκρα. Χαρακτηριστικό, όπως καταγγέλλει οδηγός ΑΓΟΡΑΙΟΝ είναι ότι δεν έχουν δικαίωμα να σταθμεύσουν πουθενά μέσα στην πόλη, αναμένοντας τους πελάτες τους. «Όπου και να σταματήσουμε στην πόλη, ειδοποιούν την αστυνομία και έρχεται και μας γράφει. Λένε ότι οι πιάτσες είναι μόνο για τα ταξί της Χίου. Έχουμε καταθέσει αίτημα στο Δήμο για να ορίσει πιάτσα και για μας αφού υποστηρίζουν πως οι πιάτσες είναι μόνο για τα ταξί . Ο παραλογισμός έχει φτάσει στο απόγειο του, δεν έχουμε δικαίωμα να σταματήσουμε ούτε για να τακτοποιήσουμε μια δουλειά δική μας κι αμέσως έρχεται η αστυνομία και μας φορτώνει με πρόστιμα. Πληρώνουμε στο κράτος όσα πληρώνουν και τα ταξί αλλά δεν έχουμε κανένα δικαίωμα», σημειώνουν ζητώντας την παρέμβαση του δήμου για να λυθεί το θέμα που θέτει εν αμφιβόλω την ίδια τη βιωσιμότητα και την απρόσκοπτη εξάσκηση του επαγγέλματος τους.
 
Μπαλάκι από τον ένα στον άλλο
Πέρα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό οι ταξιτζήδες των χωριών είναι αναγκασμένοι να περιφέρονται από την Περιφέρεια στο Δήμο κι από το Δήμο στην περιφέρεια, αφού οι αρμοδιότητες εμπλέκονται και ο ένας προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι στον άλλο προκειμένου να βρουν την άκρη στα θέματα τους και κυρίως στο ζήτημα με τον ορισμό χώρου στάθμευσης που τους καίει, χωρίς μέχρι σήμερα να βρουν αποτέλεσμα.
 
"Δεν μας βλέπουν συναδελφικά"
 
Ο πρόεδρος του σωματείου Δ. Βελλής με δηλώσεις του στον «π» τόνισε: «Κατ’ αρχήν υπάρχει ένα σωματείο. Είμαστε όλοι και ταξί και αγοραίον σε ένα σωματείο και το σωματείο προσπαθεί για το συμφέρον όλων είτε κάποιοι το πιστεύουν είτε όχι».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι ιδιοκτήτες αγοραίον απλά δεν είναι γνώστες της νομοθεσίας και η άγνοια τους αυτή είναι που δημιουργεί προβλήματα. «Ο νόμος τους απαγορεύει να χρησιμοποιούν τις πιάτσες των ταξί. Τα αγοραίον μπορούν να σταθμεύουν σε οποιεσδήποτε θέσεις στάθμευσης θέλουν, αλλά δεν μπορούν να παραμένουν, όπως γίνονταν μέχρι πρότινος με την ανοχή μας, στις πιάτσες», κατέληξε ο κ. Βελλής.
«Όσο για την αστυνομία, ναι την ειδοποιούμε. Εκείνοι όμως είναι που δεν είναι άνθρωποι. Μας είπαν μέχρι και κλέφτες, μας έθιξαν και μας θίγουν με τα λεγόμενα  τους και σίγουρα δε μας βλέπουν σα συνάδελφους. Έτσι δεν μπορούν να έχουν την απαίτηση να τους βλέπουμε κι εμείς αλλιώς» υποστήριξε ο πρόεδρος του σωματείου των ταξί αποδεχόμενος ότι πλέον μετά το ψυχροπολεμικό κλίμα που έχει ξεσπάσει μεταξύ ταξί και αγοραίον η μια επαγγελματική ομάδα δεν είναι πλάι αλλά απέναντι στην άλλη.
Όπου φτώχεια και γκρίνια λέει ο λαός και μάλλον αυτή είναι και η αιτία από την οποία έχουν ξεκινήσει όλα. Όσο η πίτα θα μικραίνει κι όσο δουλειά δε θα υπάρχει για όλους, η φαγωμάρα θα γίνεται ολοένα και περισσότερη.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ