13.4.2016 10:20

«Λυπούμαστε αλλά…»

ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ «CASH AND CARRY» ΣΤΟ ΝΗΣΙ, Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ

Να μετριάσει τις εντυπώσεις από την εμπλοκή της στο ζήτημα της δημιουργίας του πρώτου «Cash and Carry» καταστήματος στο νησί, από την εταιρία «ΑΒ Βασιλόπουλος», κίνηση που θα πλήξει τον κλάδο της τοπικής οικονομίας, επιχειρεί η εκκλησιαστική επιτροπή του Αγίου Σπυρίδωνα Νερομύλων, λέγοντας ότι νομικά δεν μπορεί να παρέμβει και να αλλάξει τις προθέσεις  της εταιρίας.

Αναλύοντας ένα προς ένα τα δεδομένα ο ιερέας π. Γεώργιος Μαυριάνος σημείωσε μέσω του «π» ότι οι αποφάσεις εκ μέρους της εταιρίας είναι ήδη ειλημμένες, αφού το συμβόλαιο που είχε υπογράψει με το «Keyfood» είναι σε ισχύ, ακόμα και μετά την εξαγορά της χιώτικης αλυσίδας σούπερ μάρκετ από την «ΑΒ».

Το συμβόλαιο

Όπως εξήγησε ο ίδιος, το συμβόλαιο για την ενοικίαση των αποθηκών, συνολικής έκτασης 6,5 στρεμμάτων, υπεγράφη το 2004 μεταξύ του Ιερού Ναού και της εταιρίας «Key Food» και έχει ισχύ μέχρι τον Αύγουστο του 2022. Στο συμβόλαιο η μοναδική ρήτρα που υπήρχε, σύμφωνα με τον π. Γεώργιο, ήταν η απαγόρευση λειτουργίας συσκευαστηρίου για ψάρια καθώς και η πώλησή τους μέσα στον στεγασμένο χώρο.

«Πέρα από αυτή τη ρήτρα δεν υπήρχε άλλος όρος, όπως για παράδειγμα αυτό που ακούστηκε για αλλαγή χρήσης», δήλωσε ο ίδιος.

Μετά την εξαγορά του «Key Food» από την «ΑΒ Βασιλόπουλος» το κτίριο πέρασε στα χέρια της τελευταίας εταιρίας ενώ το αρχικό συμβόλαιο συνεχίζει να είναι σε ισχύ με μοναδική προσθήκη το όνομα του μισθωτή. Έτσι μετά την εξαγορά ως μισθωτής αναγράφεται η εταιρία «Key Food- AB Βασιλόπουλος».

Αυτό, όπως εξήγησε ο π. Γεώργιος σημαίνει ότι, η εταιρία μπορεί να το λειτουργήσει όπως εκείνη νομίζει τουλάχιστον μέχρι το 2022.

Η επέκταση συμβολαίου και ο σχεδιασμός

Ερωτώμενος για την ενημέρωση που έχει από τα στελέχη της «ΑΒ» ο π. Γεώργιος σημείωσε ότι στον χώρο όπου λειτουργούν σήμερα οι αποθήκες θα δημιουργηθεί κατάστημα «cash and carry» όπου θα μπορούν να προμηθεύονται προϊόντα μόνο όσοι διαθέτουν επαγγελματικό Α.Φ.Μ., κάτι όμως που θα πλήξει άμεσα τους χονδρέμπορους του νησιού.

Όπως είπε, οι εργασίες ανακατασκευής έχουν ήδη ξεκινήσει ενώ στελέχη της εταιρίας έχουν σταλεί στην Αθήνα για επιμόρφωση. Μάλιστα οι υπεύθυνοι της εταιρίας ανέφεραν στον π. Γεώργιο ότι θα προσληφθούν 43 άτομα προκειμένου να λειτουργήσει η νέα υπερ- αγορά.

Σε αυτή τη βάση η εταιρία «ΑΒ Βασιλόπουλος» κατέθεσε αίτημα στην εκκλησιαστική επιτροπή για επέκταση του μισθωτηρίου συμβολαίου μέχρι τον Αύγουστο του 2026 αλλά και την καταβολή επιπλέον χρημάτων προς τον Ιερό Ναό.

«Τα χρήματα δεν είναι μερικές χιλιάδες τον χρόνο, όπως ακούστηκε. Ναι είναι παραπάνω από όσα παίρνουμε τώρα αλλά όχι όσα ακούγονται», ξεκαθάρισε ο π. Γεώργιος χωρίς όμως να αναφέρει δημόσια ποιο είναι το τελικό ποσό.

Η τελική απόφαση στη Μητρόπολη

Όπως πάντως ξεκαθάρισε ο π. Γεώργιος Μαυριάνος η νέα πρόταση της εταιρίας δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από την εκκλησιαστική επιτροπή του Αγίου Σπυρίδωνα, κάτι που πιθανά να γίνει τις επόμενες ημέρες.

«Λυπούμαστε που ίσως πληγούν ορισμένοι επαγγελματίες όμως σε αυτή την περίπτωση κοιτάμε τι λένε οι νόμοι. Έχουμε δώσει το συμβόλαιο στους χονδρέμπορους χωρίς όμως να έχουν καταθέσει κάποια λύση. Πέρα όμως από όλα αυτά η τελική απόφαση ανήκει στο Μητροπολιτικό Συμβούλιο που θα εξετάσει κάθε πτυχή της απόφασης του εκκλησιαστικού μας συμβουλίου, με τους δικούς του δικηγόρους και θα αποφανθεί για την ορθότητα ή μη των κινήσεών μας», κατέληξε ο π. Γεώργιος Μαυριάνος. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ