4.2.2013 16:12

Λουκέτο σε 5 Α.Ε. του νησιού βάζει η Εφορία

2 ΔΗΜΟΣΙΕΣ (ΕΤΑΧ ΚΑΙ ΤΕΔΒ) ΚΑΙ 3 ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΑΡΕΛΑΒΑΝ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Περιθώριο περίπου 30 ημερών έχει η ΕΤΑΧ, η Αναπτυξιακή Εταιρία των πρώην Δήμων της Χίου, προκειμένου να αναπληρώσει το 10% του αρχικού της κεφαλαίου καθώς σε διαφορετική περίπτωση και μετά από σχετική απόφαση της Δ.Ο.Υ. Χίου, θα πρέπει να κλείσει.

Μαζί με την ΕΤΑΧ στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και η πρώην Τεχνική Εταιρία του Δήμου Βροντάδου που όμως είναι ήδη υπό διαδικασία εκκαθάρισης και δεν «απειλείται» άμεσα από την απόφαση. Μαζί με τις παραπάνω εταιρίες, άλλες τρεις ιδιωτικές Α.Ε. καλούνται να αναπληρώσουν τα κεφάλαιά τους για να μην αντιμετωπίσουν οριστικό λουκέτο με απόφαση του δικαστηρίου που τοποθετείται στο πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη.

Η παραπάνω εντολή από την Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία έχει κοινοποιηθεί και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που όμως δεν μπορεί να παρέμβει για την αποτροπή της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει.
Κυρίως σε ότι αφορά στην ΕΤΑΧ τα πράγματα περιπλέκονται σημαντικά. Η απόφαση ορίζει ότι μέσα στο διάστημα που απομένει μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης η εταιρία θα πρέπει να βρει «ζεστό χρήμα» για να αναπληρώσει τα αποθέματά της και κυρίως, να είναι περισσότερα από το 10% του αρχικού της κεφαλαίου που δεσμευτικά παραμένει αμετάβλητο.

Προφανώς, στις 5 εταιρίες (δημόσιες και ιδιωτικές) που έλαβαν τις εντολές το διάστημα που μεσολάβησε λειτούργησε καταλυτικά για την οικονομική τους συμπεριφορά. Τα αποθεματικά τους εξαντλήθηκαν ένεκα των συνθηκών, όμως αυτό που πρέπει να κάνουν για να παραμείνουν σε λειτουργία φαντάζει αρκετά πιο δύσκολο.

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου;

Για την ΕΤΑΧ  τα πράγματα είναι μονόδρομος. Αργά η γρήγορα θα πρέπει να ζητηθεί από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων να καθορίσει με ποιο τρόπο θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου αλλά και με ποιο τρόπο θα καλυφθεί το οικονομικό κενό. Κι αν στη Χίο ενδεχόμενα οι προθέσεις είναι η εταιρία να παραμείνει ανοικτή και ο Δήμος Χίου να συμβάλει οικονομικά, οι άλλοι Δήμοι της Περιφέρειας ενδέχεται να μην υποδεχτούν την απόφαση με ιδιαίτερη θέρμη.
Ο οικονομικός κλοιός γύρω από τις προβληματικές εταιρίες του νησιού αρχίζει να σφίγγει σημαντικά, την ίδια ώρα που τα περιθώρια ελιγμών λιγοστεύουν. Για τις πρώτες πέντε τουλάχιστον Α.Ε., τα πράγματα είναι ήδη πολύ δύσκολα.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ