9.5.2013 15:02

Το Λιθί πρωτεύουσα των ψαράδων της Χίου

>> ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΙ, ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΜΠΟΦΟΡ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ

Το Λιθί, θα έχει έδρα ο μοναδικός αλιευτικός συνεταιρισμός που θα δημιουργηθεί στη Χίο, με τη συγχώνευση των τριών συλλόγων που υπήρχαν έως τώρα σε ένα συνεταιρισμό, μετά την εφαρμογή του νέου νόμος που επιβάλλει το διαχωρισμό των αγροτικών από τους αλιευτικούς και την υποχρέωση να λειτουργούν με τη μορφή ενός  νομικού προσώπου ανά νομό.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επέλεξε την έδρα με βάση τα αριθμητικά κριτήρια, αφού οι 90 επαγγελματίες αλιείς του πρώην συλλόγου «Αληθής Λιμήν» είναι περισσότεροι από τους άλλους του Αγίου Νικολάου και του Ποσειδώνα, που καταργήθηκαν και αυτοί.

Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοδίκαια πρόεδρος του νέου φορέα θα είναι ο εκάστοτε εκπρόσωπος των τοπικών αλιέων. Το διοικητικό συμβούλιο και ο πρόεδρος θα εκλέγονται με αρχαιρεσίες και πιθανά με ποσόστωση, ανάλογα με τον αριθμό των επαγγελματιών της κάθε περιοχής.    

Το νέο διοικητικό συμβούλιο

Η ημέρα των εκλογών δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη, αλλά δεν θα αργήσει, αφού οι αλιείς θα πρέπει σύντομα να έχουν συγκροτηθεί σε νομικό πρόσωπο και σώμα για να ασκήσουν τα καθήκοντα τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα που τους παρέχει η νέα νομοθεσία.

«Δεν τίθεται θέμα προεδρίας, θα μπορεί να διεκδικήσει τη θέση όποιος θέλει, αλλά και εμείς οι επαγγελματίες του Λιθίου θέλουμε να διευκολύνουμε την κατάσταση και δεν θα θέσουμε όρους και προϋποθέσεις ακόμη και για την πιθανή χρήση των εγκαταστάσεων και του αλιευτικού μας καταφυγίου», τονίζει ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου Μιχάλης Κοντούδης.

Τη νομική διαδικασία προωθεί η δικηγόρος Πένυ Τασσοπούλου, που ετοιμάζει το νέο καταστατικό, αλλά οι δυσκολίες δεν εντοπίζονται σ’ αυτό τον τομέα.

Η συνεργασία

Το δύσκολο επιχείρημα είναι ο εναρμονισμός των σχέσεων και των συμφερόντων μεταξύ των διοικήσεων και των μελών των συλλόγων, προβλήματα που πολύ συχνά έχουν οδηγήσει και σε δικαστικές διαμάχες, αφού τα συμφέροντα  είναι αλληλοσυγκρουόμενα με κύριο άξονα την παραβίαση των θαλασσίων ορίων για κάθε είδος ψαρέματος.

Ο Μ. Κοντούδης προσπαθεί και στον τομέα αυτό να λειτουργήσει με αισιοδοξία, αν και γνωρίζει ότι τα δεδομένα δεν είναι καθόλου απλά και πολλοί  σύλλογοι και μεμονωμένοι συνάδελφοι του σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο προσπαθούν να πετύχουν τροποποιήσεις κάποιων διατάξεων, που πιθανά θα τους επιτρέψουν να διατηρήσουν κάποιο είδος αυτοδιαχείρισης ανά περιοχή.

«Πιστεύω ότι τελικά δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Οι διαφορές που πράγματι υπάρχουν, μπορούν να γεφυρωθούν αν ο καθένας σέβεται τις διατάξεις και δεν παραβιάζει τους ψαρότοπους σκαφών άλλων κατηγοριών».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ