4.7.2016 10:18

Το Λιμενικό Ταμείο θα πληρώσει για τη... ράμπα

ΤΟ ΥΠ. ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΠΗΡΕ ΠΙΣΩ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 88.000 ΕΥΡΩ

Με τη γραφειοκρατία και τον παραλογισμό του ελληνικού δημοσίου είναι αδύνατο να τα βάλει κανείς, όπως είναι αδύνατο να μην βγει ζημιωμένος από οποιαδήποτε συναλλαγή μαζί του.

Στη χώρα που όλες οι υπηρεσίες λειτουργούν με ρυθμούς χελώνας, το Λιμενικό ταμείο τιμωρήθηκε χάνοντας χρηματοδότηση 88.000 ευρώ, γιατί δεν πρόλαβε μέσα σε λίγους μήνες να ολοκληρώσει ένα έργο που απαιτούσε την έκδοση δεκάδων εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων μέσα σε λίγους μήνες.

Τα χρήματα που... μπάρκαραν

Τον Φεβρουάριο του 2015 το υπουργείο ναυτιλίας έδωσε εντολή στο υπουργείο οικονομικών να καταθέσει σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ 88.000 για την ανακατασκευή της ράμπας στο λιμάνι.

Το έργο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Μόλις κατατέθηκαν τα χρήματα, το Λιμενικό Ταμείο ξεκίνησε τις διαδικασίες που ήταν ουκ ολίγες, αποδοχή από την Λιμ. Επιτροπή του ποσού, έγκριση της τεχνικής περιγραφής, έγκριση όρων διακήρυξης του διαγωνισμού, εκτέλεση του διαγωνισμού, εξέταση ενστάσεων, υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο εγκατάσταση εργολάβου στο έργο και εκτέλεση εργασιών και ολοκλήρωση του έργου.

Πλην όμως , όπως εξήγησε στον "π" ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μ. Μπελέγρης, "το υπουργείο ναυτιλίας τον Δεκέμβριο του 2015 έκανε ανάληψη του συγκεκριμένου ποσού χωρίς να μας ενημερώσει, καθώς (όπως ισχυρίζεται) έκρινε ότι ο κωδικός παραμένει ανενεργός.

Στην επικοινωνία που είχα μαζί τους, ρώτησα εάν γνωρίζουν τη διαδικασία που πρέπει το Λιμενικό Ταμείο να κάνει από τη στιγμή που κατατέθηκαν τα χρήματα μέχρι και την εκκίνηση των εργασιών και μου απάντησαν ότι απαιτούνται περίπου 11 μήνες.

Τους είπα λοιπόν ότι το νωρίτερο που μπορούσαμε να ξεκινήσουμε τις εργασίες ήταν το Δεκέμβριο - Ιανουάριο του 2016, χωρίς να υπολογίσουμε τις ιδιαιτερότητες που είχαν προκύψει στα δρομολόγια των πλοίων λόγω προσφυγικού, (είχαμε πλοίο κάθε ημέρα και κάποιες ημέρες πλοίο σε αναμονή μέσα στο λιμάνι".

Τροποποίηση προϋπολογισμού

Προφανώς οι εξηγήσεις που δόθηκαν δεν ήταν αρκετές, τα χρήματα τα πήρε πίσω το υπουργείο Ναυτιλίας, το έργο ολοκληρώθηκε ο εργολάβος πρέπει να πληρωθεί και έρχεται τώρα το Λιμενικό Ταμείο να προχωρά σε τροποποίησης του προϋπολογισμού του για να πληρώσει από δικούς του πόρους ένα κατά τα άλλα χρηματοδοτημένο από το δημόσιο έργο.

Το χειρότερο δε από όλα είναι ότι η πίστωση χάθηκε εντελώς, δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουν σε δεύτερο χρόνο τα χρήματα στο Λιμενικό Ταμείο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ