6.6.2014 11:09

Λιμενικές ανακατατάξεις

ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΧΙΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ο Γ. ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ

Δυσλειτουργίες όπως η επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών από τα πλοία της γραμμής αλλά και ζητήματα όπως αυτά της διευκόλυνσης πρόσδεσης των πλοίων που δραστηριοποιούνται στη διακρατική γραμμή Χίου – Τσεσμέ μπήκαν στο στόχαστρο του Λιμενάρχη Χίου Γ. Αργυράκη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Λιμενικής Επιτροπής.

Ο κ. Αργυράκης συγκεντρώνοντας τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του λιμένα ζήτησε να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση των παρεμβάσεων στο λιμάνι της Χίου ούτως ώστε μακροπρόθεσμα να υπάρξουν αυτές οι αλλαγές που θα καταστήσουν λειτουργική τη λιμενική ζώνη.

«Να απομακρυνθεί το στέγαστρο»

Όπως σημείωσε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν την ασφαλή προσέλευση των επιβατών στον χώρο αναμονής είναι το σημείο όπου πολλές φορές συνωστίζονται οι εκατοντάδες ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν τα πλοία της γραμμής.

Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η πρότασή του, να ξηλωθεί το υπάρχουν στέγαστρο και να δημιουργηθεί ασφαλής χώρος επιβίβασης επιβατών λίγα μέτρα μακρύτερα στο σημείο που σήμερα βρίσκεται το εγκαταλελειμμένο περίπτερο.

«Το στέγαστρο των επιβατών, στο σημείο όπου βρίσκεται δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα τις ώρες αφιξαναχωρήσεων των πλοίων.  Εμποδίζεται η κυκλοφορία των οχημάτων και των φορτηγών με αποτέλεσμα να επικρατεί το αδιαχώρητο. Από την άλλη μία φορά να σπάσει ο κάβος του πλοίου θα υπάρξουν σίγουρα τραυματισμοί», επεσήμανε ο ίδιος.

«Επέκταση προς τη θάλασσα»

Ο Λιμενάρχης Χίου όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Εντοπίζοντας εξίσου σημαντικό πρόβλημα στην περιοχή του Τελωνείου έθεσε το ζήτημα του γκρεμίσματος του επιθαλάσσιου τοίχους και την επέκταση κατά 10 μέτρα του δρόμου προς την πλευρά της ανοιχτής θάλασσας.

Έτσι σύμφωνα με τον ίδιο, θα εξασφαλιστεί τόσο  χώρος στάθμευσης λεωφορείων για τουρίστες καθώς και ωφέλιμος χώρος παραμονής βαρέων οχημάτων που επί του παρόντος μπορεί σταθμεύουν στην περιοχή αποκλείοντας το ένα από τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Την άποψη πάντως του Λιμενάρχη, ενστερνίζεται και το ίδιο το Λιμενικό Ταμείο Χίου, καθώς σύμφωνα με μελέτη του, στην οποία είχε αναφερθεί ο «π» προ ενός έτους, προβλέπεται  η επέκταση προς την ανοιχτή θάλασσα και τη δημιουργία σημείου πρόσδεσης των πλοίων από την Τουρκία.

«Να αξιοποιήσουμε τον λιμένα Μεστών»

Τέλος ο κ. Αργυράκης ζήτησε με αφορμή την παράδοση του Λιμένα Μεστών στις 15 Ιουλίου να εξεταστεί το ενδεχόμενο τα φορτηγά και οχηματαγωγά πλοία να δένουν στο λιμάνι της νότιας Χίου, ούτως ώστε να αποσυμφορηθεί σημαντικά ο κεντρικός λιμένας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, συμφωνήθηκε ότι η εκπνοή της παρούσας Δημοτικής Αρχής δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για να συζητηθεί το θέμα κι έτσι μεταφέρθηκε για το μέλλον. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ