7.12.2012 9:52

Λίγοι φέτος οι βόλοι

ΠΟΛΥΜΟΡΦΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑΣ

Η φωτιά του Αυγούστου δεν επέτρεψε φέτος στη διοίκηση να κάνει πολλούς βόλους  για την τροφή των ντόπιων θηραμάτων.  Οι βόλοι παρασκευάζονται κάθε Αύγουστο και Σεπτέμβριο και «σπέρνονται» στα χωράφια από τέλη Νοέμβρη έως Γενάρη, την περίοδο τω βροχών.
 
Όταν υπήρξε χρόνος, έκαναν μια φιλότιμη προσπάθεια, έφτιαξαν μια ποσότητα, έγιναν  διανομές και σπορές από λίγους κυνηγούς, αλλά σε περιορισμένο αριθμό και έκταση, σε σχέση με άλλες χρονιές.
Για την κατασκευή τους οι εθελοντές μαζεύονται στις εγκαταστάσεις του πρώην εκτροφείου περδίκων στη Γεωργική Σχολή και συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου, τη δουλειά με την καλή παρέα και τα μεζεδάκια, φτιάχνουν τους βόλους σαν καλοί νοικοκύρηδες με παλιά παραδοσιακή «συνταγή».
 
Χρησιμοποιούν διάφορους σπόρους, σιτάρι, βίκο, μαρούλι, τους πλάθουν σαν μπάλες με λίγο βρεγμένο αργιλόχωμα και όταν  φουσκώσουν και γίνουν σαν «βόλοι»,τους απλώνουν πάνω σε πανιά και τους αφήνουν να στεγνώσουν.
 
Στην εποχή  των βροχών και της σποράς, πιάνουν δουλειά οι κυνηγοί που αναλαμβάνουν να τους «πετάξουν» στα χωράφι όταν κυνηγάνε και έτσι τα ντόπια θηράματα βρίσκουν πιο εύκολα τροφή για να επιζήσουν, να πολλαπλασιαστούν και να υπάρχει κυνήγι για τους κυνηγούς την επόμενη σεζόν. Όλα γίνονται για να συνδυάζεται το ευχάριστο και το ωφέλιμο σε κάθε περίπτωση, από την παρεϊστική δουλειά μέχρι την κυνηγητική κατανάλωση.   

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ