7.6.2013 15:05

Λίγοι αλλά οργανωμένοι...

• ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΣΤΟ «ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ» ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΙΟ ΜΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

Είναι λίγοι και έχουν ελάχιστα μέσα στη διάθεση τους οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ της Χίου, αλλά από το 2004 που έχουν εγκατασταθεί υπηρεσιακά στο νοσοκομείο, με τις γνώσεις και την υλικοτεχνική υποδομή που διαθέτουν δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για τη σωτηρία των θυμάτων στα περιστατικά που καλούνται να επέμβουν.

Οι επτά Εκαβίτες, που ανήκουν στο παράρτημα Βόρειου Αιγαίου με έδρα τη Λέσβο, μετά βίας καλύπτουν χωρίς ρεπό τις τρείς καθημερινές βάρδιες  06:30 - 14:30, 14:30 - 22:30 και 22:30 - 06:30. Δύο ασθενοφόρα σε καλή κατάσταση και ένα τρίτο που ενεργοποιείται μόνο για περιστατικά έκτακτων αναγκών έχουν όλα κι όλα  στη διάθεση τους, αλλά τα προβλήματα παρακάμπτονται από τη διάθεση και τη γνώση, όταν καλούνται να επέμβουν σε περιστατικά.

Πολύ γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι μόνο με τη συνεργασία ενημερωμένων πολιτών θα μπορούσαν να δουλεύουν πολύ πιο αποτελεσματικά για τον κόσμο και την υπηρεσία, με έγκαιρες και σωστές παρεμβάσεις.

Οι εξορμήσεις

Από το 2005 έχουν καθιερώσει και πραγματοποιούν εθελοντικές ενημερωτικές εξορμήσεις σε σχολεία, χωριά, συνοικίες, υπηρεσίες και φορείς, με κύριο στόχο την παροχή ενημέρωσης στον νευραλγικό τομέα της  σωστής προσφοράς των πρώτων βοηθειών στα θύματα των ατυχημάτων αλλά και των ασθενών, μέχρι να φτάσει στο χώρο των συμβάντων το πλήρωμα του ΕΚΑΒ.

Σημαντική γνώση

Ο υπεύθυνος του τοπικού ΕΚΑΒ Φώτης Βύρας, τονίζει ότι οι δράσεις προγραμματίζονται στον ελεύθερο τους χρόνο, υπογραμμίζει ότι τα θετικά αποτελέσματα είναι ήδη εμφανή και καλεί τον κόσμο σε συνεργασία για το κοινό καλό. «Προσπαθούμε να πληροφορούμε για τις ενέργειες που πρέπει να κάνει, μέχρι να φτάσει στον τόπο του ατυχήματος το πλήρωμα του ΕΚΑΒ. Εξίσου σημαντική είναι και η γνώση για την ασφάλεια κι’ αυτών που βοηθάνε έναν τραυματία, που μπορεί να πέσουν θύματα ανυπολόγιστων παραγόντων. Κυρίως ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους για την σωστή προσφορά των πρώτων βοηθειών, ακόμη και στο πως θα πρέπει να ενεργήσουν σωστά σε δύσκολα συμβάντα, όπως οι ανακοπές καρδιάς, οι μεγάλες  αιμορραγίες και άλλα περίπλοκα περιστατικά».

Πολύ δουλειά γίνεται ακόμη στους τομείς της σωστής κλήσης του 166, της απόδοσης των πληροφοριών και της αποδοτικής συνεργασίας με το πλήρωμα του ΕΚΑΒ που θα παραλάβει τον τραυματία ή τον ασθενή.

Στον Καταρράκτη

Αύριο στις 18:30 το κλιμάκιο του ΕΚΑΒ θα επισκεφθεί τον Καταράκτη, όπου  με τη συνεργασία του Φιλοπρόοδου Όμιλου και του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου θα ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους για την προσφορά πρώτων βοηθειών και στα  θαλάσσια ατυχήματα, όπως το επιβάλει η θερινή περίοδος.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ