13.9.2013 20:27

Λίγο απ’ όλα

ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ, ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ 5ΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΩΝ

Παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, πραγματοποιήθηκε στη Χίο η 5η Σύνοδος του Forum των Αρχηγών των Ακτοφυλακών των Κρατών Μελών της Ε.Ε. και των χωρών της Συνθήκης Σένγκεν (European Coast Guard Functions Forum-ECGFF). Η σύνοδος τελέστηκε υπό την προεδρία  του Αρχηγού του Λιμενικού  – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναυάρχου ΛΣ  Δημήτρη Μπαντιά.

Τη Σύνοδο τίμησαν με την παρουσία τους απευθύνοντας χαιρετισμό, διακεκριμένες προσωπικότητες του ναυτιλιακού χώρου, όπως, μεταξύ άλλων, ο Επίτιμος Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, Ευθύμιος Μητρόπουλος, ο πρώην Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου και Βουλευτής Χίου Κωστής Μουσουρούλης, ο Δήμαρχος Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης, ο Υπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταφορών της Γαλλίας κ. Frédéric CUVILLIER, ο Γενικός Γραμματέας Θάλασσας της Γαλλίας  Michel AYMERIC, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Κουμουτσάκος Γεώργιος, Παπανικολάου Γεώργιος), καθώς και υψηλοί Αξιωματούχοι της Ευρ. Επιτροπής και των αρμόδιων Ευρωπαϊκών Οργανισμών της Ε.Ε. Χαιρετισμό στις εργασίες της Συνόδου απηύθυνε, επίσης, με ηχογραφημένο μήνυμα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Brian Simpson.

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των Ακτοφυλακών, ενώ  εξήρε το έργο του Λιμενικού Σώματος, τονίζοντας την συνεισφορά του στην υποστήριξη της ναυτιλίας, τόσο στην προστασία των θαλασσίων συνόρων της ΕΕ, όσο και την αντιμετώπιση των παράνομων δραστηριοτήτων στη θάλασσα. «Η Ελληνική Ακτοφυλακή, της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι πολιτικά, έχει το πιο πολύπλοκο έργο σε σύγκριση με αντίστοιχες ακτοφυλακές διεθνώς, ενώ χειρίζεται πολλά διαφορετικά θέματα, για τα οποία σε άλλες χώρες, απασχολούνται ειδικές υπηρεσίες. Παράλληλα, ασκεί καθήκοντα αστυνόμευσης, δίνοντας καθημερινά μάχες κατά του οργανωμένου εγκλήματος, του λαθρεμπορίου, της διακίνησης ναρκωτικών, του «trafficking», ενώ ταυτόχρονα εγγυάται την προστασία των θαλασσίων  συνόρων μας, που αποτελούν παράλληλα και τα ανατολικότερα σύνορα της Ευρώπης, από την παράνομη μετανάστευση. Επίσης, δίνει τη μάχη ανελλιπώς και για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταναστών που έρχονται στη χώρα μας, ακόμη και παρανόμως. Επιπλέον, η ίδια Ακτοφυλακή ασκεί τη ναυτιλιακή πολιτική του Υπουργείου, παρέχει υπηρεσίες για την ελληνική ναυτιλία, ενώ εκπροσωπεί ουσιαστικά τη χώρα σε διεθνείς ναυτιλιακούς οργανισμούς. Για αυτή τη μοναδικότητα της Ελληνικής Ακτοφυλακής,  σε παγκόσμιο επίπεδο θα έλεγα, καθώς και του σπουδαίου έργου που επιδεικνύει, πιστεύω ακράδαντα ότι και η Ευρώπη, μέσα από τα θεσμικά όργανά της, θα την ενισχύσει σε μέσα και δυνατότητες ακόμη περισσότερο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

            Το Forum των Αρχηγών των Ακτοφυλακών των Κρατών Μελών της Ε.Ε.  και των Συνδεδεμένων Χωρών Σένγκεν (European Coast Guard Functions Forum-ECGFF) αποτελεί ένα μη δεσμευτικό, εθελοντικό, ανεξάρτητο και μη πολιτικό Forum, μέλη του οποίου είναι οι Αρχηγοί των Ακτοφυλακών ή οι ομόλογοί τους στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών της Συνθήκης Σένγκεν, η Ευρ. Επιτροπή, καθώς και οι αρμόδιοι Οργανισμοί της Ε.Ε., όπως ο FRONTEX για τα θαλάσσια σύνορα, ο EMSA για την ασφάλεια στη θάλασσα και ο ΕFCA για τον έλεγχο της αλιείας.

            Όπως είναι γνωστό, κατά την 4η Ετήσια Σύνοδο των Αρχηγών των Ακτοφυλακών στο Δουβλίνο (20-22 Αυγούστου 2013), αποφασίσθηκε, ομόφωνα, από τους Αρχηγούς η ανάθεση της Προεδρίας στην Ελλάδα και στο Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή για το χρονικό διάστημα 2012-2013. Η ανάληψη της Προεδρίας του Forum από την χώρα μας αποτέλεσε μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη και σαφής έκφραση εμπιστοσύνης των εταίρων μας στην Ε.Ε. στο Λ.Σ. - Ελληνική Ακτοφυλακή.

      Επιστέγασμα της Ελληνικής Προεδρίας  η οποία στόχευσε κυρίως στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας και βιωσιμότητας του Forum ήταν η πραγματοποίηση της 5ης Συνόδου στη Χίο, όπου συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

  • Οι βασικές προτεραιότητες του Forum σε συνάρτηση με την Μελέτη εφικτότητας (feasibility study) της Ευρ. Επιτροπής αναφορικά με τις λειτουργίες των Ευρωπαϊκών Ακτοφυλακών.  
  • H ανάπτυξη ενός δικτύου των Ακαδημιών των Ακτοφυλακών των Κ-Μ της Ε.Ε. (Coast Guard Functions Academies Network – CGFA NET)
  • H Κοινή Δήλωση (Joint Declaration) σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα του Forum.
  • H επίσημη ιστοσελίδα του Forum (www.ecgff.eu)

Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επεσήμανε τη σημαντική υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, καθ’ όλο το διάστημα της Ελληνικής Προεδρίας  και ειδικότερα τη συμβολή του κ. Βαρβιτσιώτη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, επίσης, στη συμβολή που είχε το “ Ίδρυμα Μαρία Τσάκος-Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης ” για την επιτυχημένη διεξαγωγή  της Συνόδου.

Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά θετικό κλίμα, με τους συμμετέχοντες να συγχαίρουν τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου και το Λιμενικό Σώμα για το σημαντικό έργο που επιδεικνύουν τον τελευταίο διάστημα, επιβεβαιώνοντας, παράλληλα, το κλίμα στενής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των Ακτοφυλακών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής  Ένωσης.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ