2.9.2013 9:47

Λέσβος: Σύσκεψη για την παράνομη μετανάστευση

Σύσκεψη με επίκεντρο την παράνομη μετανάστευση και με τη συμμετοχή τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων της Μυτιλήνης πραγματοποίησε χθες ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Στη  διευρυμένη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτριος Βουνάτσος, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου  Αθανάσιος Γιακαλής, ο Βουλευτής ΝΔ Λέσβου Παύλος Βογιατζής, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο Λιμενάρχης Μυτιλήνης, Αρχιπλοίαρχος ΛΣ Εμμανουήλ Βόμβας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λέσβου Δημήτριος Κουρσουμπάς, ο πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Κωνσταντίνος Κορδώνης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου Παναγιώτης Προβέτζας και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Δημήτρης Καλλίας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εκτέθηκαν σε βάθος τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία της Μυτιλήνης, με αιχμή το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ενώ εξετάστηκαν ενδελεχώς και οι τρόποι αποτελεσματικής αντιμετώπισής της.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι το μέγεθος της προσπάθειας που καταβάλλει καθημερινά στον τομέα αυτό το Λιμενικό Σώμα είναι τεράστιο. «Σήμερα 2000 άνδρες και γυναίκες με πληθώρα από πλωτά μέσα έχουν επωμιστεί την αντιμετώπιση του φαινομένου και ανταποκρίνονται  με περισσή αυτοθυσία στην εθνική αποστολή που επιτελούν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης από τα θαλάσσια σύνορα και η θωράκιση του Αιγαίου αποτελούν την κεντρική του στόχευση.

Ο κος Βαρβιτσιώτης, επιπρόσθετα, προχώρησε στην αιτιολόγηση της πρόσφατης απόφασης του να δημιουργηθούν χώροι προσωρινής υποδοχής των παράνομων μεταναστών και μόνο για τις πρώτες 24 ή 48 ώρες παραμονής τους: «Δική μου προτεραιότητα είναι να απομακρυνθούν οι εικόνες των μεταναστών από τα κεντρικά λιμάνια των νησιών μας και φυσικά της Μυτιλήνης. Η σημερινή εικόνα κεντρικών σημείων των νησιών, εξάλλου, με ανοργάνωτους χώρους υποδοχής παράνομων μεταναστών πρέπει να εξωραϊστεί. Αυτό και θα πράξουμε», υπογράμμισε.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, κλείνοντας την τοποθέτησή του, ξεκαθάρισε ότι η διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης δεν πρέπει να αποτελεί θέμα για βορρά σε μικροπολιτικές επιδιώξεις.«Από την πλευρά μου θα επιδιώξω στο προσεχές διάστημα και να διεκδικήσω επιπλέον χρηματοδότηση από την Ευρώπη για το θέμα αυτό, αλλά και να εξασφαλίσουμε κάποια βασικά “standard” για τη διαχείριση των παράνομων μεταναστών στα νησιά μας», κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ