14.1.2016 13:27

Λειτουργεί με ή χωρίς τον Δήμο Χίου

ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ «ΕΝΑ», ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ ΝΑ ΑΝΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΠΕΧΕΙ

Το... φιλί της ζωής δίνει οριστικά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στην «ΕΝΑ Χίου», με τον αρμόδιο για το θέμα Περιφερειακό Σύμβουλο Γιάννη Ξενάκη, να σημειώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι η αναπτυξιακή εταιρία είναι ένα βήμα πριν την ανασύστασή της.

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώθηκε και στη Γενική Συνέλευση των μετόχων το απόγευμα της Τρίτης, εκεί όπου ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η «ΕΝΑ» μπορεί να αποτελέσει τον βασικό αναπτυξιακό πυλώνα του Βορείου Αιγαίου απαλλαγμένη από τα βαρίδια του παρελθόντος.

Παρά πάντως την αισιοδοξία του συμβούλου, ο Δήμος Χίου που κατέχει το 34% της μετοχικής σύνεθσης και εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από τον Δήμαρχο Μ. Βουρνού και τον αντιδήμαρχο Στρ. Γδύση, τηρεί στάση αναμονής, σημειώνοντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο με την προϋπόθεση ότι οι Σύμβουλοι θα λάβουν λεπτομερή γνώση του επιχειρηματικού σχεδίου της Περιφέρειας.

Τα στοιχεία των εκκαθαριστών

Στην πρώτη Γενική Συνέλευση των μετόχων έγινε λεπτομερής ενημέρωση για την κατάσταση στην εταιρία μέχρι και τις 11/1 σύμφωνα με την έκθεση των εκκαθαριστών.

Σε αυτήν, ειπώθηκε ότι τα συνολικά χρέη της εταιρείας ανέρχονται σε 610.000 ευρώ, με την «ΕΝΑ» να διεκδικεί από τρίτους το ποσό των 190.000 ευρώ. Έτσι τα καθαρά χρέη περιορίζονται στις 410.000 ευρώ. Από αυτές τις οφειλές, οι 50.000 ευρώ αφορούν σε χρέη προς τρίτους πριν το 2010, οπότε έχουν παραγραφεί, ενώ 80.000 ευρώ είναι διακανονισμένα χρέη σε ιδιώτες.

Παράλληλα 65.000 ευρώ αφορούν σε αποζημιώσεις των εργαζομένων, χρήματα που δεν θα πάρουν αν η εταιρεία συνεχίζει να λειτουργεί, ενώ διακανονισμένες είναι προς την εφορία και την ALPHA BANK.

«Με δράση σε όλο το Βόρειο Αιγαίο» 

Αναφερόμενος στη Γ.Σ. των μετόχων ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Γ. Ξενάκης σημείωσε ότι βασική στόχευση είναι η εταιρία να καταστεί βιώσιμη κυρίως μέσα από τη συμμετοχή των φορέων που θα τη στηρίξουν στην πράξη.

«Είναι δεδομένη η συμμετοχή όλων των Περιφερειακών ενοτήτων του Βορείου Αιγαίου καθώς η Περιφέρεια αποτελεί τον κύριο μέτοχο της «ΕΝΑ». Πέρα όμως από αυτό θα θεωρηθεί σημαντική και η συνέχεια της συμμετοχής του Δήμου Χίου στη νέα σύνθεση αφού θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή και άλλων Δήμων όπως της Λέσβου και της Σάμου», ανέφερε ο ίδιος.

«Πρώτα πλάνο και μετά η απόφαση»

Κλειστά πάντως για την ώρα, κρατάει τα χαρτιά του ο Μ. Βουρνούς που ερωτώμενος από τον «π» για το εάν ο Δήμος που κρατάει το 34% των μετοχών θα συνεχίσει να είναι μέτοχος, ανέφερε ότι προέχει να λάβει πλήρη γνώση για το επιχειρηματικό σχέδιο που εκπονεί η Περιφέρεια.

«Δεν υπάρχει σαφής απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα. Περιμένουμε να δούμε το πλάνο που θα μας παρουσιάσουν και έπειτα θα λάβουμε την απόφαση. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η «ΕΝΑ» θα εξυπηρετήσει τους στόχους για τους οποίους συστήνεται εκ νέου και ότι θα αναπτυχθούν τέτοιοι μηχανισμοί διοίκησης που δεν θα επιτρέψουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες, όπως γίνονταν στο παρελθόν», σημείωσε ο κ. Βουρνούς.

Σε ότι αφορά στην πορεία ανασύστασης της εταιρίας ο κ. Ξενάκης ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει εκ νέου Γενική Συνέλευση, αφού το θέμα πια θα συζητηθεί οριστικά σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου οπότε και θα παρουσιαστούν αναλυτικά τα δεδομένα και ο σχεδιασμός. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ