28.6.2016 13:07

Λαθρεπιβάτες στα... τριαξονικά

ΣΕ ΧΩΡΟ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΝΤΑΛΙΚΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΧΙΟΥ

Κάθε μέσο προκειμένου να φύγουν από το νησί χρησιμοποιούν πρόσφυγες και μετανάστες που εδώ και 3 μήνες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί, εξαιτίας του περιορισμού μετακινήσεων που έχουν επιβάλει τα Υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ναυτιλίας.

Η απελπισία που δημιουργεί η πολύμηνη διαμονή στη Χίο σε συνδυασμό με την έλλειψη χρημάτων οδηγεί τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες σε τακτικές που θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.

Από τη Λεωφόρο Ενώσεως στο Λιμάνι

Οι εικόνες με τους μετανάστες να μπαίνουν στις νταλίκες του λιμανιού της Πάτρας προκειμένου να διαφύγουν στην Ιταλία πλέον αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας της Χίου με το Λιμενικό Σώμα να επιφορτίζεται με επιπλέον ελέγχους στα βαρέως τύπου οχήματα που επιβιβάζονται στα πλοία της γραμμής.

Σύμφωνα με στελέχη του Λιμεναρχείου Χίου οι περισσότεροι μετανάστες εκμεταλλεύονται την ολιγόωρη στάθμευση των νταλικών στον χώρο στάθμευσης απέναντι από το αεροδρόμιο Χίου προκειμένου να βρουν σημείο να κρυφτούν.

«Τις περισσότερες φορές κρύβονται ή στους άξονες του οχήματος ή στις κουρτίνες των φορτηγών. Παρότι οι οδηγοί πολλές φορές ψάχνουν πρώτα το όχημά τους, αρκετοί καταφέρνουν να κρυφτούν με ότι αυτό συνεπάγεται. Το πιο επικίνδυνο σημείο, στο οποίο δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή είναι οι άξονες του οχήματος γιατί μπορεί να υπάρξει κάποιο μοιραίο συμβάν. », εξηγεί στέλεχος της λιμενικής αρχής Χίου στον «π».

Πέφτουν ακόμα και μέσα στο λιμάνι

Η προσπάθεια εισόδου στο πλοίο δεν σταματά εκεί. Αν αποτύχει η επιβίβαση σε νταλίκα για τον οποιονδήποτε λόγο τότε ακολουθεί το σχέδιο «Β».

«Οι έλεγχοι στο λιμάνι είναι αυστηροί. Σε όλες τις εισόδους του λιμανιού υπάρχουν λιμενικοί κι ελέγχουν. Αυτό είναι κάτι το οποίο το γνωρίζουν οι μετανάστες. Για να αποφύγουν τον έλεγχο πέφτουν στη θάλασσα από άλλο σημείο της προκυμαίας και επιχειρούν να βγουν στη στεριά λίγα μέτρα μακρύτερα από τον χώρο που δένουν τα πλοία με την ελπίδα ότι δεν θα γίνουν αντιληπτοί», αναφέρει το ίδιο στέλεχος στον «π», σημειώνοντας ότι έχουν καταγραφεί αρκετά τέτοια περιστατικό το τελευταίο διάστημα.

Πανικός με τα πλαστά διαβατήρια

Όλα τα παραπάνω ισχύουν στην περίπτωση μεταναστών που έχουν εξαντληθεί οικονομικά γιατί υπάρχουν κι αυτοί που διαθέτουν σημαντικά χρηματικά ποσά για την απόκτηση πλαστών εγγράφων. Το τελευταίο μάλιστα περιστατικό σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο όταν συνελήφθη 24χρονος από το Λιμεναρχείο Χίου έχοντας στην κατοχή του 17 πλαστά δελτία αίτησης ασύλου, τα οποία μετέφερε από την Αθήνα με σκοπό να τα δώσει σε πρόσφυγες που διαμένουν στη Χίο.

«Έχουμε γεμίσει τα γραφεία μας με πλαστά έγγραφα. Είναι το επόμενο μεγάλο πρόβλημα στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Οι πρόσφυγες χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να παραγγείλουν αυτά τα έγγραφα σε άτομα που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα. Έχουμε δει παραγγελίες μέσω Facebook, Viber ακόμα και μέσω Skype», δήλωσαν στον «π». 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ