21.9.2016 9:03

ΛΑΣ. Δ.Χίου: «Είχαμε επισημάνει τους κινδύνους των ασυντήρητων Πυροσβεστικών Οχημάτων"

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη μη συντήρηση των Πυροσβεστικών Οχημάτων επισημαίνει με ανακοίνωσή της η ΛΑΣ Δ.Χίου, η οποία υπογραμμίζει ότι επιβεβαιώθηκαν με το ατύχημα της 19ης Σεπτεμβρίου τα όσα είχαν αναφέρει στην εισήγησή τους στο δημοτικό συμβούλιο από τον Μάιο του 2015.

«Όπως πληροφορούμαστε από τα χιώτικα τοπικά ΜΜΕ, ενώ επέστρεφαν τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από την κατάσβεση της φωτιάς της περιοχής  Θόλους, στις 19-9-2016, σε ένα από τα  πιο γερασμένα οχήματά της -το Π.Σ. 1911- κατά δήλωση του οδηγού του, δεν υπάκουσαν τα φρένα, με αποτέλεσμα στα φανάρια “Βαξάλη”, με κατεύθυνση προς την πόλη, το όχημα να πέσει πάνω σε Ι.Χ. που περίμενε να ανάψει το πράσινο και αυτό με τη σειρά του πάνω σε σταματημένο δίκυκλο, με αποτέλεσμα  τον τραυματισμό του οδηγού του δικύκλου, τις υλικές ζημιές τόσο στο δίκυκλο όσο και σοβαρές τέτοιες στο ΙΧ.

Στις 13-5-2015, στην εισήγησή μας προς το Δ.Σ. για την πυροπροστασία επισημαίναμε μεταξύ άλλων: «Δεν μπορεί η  εναπόθεση της ευθύνης της πυροπροστασίας να αφορά μόνο στην αποδεκατισμένη Πυροσβεστική Υπηρεσία του δήμου μας  και στους εθελοντές πυροσβέστες.

Αλήθεια πώς θα γίνει η καταστολή τυχόν πυρκαγιών με ασυντήρητα οχήματα, ασυντήρητες δεξαμενές, ακαθάριστες αντιπυρικές ζώνες, χωρίς διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών;

 Οι κρατικές δαπάνες στο Πυροσβεστικό Σώμα κάθε χρόνο μειώνονται. Υπάρχει έλλειψη προσωπικού, υπάρχουν οξυμένα προβλήματα και σε υποδομές και σε εγκαταστάσεις και σε ό,τι αφορά τη συντήρηση και την επισκευή του μηχανολογικού εξοπλισμού. Βεβαίως, εκτός απ' όλα αυτά, υπάρχουν και απλήρωτες ώρες υπηρεσιών, καθώς και μεγάλος αριθμός οφειλομένων ρεπό στο προσωπικό. Αντί για βελτιώσεις, έχουμε συγχωνεύσεις ή ακόμα και καταργήσεις πυροσβεστικών σταθμών και κλιμακίων, που μετατρέπονται σε εποχικά για να υπάρχει οικονομία.

Γι΄ αυτή μας την επισήμανση -που αποτελούσε γενική εκτίμηση για την κατάσταση σε όλη την Ελλάδα και είχε τεθεί και ως επερώτηση από το ΚΚΕ-, τότε, είχαμε εγκαλεστεί από συναδέλφους της Π.Υ. ότι προσβάλαμε  τα  οχήματά τους, παρόλο που  οι ίδιοι παραδέχονται ότι παρόλα  τα προβλήματα που  μπορεί να υπάρχουν στο στόλο των πυροσβεστικών οχημάτων τους, αυτά ανταπεξέρχονται τις λειτουργικές ανάγκες. Όμως, ένα αυτοκίνητο γερασμένο δεν μπορεί να έχει ούτε την ίδια επιχειρησιακή ετοιμότητα με ένα καινούριο και νέας τεχνολογίας ούτε  μπορεί να  κυκλοφορεί με ασφάλεια στους δρόμους.

Αυτό αποδείχτηκε θλιβερά στο ατύχημα της 19ης-9-2016, το οποίο ευτυχώς δεν είχε ανθρώπινα θύματα και που ευχόμαστε να είναι το πρώτο και το τελευταίο.

Υπερασπιζόμαστε -και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε- και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο νευραλγικό αυτό τομέα (άσχετο αν υπάρχουν ή όχι προβλήματα ωραρίων, υπερωριών ή ρεπό στην υπηρεσία που εδρεύει στην περιοχή μας), συγχρόνως όμως  και την ασφάλεια πεζών και εποχουμένων.

Διεκδικούμε και απαιτούμε από  την συγκυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ :

α. Να ανακαινιστεί και να εκσυγχρονιστεί ο στόλος των οχημάτων της πυροσβεστικής και δασικής υπηρεσίας.

β.  Να πάψει να  εξωραΐζει καταστάσεις και να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν στη συντήρηση ή αντικατάσταση του πυροσβεστικού εξοπλισμού (από ένα απλό ελαστικό, ένα απλό εξάρτημα,  μέχρι το πιο σύνθετο παρελκόμενο πυρόσβεσης), μεταθέτοντας τέτοιες ευθύνες σε "χορηγούς" επιχειρηματίες- εφοπλιστές.

γ.  Να  πάψει να θεωρεί ως "κόστος" και να αντιμετωπίζει ως μοχλό ανάπτυξης του κέρδους και  τους εργαζόμενους στην υπηρεσία αυτή, αναγνωρίζοντας στην πράξη την αυτοθυσία τους, προκειμένου να προστατευθεί η ανθρώπινη ασφάλεια και περιουσία.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ