23.9.2015 14:33

«Λαιμητόμος» για την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών;

- Η Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΖΗΤΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 1982 ΩΣ ΤΟ 1994

Βόμβα έτοιμη να εκραγεί  στα θεμέλια  119 Συνεταιρισμών, μεταξύ των οποίων και της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, αποτελεί ανακίνηση του ζητήματος να γίνουν απαιτητές από την πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση (δηλαδή να επιστραφούν από τους συνεταιρισμούς) οι κρατικές ενισχύσεις και τα δάνεια που έλαβαν και ρυθμίστηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο τη χρονική περίοδο από το 1982 ως το 1994, με αποτέλεσμα οι Συνεταιρισμοί να απειλούνται άμεσα με λουκέτο!

 Σύμφωνα με το δημοσίευμα του έγκυρου διαδικτυακού ιστότοπου www.agronews.gr,τη  διαδικασία επιστροφής  των παράνομων -όπως αποκαλούνται εγγράφως- κρατικών ενισχύσεων του νόμου 2008/1992 και των ρυθμίσεων που ακολούθησαν, ανακίνησε ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης κ. Αποστόλου.

Τρία εκατομμύρια

Το ποσόν που αναφέρεται προς βεβαίωση και επιστροφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., που θα κληθεί να επιστρέψει ως βεβαιωθέντα χρέη η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου αν γίνουν απαιτητές τελικά οι ενισχύσεις και ακυρωθεί η ρυθμιστική εγκύκλιος στην οποία είχε υπαχθεί,  ανέρχεται στα τρία εκατομμύρια τετρακόσιες δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ και δεκαέξι λεπτά (3.415.000,16€).

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή οι ρυθμίσεις  δεν εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έπρεπε, αλλά  μονομερώς από την Ελλάδα. Αν  γίνουν απαιτητές και βεβαιωθούν από τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ., οι Συνεταιρισμοί θα οδηγηθούν σε οικονομικό μαρασμό.

Η  ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ζητήσει από τον υπηρεσιακό υπουργό Δημήτρη Μελά να παγώσουν οι διαδικασίες βεβαίωσης των χρεών, υποστηρίζοντας ότι οι συνεταιρισμοί θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο.

Δεν γνώριζαν…

Άγνοια για την υπόθεση δήλωσαν ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Ευθύμης Μονίαρος και  ο εκπρόσωπος της Ένωσης στην ΠΑΣΕΓΕΣ Κώστας Γανιάρης. Μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό,  ο Κ. Γανιάρης περιορίστηκε να δηλώσει στον «π» ότι σε σχετική επικοινωνία που ακολούθησε, ο πρόεδρος της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης Τζανέτος Καραμίχας και ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Κολύβας επιβεβαίωσαν το πρόβλημα.

 «Η ΠΑΣΕΓΕΣ το παλεύει να μην πληρώσουν οι συνεταιρισμοί, η προσπάθεια βρίσκεται σε καλό δρόμο. Προς το παρόν δεν μπορώ να πω περισσότερα,  γιατί το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη».

Τα πρακτικά

Έκπληκτος από τις δηλώσεις άγνοιας για την υπόθεση, δηλώνει στον «π», το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ε.Μ.Χ.  Γιώργος Τούμπος. Όπως υποστηρίζει, στην τελευταία Έκτακτη Γενική Συνέλευση ο Κ. Γανιάρης ως αντιπρόσωπος στην ΠΑΣΕΓΕΣ,  είχε ενημερώσει συνοπτικά για το θέμα τους αντιπροσώπους των τοπικών συνεταιρισμών.

«Υπάρχουν τα πρακτικά, μας είχε ενημερώσει, δεν είναι δυνατόν τώρα να μην γνωρίζει αποφάσεις και ενέργειες του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ, στο οποίο μετέχει. Το θέμα είναι σοβαρότατο, η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει κάνει επίσημη παράσταση στον υπηρεσιακό Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή οι  ρυθμίσεις των χρεών έπρεπε να νομιμοποιηθούν με αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε».

Ανησυχία

Ταυτόχρονα εκφράζει  έντονη ανησυχία για τις οικονομικές αντοχές της Ένωσης, αφού  αυτή τη χρονική περίοδο αποπληρώνει  δάνεια ύψους 7 εκ. ευρώ.

«Αν κληθεί να πληρώσει και τα πρόσθετα βάρη,  το χρέος θα ανέλθει στα 10.200. 000 ευρώ, ένα τεράστιο  ποσόν που δεν ξέρω αν μπορεί να το διαχειρισθεί. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, αν βεβαιωθούν τα χρέη από τη ΔΟΥ εις βάρος της Ένωσης θα γίνει διακανονισμός και η εφορία θα τα επιστρέψει  απευθείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορεί να κάνει τίποτα η Ελλάδα».

Ενοχές;

Ταυτόχρονα όμως τον προβληματίζει και η διαφαινόμενη μυστικοπάθεια των στελεχών της Ε.Μ.Χ.

«Είναι πιθανόν να  κρύβει «ενοχές», να  έχει σχέση με τις επικείμενες εκλογές ανάδειξης του νέου διοικητικού συμβουλίου των Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Συνεταιριστικών Οργανώσεων».

Η ανακοίνωση

Στη σχετική ανακοίνωση της, η ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι πρέπει να ανασταλεί κάθε διαδικασία σύνταξης χρηματικού καταλόγου και αποστολής του στις ΔΟΥ από την Διεύθυνση Οικονομικών Ελέγχων του Υπουργείου,  μέχρι τη λήψη απόφασης από την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

«Κυβερνητικές αποφάσεις εκείνης της περιόδου που συμπεριελήφθησαν σε διατάξεις νόμων στόχευαν στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της τότε ΑΤΕ και αστοχίες Υπουργών Γεωργίας εκείνης της περιόδου που δεν φρόντισαν να νομιμοποιήσουν τις ρυθμίσεις χρεών με αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε., δε μπορεί να βαρύνουν τους Συνεταιρισμούς και να τους απειλούν με αφανισμό 30 χρόνια μετά».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ