23.5.2016 16:05

Κύπρος και Ισραήλ συνδράμουν το νησί για την λειψυδρία

ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΥΔΡΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Την τεχνογνωσία του Ισραήλ στην τεχνική της  αντίστροφης όσμωσης του νερού και της Κύπρου στους Υδατικούς Ταμιευτήρες, θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει  η δημοτική αρχή, για να επιλύσει το υδρευτικό μας πρόβλημα.

Κλιμάκια υπηρεσιών των δύο κρατών θα μας επισκεφθούν  από τις 29 έως και τις 31  Ιουνίου, μετά από πρόσκληση του δημάρχου και σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα θα προσπαθήσουν να ενημερώσουν τους αρμόδιους για τα τμήματα των εφαρμογών τους που μπορούν να εφαρμοστούν στη Χίο, ανάλογα με τη μορφολογία της κάθε περιοχής.

«Οι επαφές θα συνεχιστούν όσο πρέπει για να  αποκτήσουμε την τεχνογνωσία τους και να εφαρμόσουμε αυτά που πρέπει για τη Χίο», δηλώνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝΧ Απόστολος Τζιώτης.

Η επίσκεψη κλείστηκε κατά τη διάρκεια ταξιδιού του Δήμαρχου Μανώλη Βουρνού, όταν οι εκπρόσωποι των δύο χωρών εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να  μας βοηθήσουν λόγω των εξελίξεων στο πρόβλημα των προσφύγων.

Κινητικότητα για το Κόρης Γεφύρι

Κινητικότητα υπάρχει και στο θέμα της συνέχισης και ολοκλήρωσης των εργασιών  κατασκευής του φράγματος Κόρης Γεφύρι και των συνοδών έργων για την αξιοποίηση του νερού. Κλιμάκιο του δήμου και της Περιφέρειας  θα επισκεφθεί αρχές Ιουλίου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και θα ζητήσει  να ολοκληρωθεί η Περιβαλλοντική μελέτη και να κατασκευαστούν τα συνοδά έργα που θα οδηγούν τα λύματα του σκουπιδότοπου της Χίου έξω από τη λεκάνη απορροής του φράγματος.

Το αίτημα θα κατατεθεί επειδή  διαπιστώθηκε ότι η απαραίτητη αλλαγή χρήσης μπορεί να γίνει ένα χρόνο μετά από τη λειτουργία του ως αρδευτικού και στη συνέχεια θα πρέπει να αντικατασταθεί το αρδευτικό δίκτυο . Σε αντίθετη περίπτωση  τα προβλήματα θα λιμνάσουν και το φράγμα (όταν μαζέψει νερό)  θα καθυστερήσει πολλά χρόνια να  καλύψει τις ανάγκες  ύδρευσης για τις οποίες έγινε τόσος αγώνας να κατασκευαστεί.

Σύμφωνα με τον Απ. Τζιώτη, στο σχεδιασμό προβλέπεται η μεταφορά 300 κ.μ. νερού την ώρα από το φράγμα στη λιμνοδεξαμενή της Ψαρόπετρας όπου θα διυλίζεται και από εκεί θα διαχέεται στα υδρευτικά δίκτυα της πόλης της Χίου, του Κάμπου, των Καμποχώρων και του Αγ. Γεωργίου Συκούση.

Στο ΕΠΕΡΑΑ

Η πίεση στοχεύει στην ένταξη των έργων στο πρόγραμμα ΕΠΕΡΑΑ το οποίο ανοίγει στο τέλος του Ιουλίου, με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ. Ειδική πρόβλεψη πρέπει να γίνει για την κάλυψη του οικισμού του Αγ. Γεωργίου επειδή υπάρχουν εδαφολογικές διαφορές. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ