8.8.2016 15:38

Κυκλοφοριακή…παράνοια [ΦΩΤΟ]

ΑΠΡΟΣΠΕΛΑΣΤΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΑΠΟ Ι.Χ., ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟ Η ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΡΟΧΟΝΟΝΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ

Μόνο «καλή» δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σχέση των οδηγών του νησιού με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ) καθώς ο καθένας μας έχει υιοθετήσει τη δική του οδική συμπεριφορά και πορεύεται βάση αυτής. Λίγο τα «διπλοπαρκαρίσματα», λίγο οι ξένοι οδηγοί  που δε γνωρίζουν τους δρόμους και «λίγο» οι ντόπιοι που αρνούνται να τηρήσουν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας  είναι η αιτία που 15 λεπτά δεν αρκούν για να κάνεις τον κύκλο του Δημοτικού Κήπου. Κάπως έτσι λοιπόν ξεκινάει το χάος…

Κάρτες στάθμευσης 

Πολλοί είναι αυτοί που αποφασίζουν να αφήσουν το Ι.Χ αυτοκίνητο τους σε χώρους στάθμευσης  όπου η χρήση κάρτας είναι υποχρεωτική. Λίγοι είναι βέβαια αυτοί που τη χρησιμοποιούν. Οι 2 στους 3 οδηγούς τοποθετούν στο ταμπλό του αυτοκινήτου τους κάρτες στάθμευσης όμως υπάρχουν και… αυτοί που σταθμεύουν για ώρες χωρίς κάρτα έχοντας μάλιστα τη δικαιολογία στο τσεπάκι. Αν τους ρωτήσεις «γιατί;» θα σου πουν «δεν  γνωρίζαμε ότι χρειάζεται κάρτα για να παρκάρεις» ή την άλλη ευφυή δικαιολογία «για 5 λεπτά το άφησα μόνο».

Διαβάσεις πεζών

Στο άρθρο 39 του Κ.Ο.Κ ,για όσους δεν το γνωρίζουν, αναφέρεται η σχέση οδηγού- πεζού και συγκεκριμένα η 6η παράγραφος τονίζει: «Απαγορεύεται η στάθμευση σε διαβάσεις πεζών καθώς και σε σημεία που δεν έχουν τη κατάλληλη σήμανση». Απτόητοι και εκεί όμως οι «έξυπνοι» οδηγοί. Όταν στενεύουν τα περιθώρια και η κίνηση βρίσκεται στο ζενίθ η εύκολη λύση είναι μία διάβαση πεζών… και αν όχι σε ολόκληρο το εύρος της στο μισό τουλάχιστον.

Πεζοδρόμια

Μια από τα ίδια και στα πεζοδρόμια… Κάθε φορά που ένας πεζός «πετιέται» μες τη μέση του δρόμου η αντίδραση των οδηγών είναι σχεδόν προβλέψιμη : «Τι τα έχουμε τα πεζοδρομία, αφού πάλι μες τη μέση περπατάν». Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα είναι άλλη. Μιας και  προκειμένου να μη διανύσουν μεγάλη απόσταση με τα πόδια, δεκάδες οδηγοί παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους πάνω στα πεζοδρόμια, άλλοτε και με τις 4 ρόδες και άλλοτε με τις 2.

Όταν γίνει το ατύχημα θα είναι αργά

Και σαν να μην έφθαναν όλα τα υπόλοιπα, στην εικόνα του χάους έρχονται να προστεθούν και τα κλιματιστικά. Είναι απολύτως κατανοητή η χρήση των κλιματιστικών και ειδικότερα στα μαγαζιά, προκειμένου να μπορεί ο πελάτης να απολαμβάνει τις αγορές του. Γιατί να πρέπει όμως τα νερά του μηχανήματος να τρέχουν πάνω στα μαρμάρινα πεζοδρόμια και να θέτουν τη σωματική ακεραιότητα των πελατών και όχι μόνο σε κίνδυνο;  Η λύση είναι απλή και το κυριότερο ΔΩΡΕΑΝ!  Ένα πλαστικό μπουκάλι ή ένα μικρό κουβαδάκι αρκεί για να κυλάει το νερό του κλιματιστικού εκεί μέσα. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι η καθημερινή αλλαγή του… Πιο εύκολο απ’ ότι νομίζαμε.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ