8.3.2021 11:38

Ξεπερνά το 33% το ποσοστό γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα

Ξεπερνά το 33% το ποσοστό γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα ενώ, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα της Grant Thornton «Women in Business: A window of opportunity», το ποσοστό γυναικών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις στις επιχειρήσεις παγκοσμίως, άγγιξε το 31%.

Σύμφωνα με την έρευνα, το γεγονός ότι το ποσοστό των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις παγκοσμίως αυξήθηκε στο 31% είναι ενθαρρυντικό, δεδομένου ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια (2019 και 2020) παρέμενε επίμονα στάσιμο στο 29%. Παράλληλα, το ποσοστό ξεπέρασε το ορόσημο του 30%, το οποίο, σύμφωνα με έρευνες, λογίζεται ως η ελάχιστη εκπροσώπηση που απαιτείται για να σημειωθεί αλλαγή στη διαδικασία λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα διαμορφώθηκε πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, και συγκεκριμένα στο 33%, έναντι 24% το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην Ελλάδα, το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις κατέγραψε «άλμα» κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες το 2021, στο 33% έναντι 24% το 2020. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν απασχολούν καμία γυναίκα σε ανώτερη διοικητική θέση υποχώρησε στο 13% έναντι 24% το προηγούμενο έτος. Στον αντίποδα, προβληματισμό εξακολουθεί να προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ το ποσοστό των επιχειρήσεων στην Ελλάδα που δεν προβαίνει σε ενέργειες για τη βελτίωση των ίσων ευκαιριών των δύο φύλων στις ανώτερες διοικητικές θέσεις υποχώρησε στο 53% το 2020 έναντι 62% το 2019, παραμένει, γενικότερα, πολύ υψηλότερο σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο (18%).

Παράλληλα, οι ελληνικές επιχειρήσεις αναφέρουν πως οι δράσεις που υλοποιούν για να βελτιώσουν την ισότητα των φύλων είναι: η δημιουργία μιας κουλτούρας χωρίς αποκλεισμούς (24%), η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας (19%), τα εκπαιδευτικά προγράμματα και coaching (19%) και η εξασφάλιση πρόσβασης σε επαγγελματικές ευκαιρίες (17%). Την ίδια στιγμή, σχεδόν οι μισές ελληνικές επιχειρήσεις (47%) συμφωνούν ότι στον οργανισμό τους, οι νέες εργασιακές πρακτικές που προέκυψαν ως αποτέλεσμα του Covid-19 θα ωφελήσουν την πορεία της σταδιοδρομίας των γυναικών μακροπρόθεσμα, ενώ το 30% διατηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στο ζήτημα. Τέλος, περίπου μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (24%) συμφωνεί με την άποψη ότι οι νέες εργασιακές πρακτικές που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, έχουν βοηθήσει τις γυναίκες να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο σε ηγετικές θέσεις.

Η έρευνα της Grant Thornton αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των γυναικών σε "C-suite" θέσεις έχει αυξηθεί σε σύγκριση με πέρυσι, με το ποσοστό των γυναικών CEOs να αυξάνεται κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 26%, το ποσοστό των γυναικών CFOs επίσης κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 36%, και το ποσοστό γυναικών COOs κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 22%. Το ποσοστό των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις Ανθρωπίνου Δυναμικού υποχώρησε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2020, στο 38%, καταγράφοντας πτωτική τάση από το 2019 μέχρι σήμερα.

Σχετικά με την επίδραση του Covid-19 στο συγκεκριμένο θέμα, πάνω από τα δύο τρίτα (69%) των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι στον οργανισμό τους, οι νέες εργασιακές πρακτικές που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της πανδημίας θα ωφελήσουν την πορεία της σταδιοδρομίας των γυναικών μακροπρόθεσμα, παρά τους δυνητικά αποτρεπτικούς παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με την ευελιξία που προσφέρει η εξ αποστάσεως εργασία.

Παρότι, ο αριθμός των γυναικών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις έχει αυξηθεί, υπάρχουν ακόμα ορισμένα ερωτήματα σχετικά με τον επιχειρηματικό αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 στις γυναίκες, ιδίως στις εργαζόμενες μητέρες. Τα στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) δείχνουν ότι, πριν από την πανδημία, οι γυναίκες εργάστηκαν κάνοντας υπερωρίες από το σπίτι, τρεις φορές περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες, ενώ υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η πανδημία του Covid-19 απλά διογκώνει αυτή την ανισότητα. Παράλληλα, σε αυτή την ανισότητα προστίθενται και οι επιπλέον ευθύνες της φροντίδας των παιδιών, καθώς και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όσο τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας «Women in Business: A window of opportunity» για το 2021

- Οι γυναίκες κατέχουν το 31% των ανώτερων διοικητικών θέσεων στις επιχειρήσεις παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα «άλμα» 2 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία των δύο προηγούμενων ετών, όπου το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 29%.

- Το εν λόγω ποσοστό ξεπέρασε το 30% σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές, με εξαίρεση την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (28%). Το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις αυξήθηκε ή παρέμεινε σταθερό σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές.

- Το 90% των επιχειρήσεων παγκοσμίως έχουν τουλάχιστον μία γυναίκα σε ανώτερη διοικητική θέση.

- Το 26% των επιχειρήσεων παγκοσμίως έχουν πλέον γυναίκα σε θέση CEO, ποσοστό αυξημένο κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Από τα αντίστοιχα ευρήματα του 2020 έως σήμερα, ο αριθμός των γυναικών CFO αυξήθηκε επίσης κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 36%, και ο αριθμός των γυναικών COOs κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 22%.

- Το ποσοστό των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις Ανθρωπίνου Δυναμικού παγκοσμίως υποχώρησε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2020, στο 38%, καταγράφοντας πτωτική τάση από το 2019 μέχρι σήμερα.

- Το 82% των επιχειρήσεων παγκοσμίως έχουν εντατικοποιήσει τις δράσεις τους για να αυξήσουν τις ίσες ευκαιρίες εκπροσώπησης των δύο φύλων. Το εν λόγω ποσοστό αυξήθηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα στοιχεία του 2020. Όλες οι δράσεις έχουν αυξηθεί (εκτός από τη δυνατότητα ευέλικτης εργασίας, η οποία παρέμεινε σταθερή). Συχνές πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων αποτελούν:

- Εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης (39%, +5 πμ)

- Δημιουργία μιας κουλτούρας χωρίς αποκλεισμούς (36%, +2πμ).

- Παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων και coaching (32%, +6πμ)

- Δυνατότητα ευέλικτης εργασίας (31%, καμία μεταβολή)

- Ποσοστώσεις βάσει φύλου (29%, +7πμ)

- Πρακτικές επιβράβευσης των ανώτερων στελεχών, άμεσα συνδεδεμένες με τους στόχους (28%, +5πμ)

- Αναθεώρηση διαδικασίας πρόσληψης (28%, +3πμ)

- Αμερόληπτα εκπαιδευτικά προγράμματα (25%, +4πμ)

- Το 69% των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι στον οργανισμό τους, οι νέες εργασιακές πρακτικές που προέκυψαν ως αποτέλεσμα του Covid-19 θα ωφελήσουν την πορεία της σταδιοδρομίας των γυναικών μακροπρόθεσμα.

- Στον αντίποδα, το 45% των ερωτηθέντων που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις πιστεύουν ότι ο Covid-19 θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία της σταδιοδρομίας των γυναικών

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ