18.7.2013 15:33

Κρίνεται η τύχη της

- ΕΦΘΑΣΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΙΘΕΙ ΕΝΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Λίγες ώρες απέμειναν για να κριθεί η τύχη της μαρίνας στο Καστέλο καθώς αύριο αναμέννεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την αξιοποίησή της μετά από χρόνια στασιμότητας στο θέμα.

Ο διαγωνισμός θα αφορά σε παραχώρηση τόσο των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στο Καστέλο, όσο και το νότιο- νοτιοδυτικό τμήμα του κεντρικού λιμένα Χίου.

Το εγχείρημα για τη δημιουργία μαρίνας τουριστικών σκαφών στη Χίο, αποτελεί ένα ουσιαστικό έργο ανάπτυξης που συμβαίνει στο νησί μετά από πολύ καιρό. Η δημιουργία σύγχρονης μαρίνας τουριστικών σκαφών στη Χίο γίνεται σύμφωνα με την πρόταση που είχε διατυπώσει και δημόσια ο βουλευτής Χίου Κωστής Μουσουρούλης κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου. Αποτελεί δε, το πρακτικό αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει πριν από 3 χρόνια, με σημείο εκκίνησης την απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων πλοίων από τη μαρίνα στο Καστέλο. 

Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό αναμένεται να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις για τον ελλιμενισμό 300, περίπου, σκαφών. Στο κεντρικό λιμάνι θα παραχωρηθούν τα κρηπιδώματα και ο θαλάσσιος χώρος, προς δημιουργία θέσεων ελλιμενισμού κυρίως μεγάλων σκαφών. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει, πέραν των άλλων, ευθεία διασύνδεση της μαρίνας με την ευρύτερη περιοχή της πόλης της Χίου. Σημειώνεται ότι με βάσει τα μέχρι σήμερα δεδομένα για κάθε 100 θέσεις ελλιμενισμού δημιουργούνται 4 έως 6 άμεσες θέσεις εργασίας και 100 έμμεσες θέσεις εργασίας σε υποστηρικτικούς τομείς. Σε ό,τι αφορά στα μεγάλα σκάφη παρότι 6.500 πλέουν στην Αδριατική λιγότερα από 1.000 περνούν στο Αιγαίο λόγω έλλειψης κατάλληλων υποδομών και ανεπάρκειας προσφερόμενων  υπηρεσιών.

Η δημιουργία μαρίνας στη Χίο και η κατάλληλη προώθηση της από επαγγελματίες διαχειριστές θα τοποθετήσει τη Χίο στον χάρτη των προορισμών των τουριστικών σκαφών αναψυχής με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Ενδιαφερόμενοι

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο διαγωνισμό αναμέννεται να προσέλθουν ενιδαφερόμενες εταιρίες, άγνωστο όμως αν τελικά θα καταθέσουν και τις δεσμευτικές προτάσεις τους, καθώς ενδέχεται το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού να είναι διερευνητικό και απλά οι εταιρίες να επιθυμούν να κάνουν ένα αναγνωριστικό βήμα. Σε κάθε περίπτωση, σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε ποιες προοπτικές και ποια σχήματα θα δεχθούν να μπουν στη διαδικασία να παραλάβουν προς εκμετάλλευση ένα έργο που για τη Χίο συμβολίζει ένα μελανό σημείο της νεότερης ιστορίας της, από εκείνα που πραγματικά οι περισσότεροι θα ήθελαν να σβήσουν από τη μνήμη τους.

Η μαρίνα στο Καστέλο είναι μια ευκαιρία η Χίος να μετρήσει τις δυνάμεις της στην εποχή των προκλήσεων που διανύουμε. Μακάρι να υπάρξει αποτέλεσμα.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ