26.8.2016 10:42

Κρίνεται η βιωσιμότητά τους

-ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΣ Ο ΑΝΔΡ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Με την έναρξη του σχολικού έτους επανέρχεται στην επικαιρότητα του θέμα της οργανικής λειτουργίας των δημοτικών σχολείων Καλλιμασιάς και Νενήτων τα οποία με Προεδρικό Διάταγμα του 2010 είχαν υποβαθμιστεί από εξαθέσια σε  πενταθέσια.

Με κινητοποιήσεις του Συλλόγου Δασκάλων και των κατοίκων, ανεστάλη η εφαρμογή του και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε την επαναφορά τους σε εξαθέσια.

 Πέρσι το Σεπτέμβρη με νέο Προεδρικό Διάταγμα ανέστειλε για  ένα χρόνο την ισχύ του προηγούμενου και παρέτεινε τη λειτουργία τους σε εξαθέσια μόνο για την εκπαιδευτική σεζόν 2015-2016, δηλαδή δεν τα αναβάθμισε οριστικά και αμετάκλητα. Έδωσε ωστόσο μια παράταση και αν δεν υπάρξει νέα  νομοθετική ρύθμιση φέτος, τα σχολεία θα λειτουργήσουν με πενταθέσια οργανική λειτουργία.

Σύμφωνα  με πληροφορίες, τα σχολεία δεν συμπεριελήφθησαν στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε και παραμένει ακόμη σε ισχύ  και η κατάσταση της λειτουργίας τους ως πενταθέσια, δεν έχει αλλάξει κάτι..                                       Τα σχολεία Καλλιμασιάς και Νενήτων μαζί με το αντίστοιχο του Πυργίου αποτελούν βασικές δομές της κοινωνικής και σχολικής  ζωής στα νοτιόχωρα. Η υποβαθμισμένη  εκπαιδευτική λειτουργία τους μέσα στο κλίμα των γενικότερων συγχωνεύσεων, μειώσεων και τάξεων, θα έχει επιπτώσεις  και στην λειτουργία του γυμνασίου και του Λυκείου. Οι γονείς των μαθητών των τάξεων που θα υποχρεωθούν να συλλειτουργήσουν (Τρίτη και Τετάρτη ή Πέμπτη και Έκτη τάξη των δύο εκπαιδευτηρίων) είναι πιθανό να μην δεχθούν την υποβαθμισμένη λειτουργία και να μεταφέρουν τα παιδιά τους στα σχολεία της πόλης, ενισχύοντας την αστυφιλική μετακίνηση εις βάρος των δύο χωριών και των σχολείων τους. Αν παραμείνουν εξαθέσια παρέχεται στους μαθητές  ισότιμη  εκπαιδευτική λειτουργία και το πιο σημαντικό διασφαλίζεται η προοπτική στη συνέχεια να έχουν όλες τις ειδικότητες εκπαιδευτικών και μαθημάτων που δεν έχουν τα πενταθέσια.        

Ενεργοποίηση

Ο Σύλλογος Δασκάλων ενημέρωσε από Ιούνιο τους τοπικούς φορείς Καλλιμασιάς και Νενήτων για τους κινδύνους που υπάρχουν και τους τόνισε ότι πρέπει να κινητοποιηθούν όσο είναι νωρίς για να προλάβουν τις δυσμενείς εξελίξεις.                    Με αυτό το ενδεχόμενο καλούνται να ενεργοποιηθούν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα τοπικά συμβούλια των δύο χωριών, οι σύλλογοι γονέων, ο σύλλογος Δασκάλων και η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας.                                                           

 

Αισιόδοξος ο Μιχαηλίδης

Ο Βουλευτής Ανδρέας Μιχαηλίδης με δήλωση του  στον «π» επιβεβαιώνει ότι το αναμενόμενο  Π.Δ  δεν εκδόθηκε ακόμη, αλλά πιστεύει ότι το πρόβλημα θα λυθεί τις επόμενες μέρες.

«Δεν το συμπεριέλαβαν στην πρώτη ομάδα των Π.Δ. που εκδόθηκαν γιατί απαιτείται μια ειδική νομοθετική ρύθμιση, πιστεύω ότι θα ενταχθεί στη δεύτερη. Χρόνος υπάρχει, πέρσι το Π.Δ. είχε εκδοθεί  στις αρχές του Σεπτέμβρη. Στόχος μας είναι να αποκατασταθεί μόνιμα η λειτουργία τους ως εξαθέσια».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ