15.11.2012 14:30

Κράτος που νομοθετεί ανεφάρμοστα, κτηνοτρόφοι που δε νοιάζονται να εξελιχθούν

• ΔΙΔΥΜΟ ΣΙΓΟΥΡΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Ανεφάρμοστα μέτρα που έχουν θεσπισθεί από  επιστήμονες που δε γνωρίζουν το αντικείμενο στην πράξη και θα καταργηθούν από την πραγματικότητα, χαρακτήρισαν οι κτηνοτρόφοι και οι επαγγελματίες του κυκλώματος της υγείας και διακίνησης των κτηνοτροφικών προϊόντων τους νέους κανονισμούς που ανακοινώθηκαν στους επαγγελματίες που κινούνται γύρω από το κύκλωμα της κτηνοτροφίας, του σταυλισμού των ζώων και της εμπορίας των προϊόντων τους.
 
Νομιμοποίηση
Συγκεκριμένα αμφισβητείται ακόμη και  η εφαρμογή του νέου κανονισμού νομιμοποίησης των σταυλικών εγκαταστάσεων, αφού είναι απίθανο το κράτος να οργανώσει την αναγκαία υποδομή και να  ελέγξει την εφαρμογή των αποφάσεων του.                     
 
Τυπικά, έως το Μάρτιο του 2015 θα πρέπει να έχουν νομιμοποιηθεί τα παράνομα ποιμνιοστάσια και τα νέα θα αποκτούν άδεια εγκατάστασης μόνο αν πληρούν τους όρους που θα καλούνται να εγκρίνουν η Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Δασαρχείο, το Τμήμα Περιβάλλοντος και η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Χίου. Τα παράνομα θα κλείσουν και οι ιδιοκτήτες τους δε θα παίρνουν επιδοτήσεις.
 
Οι βοσκοί
Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος, γιατί η άλλη είναι η αδιαφορία, που επιβεβαιώθηκε και με την ισχνή παρουσία των κτηνοτρόφων στη χθεσινή ενημέρωση που έγινε στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας, αλλά και η ανικανότητα τους να αναπτυχθούν, να συνεργαστούν με τους φορείς και την κοινωνία και να στηρίξουν τις σύγχρονες ανάγκες του επαγγέλματος τους.
 
Με αυτά τα δεδομένα, η χθεσινή ενημερωτική σύσκεψη δεν απέφερε χειροπιαστά οφέλη για κανένα και το μόνο που πιστοποιήθηκε είναι ότι και οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν «να τα βρούν» μεταξύ τους για να μη διαταραχθεί το status που υπάρχει. Μια κατάσταση που δε λύνει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο κλάδος και οι υπηρεσίες, αλλά την οποία κανείς δεν θέλει να αλλάξει για τους δικούς του λόγους!
 
Νέα μητρώα
Σύμφωνα με το νέο κανονισμό 4056/12/3/2012, θα καταρτισθούν νέα  μητρώα ελέγχου και παρακολούθησης των ζώων, τα οποία θα πρέπει να μάθουν να τηρούν οι κτηνοτρόφοι. Περίπλοκο θα είναι και το νέο σύστημα τήρησης μητρώων φαρμακευτικής αγωγής και συνταγογραφιών, που  «καλό θα είναι να τηρείται από τους κτηνίατρους για να αποφευχθούν επιπλοκές», όπως πρότεινε ο κτηνίατρος Π. Καρατζάνος.
 
Νέα σήμανση
Για τον καλύτερο έλεγχο των κοπαδιών θα εφαρμοσθεί νέο μητρώο εκμετάλλευσης και τα ζώα θα σημανθούν με νέα  ηλεκτρονικά ενώτια ή βώλους.
«Η σήμανση θα εφαρμοσθεί, αλλά και αυτό το μέτρο θα αποτύχει», τόνισαν οι περισσότεροι, αφού απαιτούνται στοιχεία που είναι αδύνατο να τηρηθούν και δράσεις που είναι σχεδόν αδύνατον να υλοποιηθούν.
 
Νέος κανονισμός σταυλισμού
Ο δασάρχης Κ. Μπέλλας επισήμανε ότι το 90% των σταυλικών εγκαταστάσεων σε δασικές περιοχές είναι παράνομες. Προέτρεψε τους ενδιαφερόμενος να τις νομιμοποιήσουν έως τις 12 Μαρτίου 2013, αλλά κατέστησε σαφές ότι δε θα νομιμοποιηθούν όσες έχουν χαρακτηριστικά μόνιμων κτισμάτων και αυτές που βρίσκονται σε αναδασωτέες περιοχές.
 
 
ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
 
Ήπια προσέγγιση
Ο προϊστάμενος του Νομοκτηνιατρείου Ισ. Αμέντας, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Γκολέμης και ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Σ. Καραολάνης προσπάθησαν να προσεγγίσουν τους κτηνοτρόφους χωρίς να τηρούν ακραία γραμμή, τόνισαν ότι όπως πάντα θα είναι συνεργάσιμοι μαζί τους, αλλά τους επισήμαναν ότι οι έλεγχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι πολύ αυστηροί.
«Τώρα δεν μας αντιμετωπίζουν σαν ανθρώπους, αλλά σαν αριθμούς και έχουμε και εμείς ένα μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί», τόνισαν.
 
 
ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
 
Ι. Σκούφαλος
 «Θέλουν να αφανίσουν την ελεύθερη νομαδική βοσκή και να παραδώσουν το επάγγελμα σε μεγάλες εταιρείες σταυλισμένης κτηνοτροφίας. Το κράτος δε μας παρέχει τη σωστή υποδομή, υπάρχουν μάντρες που δεν έχουν ακόμη ούτε δρόμους. Αυτοί που φτιάχνουν τους νόμους δεν ξέρουν που και πώς ζούμε».
 
Η. Μαυριάνος
 «Εμείς θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε όσο μπορούμε, αλλά θα πρέπει και οι υπηρεσίες, από τις οποίες δεν έχουμε κανένα παράπονο, να κάνουν τα στραβά μάτια για να επιβιώσουμε όλοι».
 
Ο ΔΑΣΑΡΧΗΣ - Κ. Μπέλλας
 «Οι δημοτικές κτηνοτροφικές μονάδες είναι αυθαίρετες και τώρα ο Δήμος θα πληρώσει πρόστιμα γιατί πέρασε η προθεσμία των 5 ετών που είχαν την ευχέρεια οι πρώην δημοτικές αρχές να τις νομιμοποιήσουν».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ