4.3.2013 10:28

Κρατάνε μωρά με 70 και 100 άτομα, μέσα στο προκάτ του Λιμεναρχείου

"Στον προκάτ οικίσκο της φωτογραφίας κρατούνταν εδώ και έξι μέρες 51 πρόσφυγες (47 Σύριοι, 4 Παλαιστίνιοι) έξω από το Λιμεναρχείο Χίου. Ανάμεσα τους 14 παιδιά (μερικών μηνών έως 14 ετών) και δύο έγκυες γυναίκες.
 
Ο οικίσκος κλουβί των δύο δωματίων και λίγων τετραγωνικών δεν αρκεί ούτε για να κοιμηθούν και όπως είναι γνωστό δεν διαθέτει κρεβάτια, καρέκλες, τραπέζια. Έχει δε τόσο μικρές διαστάσεις ώστε διερωτάται εύλογα κανείς πως μπορούν 51 άνθρωποι να παραμένουν εκεί επί έξι ημέρες έως σήμερα) και για άγνωστο ακόμη χρονικό διάστημα. Ο δε ευρύτερος χώρος χρησιμοποιείται για στάθμευση φορτηγών αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με αναφορές η μετακίνηση τους  έχει μπλοκάρει με άνωθεν εντολές και οι 51 πρόσφυγες παραμένουν μέχρι σήμερα στοιβαγμένοι.

Η κράτηση σε αυτές τις συνθήκες συνιστά  βασανισμό. Εξευτελίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και καταπατά θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση προστίθεται η αδυναμία του Λιμεναρχείου να καλύψει τις ανάγκες τους σε τροφή και είδη πρώτης ανάγκης για τους ενήλικες και τα παιδία διότι το λιμεναρχείο Χίου όπως και όλα τα λιμεναρχεία δεν είναι επιφορτισμένα με την «κράτηση» μεταναστών επί μακρώ και δεν διαθέτουν αντίστοιχες πιστώσεις.

Στην Χίο δεν υπάρχει αυτή την στιγμή σε λειτουργία ΚΕΠΥ ή άλλος οργανωμένος χώρος και οι συλληφθέντες κατά τους τελευταίους μήνες κρατούνται στον προαναφερόμενο οικίσκο δεδομένου ότι η κατάσταση στα κρατήρια θα ήταν ακόμη περισσότερο ασφυκτική (λόγω των συνθηκών εκεί αλλά και της κράτησης και ποινικών κρατουμένων στον χώρο αυτό).

Με δεδομένο το ανέφικτο της απέλασης τους στην συγκεκριμένη περίπτωση αλλά και τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες κράτησης τους, η οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση συνέχιση της κράτησης τους δεν είναι σύννομη."

Τα παραπάνω στοιχεία, δόθηκαν ως καταγγελία στο tvxs.gr από την Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου «ΛΑΘΡΑ;». Στη συνέχεια, ηδικηγόρος και μέλος της Επιτροπής Νατάσσα Στραχίνη, μίλησε με την Κρυσταλία Πατούλη σχετικά με τις εξελίξεις, αλλά και τις προσπάθειες από εδώ και πέρα, αναφέροντας τα εξής:
 

Ν.Στρ.: Προφανώς, μετά από όλη αυτή την πίεση που υπήρξε, δόθηκε από τον ταξίαρχο της Μυτιλήνης η  εντολή(η οποία καθυστερούσε όλες αυτές τις μέρες) και θα αφεθούν ελεύθερα 31 άτομα. Έχουν δεσμευτεί, επίσης, ότι αρχές τις εβδομάδας θα φύγουν και οι υπόλοιποι, εκτός από τους 4 οι οποίοι έχουν καταγραφεί από την αστυνομία ως Μαροκινοί, και θα κρατηθούν περισσότερο.
 

Κρ.Π.: Άρα είχε αποτέλεσμα η προσπάθεια που έγινε…
 

Ν.Στρ.: Ναι, είχε ένα αποτέλεσμα και βεβαίως ήταν μια ιδιόρυθμη κατάσταση, γιατί και οι ίδιες οι τοπικές Αρχές, προσπάθησαν από την πλευρά τους να κινήσουν την διαδικασία. Προφανώς, όμως, είναι θέμα πολιτικής το να μην αφήνονται ελεύθεροι τόσο σύντομα.

Δεν υπάρχει δηλαδή, μια διαφορετική αντιμετώπιση ούτε καν για τις οικογένειες και τα παιδιά, ενώ υπάρχει διαταγή στην αστυνομία να μην κρατούνται, ειδικά οι Σύριοι πρόσφυγες.

Παρόλ’ αυτά υπάρχει μία τραγική καθυστέρηση! Γιατί όταν είσαι... στιβαγμένος μέσα σε ένα τέτοιο σπιτάκι, ακόμα και για πέντε ή έξι μέρες, με άλλα 51 άτομα και 14 παιδιά, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.

Από εδώ και πέρα, σε ότι αφορά ειδικά τους Σύριους πρόσφυγες και σε ότι αφορά την κράτηση παιδιών και μωρών, είτε είναι συνοδευόμενα από τις οικογένειές τους, είτε είναι ασυνόδευτα(ακόμα χειρότερα!), θα προσπαθήσουμε να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μαζί με όλα τα νησιά ώστε να γίνεται καταγραφή των στοιχείων, γιατί τα πράγματα είναι τραγικά!  Δηλαδή, για παράδειγμα, συμβαίνει να κρατάνε μωρά με 70 και 100 άτομα μέσα σε κρατητήρια, συχνά μαζί με ποινικούς κρατούμενους!

Πηγή: tvxs

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ