28.7.2014 15:43

Κρας τεστ η καύση νεκρών

ΠΟΙΑ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚHΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ;

Μια επιπλέον πρόκληση θα αποτελέσει για τη νέα δημοτική αρχή η δυνατότητα που πλέον της παρέχεται από την πολιτεία για δημιουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών. Η  νέα δημοτική αρχή ενδεχόμενα θα κληθεί να λάβει θέση εφόσον προκύψει τέτοιο ενδιαφέρον, αν και κατά καιρούς αρκετοί Δήμοι ανά την Ελλάδα επιχείρησαν να δημιουργήσουν Κέντρα Καύσης Νεκρών.

Το νέο νομοσχέδιο

Με πρόσθετη τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Θεσσαλονίκης», προωθείται η δυνατότητα καύσης των νεκρών με μια απλή δήλωση και η δημιουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών σε περιοχές εντός ή εκτός σχεδίου πόλεων ανάλογα με το τι θα αποφασίζουν οι Δήμοι.

Σύμφωνα με την εν λόγω τροπολογία δίνεται και η δυνατότητα στους Δήμους, που διαχειρίζονται τα κοιμητήρια, να ιδρύουν εντός των κοιμητηρίων μονάδες αποτέφρωσης οστών, ώστε να επιλυθούν προβλήματα που προκύπτουν μετά την εκταφή με την αναζήτηση χώρων φύλαξης των οστών.

Τις ρυθμίσεις, υπογράφουν ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

Σημειώνεται ότι με τη συγκεκριμένη τροπολογία ορίζεται ότι για την αποτέφρωση των οστών θα πρέπει να «συντάσσεται ληξιαρχική πράξη εντός 60 ημερών από το θάνατο» ενώ θα πρέπει να έχει προσκομιστεί έγγραφη δήλωση ή σημείωμα του θανόντος ότι επιθυμούσε την αποτέφρωση της σορού του. Ενώ η αίτηση θα μπορεί να υπογραφεί από συζύγους,, συντρόφους με σύμφωνο συμβίωσης ή από συγγενείς 1ου και 2ου βαθμού.

Τα δύσκολα

Το ζήτημα της δημιουργίας κέντρου καύσης νεκρών είχε κατά καιρούς τεθεί ξανά ειδικά από τους κύκλους της αριστεράςκαι στο νησί μας.  Η ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας θα αποτελέσει εφαλτήριο για την επανεκκίνηση μιας τέτοιας συζήτησης και τη χάραξη ανάλογων αποφάσεων και στον δικό μας δήμο. Η στάση της νέας δημοτικής αρχής σχετικά με το ζήτημα και κυρίως οι επιλογές της αναμένονται με ενδιαφέρον αφού ο  νέος  δήμαρχος για πρώτη φορά θα κληθεί να συγκεράσει τις διαφορετικές τάσεις και εκφράσεις μέσα στον συνδυασμός του αλλά κι έξω από αυτόν. Η καύση θα αποτελέσει ένα μεγάλο και...  καυτό κρας τεστ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ