26.6.2012 20:04

Κραχ στον τουρισμό

- ΔΕΝ ΣΩΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ, ΛΕΝΕ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ

 
Με μείωση έως 40% σε σχέση με τις περσινές χρονιές ξεκινά η φετινή τουριστική περίοδος για το νησί μας με τους ξενοδόχους να κάνουν λόγο για τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων 30 ετών.
Οι ακυρώσεις κρατήσεων, η συνεχής μείωση της προσέλευσης επισκεπτών του εξωτερικού αλλά και η μείωση των επισκέψεων των Τούρκων από τα Μικρασιατικά παράλια τείνουν να συνθέσουν μία παγιωμένη κατάσταση που αργά ή γρήγορα σύμφωνα με τους ξενοδόχους θα οδηγήσει στην τουριστική καθίζηση της Χίου.
«Οι Έλληνες επισκέπτες έρχονται πλέον με το σταγονόμετρο ενώ η προσέλευση των Τούρκων έχει μειωθεί αρκετά. Η κατάσταση που βιώνουν σήμερα γενικότερα οι ξενοδοχειακές μονάδες είναι πρωτόγνωρη. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουμε βιώσει κάτι αντίστοιχο», ανέφερε σε δηλώσεις του στον «π» ο υπεύθυνος του Ξενοδοχείου «Χανδρής» Π. Παντελούκας.
Τα λεγόμενά του επιβεβαίωσε πλήρως και ο υπεύθυνος της αλυσίδας ξενοδοχείων «Φεγγουδάκη» Π. Φεγγουδάκης, λέγοντας ότι η πτώση στις κρατήσεις ξεπερνάει στο 30%.
«Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, στα 25 χρόνια που ασχολούμαι με τον κλάδο δεν είχε παρατηρηθεί τέτοια πτώση. Οι διανυκτερεύσεις των επισκεπτών πέφτουν κατακόρυφα ενώ η διαμονή των τουριστών έχει περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό», ανέφερε ο ίδιος.
«Μας έκαναν ζημιά οι εκλογές»
Την ίδια ώρα και οι δύο έκαναν λόγω για ανάγκη σταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος στη χώρα αφού σύμφωνα με τους ίδιους η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος αλλά και το κλίμα αστάθειας και ανασφάλειας που μετέφεραν προς την υπόλοιπη Ευρώπη τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ,οδήγησαν σε μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων οι οποίες ουδέποτε αναπληρώθηκαν.
«Μέχρι τις 6 Μαϊου τα πράγματα ήταν σε μία σταθερή τροχιά. Όμως από τότε μέχρι και τις δεύτερες εκλογές, βρισκόμασταν στην καλύτερη των περιπτώσεων στο μηδέν ενώ υπήρξαν πάρα πολλές ακυρώσεις τις οποίες δεν μπορέσαμε να αναπληρώσουμε παρά τις προσφορές που είχαμε κάνει», είπε ο κ. Φεγγουδάκης.
Την ίδια εικόνα μετέφερε μέσω του «π» και ο κ. Παντελούκας τονίζοντας ότι μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου, 3 γκρουπ επισκεπτών των 100 ατόμων ακύρωσαν την 4ημερη παραμονή τους στο νησί, φοβούμενοι βίαια επεισόδια.
Φως στο τούνελ
Μοναδική πάντως ελπίδα σύμφωνα με τους ίδιους είναι η ομαλοποίηση της κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας και αυτό γιατί όπως εξήγησαν θα δημιουργήσει την εικόνα μίας Ελλάδας που θα είναι ασφαλής για τους τουρίστες και τις οικογένειές τους.
Την ίδια ώρα, μεγάλο ζητούμενο για την προσέλκυση των τουριστών μέσω πακέτων από το εξωτερικό αποτελούν οι αναγκαίες πολιτικές παρεμβάσεις από τους νέους βουλευτές του νησιού προκειμένου να δρομολογηθούν τα εν εξελίξει έργα τόσο της επέκτασης του αεροδρομίου όσο και της δημιουργίας του νέου λιμένα.
«Είναι δύο βασικές υποδομές που θα βοηθήσουν πολύ στο να γίνει η Χίος ελκυστικός προορισμός για επισκέπτες του εξωτερικού», ανέφερε ο κ. Φεγγουδάκης, τονίζοντας ωστόσο ότι αν δεν υπάρξουν πιέσεις για να σπάσουν τα μονοπωλιακά καθεστώτα στις αερομεταφορές και στην ακτοπλοΐα δεν θα υπάρξει η πολυπόθητη ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα της Χίου. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ