11.3.2013 14:54

Το κοντέινερ της εξαθλίωσης

Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΦΑΚΟΣ ΤΟΥ «π» ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ

Εικόνες εξαθλίωσης και αποτροπιασμού επικρατούν στα κοντέινερ του Λιμεναρχείου Χίου, εκεί που μέσα σε έναν οικίσκο είναι στοιβαγμένα τα όνειρα και οι ελπίδες 60 μεταναστών, οι οποίοι, αφήνοντας πίσω τη φρίκη του πολέμου, θέλησαν να αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο στην Ευρώπη.
Άνθρωποι κάθε οικονομικής και κοινωνικής επιφάνειας μοιράζονται μόλις λίγα τετραγωνικά μέτρα στεγασμένου χώρου, ευελπιστώντας καθημερινά ότι κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο.
Ο διάδρομος που διέρχεσαι από το ένα δωμάτιο στο άλλο δεν ξεπερνάει το μισό μέτρο, με τις τσάντες, τα ρούχα και όσα έχει καταφέρει να σώσει ο καθένας από το τεχνητό ναυάγιο της 6ης Μαρτίου να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο χώρο.
Στο υπόλοιπο δωμάτιο 60 άτομα κάθε ηλικίας είναι αναγκασμένα να κοιμούνται στο κρύο δάπεδο του προκάτ, πάνω σε κουρελιασμένες κουβέρτες του Στρατού από το 1980, μοιράζοντας μεταξύ τους μόλις λίγα εκατοστά ωφελίμου χώρου.

Οι συνθήκες υγιεινής

Ο περιορισμένος χώρος, όπως είναι φυσικό, δημιουργεί επακόλουθα στη χειροτέρευση των συνθηκών υγιεινής τόσο για τους άνδρες όσο και για τα γυναικόπαιδα. Ανάμεσα στην τελευταία φουρνιά των μεταναστών προκλήθηκε πανικός, όταν πριν λίγες ημέρες ένας άνδρας, μετά από εξετάσεις βρέθηκε θετικός στο εμβόλιο Μαντού κατά της φυματίωσης, με αποτέλεσμα να σημάνει κόκκινος συναγερμός.
Ήδη στη δεύτερη φάση των εξετάσεων ακόμα 7 άτομα βρέθηκαν θετικά, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν εκδηλώσει συμπτώματα της ασθένειας. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι ανάμεσα στα 60 άτομα βρισκόταν μία έγκυος γυναίκα 9 μηνών.

Η διατροφή και τα ληγμένα

Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και αναφορικά με τη σίτιση των μεταναστών, αφού, πέρα από το πρωινό, που περιλαμβάνει κρουασάν και λίγο γάλα, τα υπόλοιπα γεύματα, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι είτε κρύα είτε κακομαγειρεμένα.
Εντύπωση δε προκαλεί ότι η τελευταία παρτίδα εβαπορέ γάλακτος που μετέφεραν εθελοντές στους μετανάστες είχε λήξει από τον Σεπτέμβριο του 2009!
«Είμαστε και εμείς άνθρωποι και όχι ζώα», είπε στον «π» ένας από αυτούς, ο μοναδικός που ήξερε να μιλάει άπταιστα Αγγλικά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ