23.12.2015 10:42

Το κόκκινο σκαθάρι αφανίζει τους φοίνικες

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΗΣΙ

Συνεχίζει ακάθεκτο την καταστροφική του δράση σε βάρος των φοινίκων το κόκκινο σκαθάρι. Παρά τις επεμβάσεις και τα μέτρα που έλαβε η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Χίου, η πορεία του σε όλο το νησί από την ύφεση που παρουσίαζε, ουσιαστικά δεν σταμάτησε ποτέ και πλέον διαπιστώνονται  κρούσματα εκτός από την πόλη, στους Βαβύλους και στην Καλλιμασιά.

Οι προβλέψεις και τα προγνωστικά από το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Χίου είναι αποθαρρυντικά και μιλούν για πλήρη καταστροφή του πληθυσμού των φοινίκων, όσο οι ιδιώτες δεν προβούν σε μέτρα προφύλαξης ή ακόμη και καταστολής του φαινομένου.

Προφυλάσσονται μόνο οι δημοτικοί φοίνικες

Πριν από δύο χρόνια είχε ξεκινήσει μια τεράστια εκστρατεία αντιμετώπισης του σκαθαριού. Ήταν τότε που πραγματοποιήθηκαν και οι ενέσεις στους φοίνικες του Δημοτικού Κήπου και περιορίστηκε το φαινόμενο. Οι ιδιώτες όμως δεν φροντίζουν τους δικούς τους φοίνικες.  Λόγω αδυναμίας κάλυψης του κόστους αγοράς φαρμάκων, λόγω αδιαφορίας, οι φοίνικες που παραμένουν απροστάτευτοι μετατρέπονται σε εστίες μόλυνσης και μετάδοσης του σκαθαριού.

«Οι προσβολές είναι πάρα πολλές η κατάσταση έχει ξεφύγει κυρίως λόγω των ιδιωτών που δεν κάνουν τίποτα. Ο Δήμος τους φροντίζει σχεδόν κάθε μήνα,  με φάρμακα τα οποία εμποτίζει με γερανό. Οι ιδιώτες δεν ασχολούνται, οι προσβολές είναι ανοικτές και το έντομο πετά σε απόσταση μέχρι δυο χιλιόμετρα προσβάλλοντας κι άλλον φοίνικα κάθε φορά» εξηγεί την κατάσταση η Αριέττα Ποδαρά από το τμήμα Πρασίνου του Δήμου Χίου.

Μόνο με κάψιμο

Οι ιδιώτες μάλιστα που αδιαφορούν απειλούνται με πρόστιμο 500 ευρώ, που ωστόσο δεν έχει  επιβληθεί σε κανένα. «Είναι κατανοητό πως ειδικά στις μέρες μας  δεν μπορεί κάποιος να ανταποκριθεί στις ανάγκες αγοράς φαρμάκων για τους φοίνικες. Μπορεί όμως να κόψει το δέντρο που έχει προσβληθεί και να κάψει τα κλαδιά του ή να μεταφερθούν τα κλαδιά στον ΧΥΤΑ στη Βέσσα. Με το να αφήνουμε καταμεσής τα κλαδιά απλά δημιουργούμε κι άλλες εστίες», αναφέρουν από το τμήμα  Πρασίνου.

Χρειάζονται άμεσα μέτρα

Όσο υπηρεσιακά δεν γίνεται τίποτα πιο οργανωμένο, όσο δεν απειλούνται οι ιδιώτες με πρόστιμα μήπως και ευαισθητοποιηθούν περισσότερο και συνεργαστούν αν μη τι άλλο με τις υπηρεσίες, το φαινόμενο θα φουντώνει προσβάλλοντας εν τέλει όλα τα φοινικοειδή κι απειλώντας το σύνολο του πληθυσμού τους μετατρέποντας τις φωτογραφίες με φοίνικες στη Χίο σε συλλεκτικό κομμάτι.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ