21.4.2016 22:09

Κλείνει προς το παρόν το θέμα της αναγκαστικότητας

ΜΕ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 32 ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Υπό την απειλή της καταψήφισης από τον βουλευτή Ανδρέα Μιχαηλίδη, τροποποιήθηκε τελικά το επίμαχο άρθρο 32 για την αναγκαστικότητα των αγροτικών συνεταιρισμών, κάτι που αποτέλεσε και την αιτία του ξεσηκωμού των Μαστιχοπαραγωγών.

Ενώ στο αρχικό κείμενο προβλέπονταν ότι ένας συνεταιρισμός μπορεί να μετατραπεί να χάσει την έννοια της αναγκαστικότητας με μία απλή υπουργική απόφαση, στο τελικό κείμενο υπήρχαν σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Έτσι το νέο άρθρο που κατατέθηκε προς ψήφιση προβλέπει τη μετατροπή των αναγκαστικών συνεταιρισμών, ή έπειτα από απόφαση των Γενικών Συνελεύσεων ή έπειτα από οριστική και αμετάκλητη απόφαση αρμόδιου δικαστηρίου ή εθνικού δικαίου.

Παρότι από τον κοινοβουλευτική εκπρόσωπο της Ν.Δ. θεωρήθηκε σε θετική κατεύθυνση του άρθρου, η αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισε και στο σύνολό του το Ν/Σ και κατά άρθρο ενώ δεν κατατέθηκε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Τόσο στην ομιλία του όσο και κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας ο Ανδρέας Μιχαηλίδης σημείωσε ότι το ψηφίζει συμμεριζόμενος της επιφυλάξεις των Μαστιχοπαραγωγών, που ζητούσαν να δίνεται η δυνατότητα μετατροπής ενός αναγκαστικού συνεταιρισμού μόνο έπειτα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης με αυξημένη μάλιστα πλειοψηφία.

Έτσι το θέμα προς το παρόν κλείνει εδώ, χωρίς να κανείς να ξέρει τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση που ιδιώτης επιδιώξει δικαστικά την άρση της αναγκαστικότητας. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ