22.9.2016 22:18

Κλείνει μέχρι την Κυριακή ο καταυλισμός του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΗΔΗ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Την απόφασή του για οριστική διακοπή λειτουργίας του καταυλισμού του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στην οδό Δημοκρατίας, κάνει πράξη ο Δήμος Χίου, που έπειτα από συνεννόηση με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. και την Αστυνομία, ξεκίνησε τη σταδιακή απομάκρυνση των προσφύγων και των μεταναστών ήδη από το μεσημέρι της Πέμπτης.

Στον καταυλισμό του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. φιλοξενούταν μέχρι και το πρωί της ίδιας ημέρας περί τα 180 άτομα. Η φθινοπωρινή μπόρα λειτούργησε ως καταλύτης για την απομάκρυνση των προσφύγων καθώς επικράτησε το αδιαχώρητο κάτι που επιβεβαίωσε το πασιφανές, ότι δηλαδή το συγκεκριμένο σημείο δεν μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος φιλοξενίας.

Πρωτεργάτης της ιδέας της άμεσης απομάκρυνσης ήταν ο αντιδήμαρχος Γ. Καραμανής που επικοινωνώντας με το Υπουργείο ζήτησε και έλαβε άμεσα τη στήριξή του για τη μεταφορά των μεταναστών και των προσφύγων.

Έτσι αποφασίστηκε να μεταφερθούν στην Αθήνα περί τα 100 άτομα από Σούδα και ΒΙ.ΑΛ. τα οποία διαθέτουν προσφυγικό προφίλ με σκοπό τη θέση τους  στις δύο δομές να πάρουν πρόσφυγες από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.. Σε ότι αφορά στους υπόλοιπους η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. ανέλαβε την ευθύνη και το κόστος μεταφοράς και διαμονής τους σε ξενοδοχεία εντός κι εκτός πόλης.

Από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ της Πέμπτης είχαν αποχωρήσει από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. περί τα 70 άτομα ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι την Κυριακή ο καταυλισμός θα έχει αδειάσει πλήρως.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι η Ύπατη Αρμοστεία θα αναλάβει με δικά της έξοδα να επαναφέρει τον χώρο πίσω από τα κτίρια της οδού Δημοκρατίας στην πρότερη κατάσταση. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ