11.6.2014 10:04

Κλειδώνει το όνομα του νέου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος

ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟΣ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Η πρόταση του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρόσωπο που θα ηγείται της τράπεζας για τα επόμενα έξι χρόνια κατατίθεται στην κυβέρνηση. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι τη θέση θα αναλάβει ο Γ.Στουρνάρας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο χθες, Τρίτη, προκειμένου να τον ευχαριστήσει για τη συμβολή του στην σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Γ.Προβόπουλο ότι θα τον διαδεχθεί ο Γ.Στουρνάρας.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να μετακινηθεί στην ΤτΕ ο Γιάννης Στουρνάρας εδώ και καιρό, αλλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είχε πεισθεί ότι πρέπει να αντικατασταθεί ο Γιώργος Προβόπουλος.

Τελικώς, ο Ευ.Βενιζέλος άλλαξε άποψη, με καταλύτη την επιλογή Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών, οπότε και η διαδικασία ξεμπλόκαρε. Ωστόσο και οι δύο άφησαν ως την τελευταία στιγμή χωρίς καμία ενημέρωση τον κ. Προβόπουλο.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας έχει διατυπώσει ενστάσεις γύρω από το πρόσωπο του κ. Γ. Στουρνάρα και έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως ενδεχόμενη επιλογή του για τη θέση του νέου Διοικητική της Τράπεζας της Ελλάδος από την κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που έλθει στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν τελικώς αντικατασταθεί ο Γ. Προβόπουλος από τον Γ. Στουρνάρα στην θέση του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιδιώξει την αποπομπή του με διαδικασίες αντίστοιχες με αυτές που ακολούθησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη στην Κύπρο για να πετύχει την παραίτηση του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκου Δημητριάδη.

Για τις θέσεις αυτές φαίνεται πως ενημέρωσε και τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι χθες, ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με το Καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος ο Διοικητής και οι Υποδιοικητές της κεντρικής τράπεζας διορίζονται για μία εξαετία, με Προεδρικό Διάταγμα, μετά πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατόπιν πρότασης του Γενικού Συμβουλίου της τράπεζας.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τον Διοικητή εκκενώνεται και μια θέση Υποδιοικητή στην Τράπεζα της Ελλάδος, αυτή που κατέχει σήμερα η Ελένη Λουρή - Δενδρινού, για την οποία ως υποψήφιοι ακούγονται μεταξύ άλλων ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ιωάννης Μουρμούρας και η επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου.

Newsroom ΔΟΛ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ