21.9.2016 19:05

Κλειδί για το προσφυγικό η σταδιακή μεταφορά μεταναστών

ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ ΣΤΗ ΧΙΟ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Εγκλωβισμένες στη ρήτρα της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, που απαγορεύει τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, βρίσκονται οι τοπικές κοινωνίες του Βορείου Αιγαίου, αναζητώντας τη χρυσή τομή που θα τους επιτρέψει να βρουν και πάλι το βηματισμό τους.

Η πεποίθηση ότι η συμφωνία από τη μία έχει καταστεί ανενεργή κι από την άλλη λειτούργησε ως μοχλός εγκλωβισμού δυσανάλογου αριθμού μεταναστών στα νησιά βρίσκει συνεχώς απήχηση σε ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Χίου, με τους πολίτες να τονίζουν ότι το κλειδί στην επίλυση του προβλήματος είναι η μεταφορά ικανού αριθμού ατόμων στην ηπειρωτική Ελλάδα και η παραμονή μόνο όσων ατόμων αντιστοιχούν στον πληθυσμό του νησιού κατ’ αναλογία. 

Τι υποστηρίζει η κοινωνία

Ερμιόνη Φρεζούλη: «Αποσυμφόρηση και ενταξιακή πολιτική με αναλογικότητα»

«Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να απεγκλωβιστούν από τα νησιά. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο εγκλωβισμός τους είναι πολιτική επιλογή. Η λύση θα έρθει μέσα από τον απεγκλωβισμό τους και την εφαρμογή μίας ενταξιακής πολιτικής με κριτήρια αναλογικότητας σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Οποιοδήποτε νέο καμπ θα είναι και πάλι πρόβλημα. Σε αυτό το πλαίσιο δεν κατανοών γιατί συγκλήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο μόνος λόγος είναι ότι ο Δήμαρχος ψάχνει συνενόχους για τα ήδη συμφωνηθέντα».

Κυριάκος Αφενδούλης: «Οργάνωση για να μην παρασυρόμαστε από τις φήμες»

«Αυτό το οποίο εντοπίζω είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος υπηρεσιακά υπεύθυνος που θα λέει την τελευταία λέξη. Οι ιστορίες που κυκλοφορούν ως «ράδιο αρβύλα» είναι υπεύθυνες για το πέπλο φοβίας που έχει σκεπάσει τη Χίο. Αυτό συμβαίνει γιατί είμαστε στον αυτόματο. Δεν υπάρχει κάποιος που να συντονίζει και να ενημερώνει υπεύθυνη τον κόσμο στο νησί. Οι καταυλισμοί είναι σαν τις χύτρες. Πρέπει να φεύγει ο κόσμος για να εκτονώνεται η κατάσταση αλλιώς θα υπάρξει έκρηξη».

Αργυρώ Σιδεράκη: «Όχι μεταφορά του προβλήματος»

«Η λύση είναι αυτοί οι άνθρωποι να φύγουν εκτός Χίου. Προφανώς δεν αρκεί η απομόνωση σε κάποια περιοχή γιατί δεν έχει νόημα να πάρουμε το πρόβλημα από την πόλη και να το μεταθέσουμε στις Καρυές ή στον Βροντάδο. Συνεπώς με κάποιο τρόπο θα πρέπει να φύγουν εκτός Χίου».

Διαμάντης Σιδερίδης: «Όλοι ζητάμε το ίδιο πράγμα»

«Κατά την άποψή μου η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να απεγκλωβιστούν άμεσα γιατί η μακρά παραμονή τους στο νησί φέρνει αυτά που έχουμε δει. Και οι δύο πλευρές, δηλαδή και οι Χιώτες και οι μετανάστες έχουν δίκαιο. Όλοι ζητούν το ίδιο πράγμα. Και αυτός που έχει εγκλωβιστεί έχει δίκαιο και αυτός που τον έχουν διαρρήξει και του έχουν κάνει ζημιά 3 και 4 φορές έχει επίσης δίκαιο. Η λύση είναι να πιέσουμε όλοι μαζί να φύγουν αυτοί οι άνθρωποι από το νησί». 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ