12.3.2013 12:24

Κίνδυνος να μείνει… μνημείο!

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ, ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΣΤΟ ΠΑΝΤΟΥΚΕΙΟΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΟΝΙΜΗ ΛΥΣΗ

Τα τελευταία της χαρτιά «παίζει» η Περιφερειακή Ενότητα Χίου προκειμένου να αποφύγει με κάθε τρόπο να μετατρέψει ένα έργο, σε… μνημείο κακοδιαχείρισης και απραξίας που θα σηματοδοτεί τις διαχρονικές ευθύνες στο σχεδιασμό για την βελτίωση των υποδομών στο νησί.

Το γεφύρι στο Παντουκειός διανύει την κρισιμότερη περίοδο για το μέλλον του και τα προβλήματα είναι πλέον σύνθετα και πολλά, με κίνδυνο να μείνει ακόμη και 2 χρόνια ανολοκλήρωτο, εφόσον δεν προκύψει κάποια εξέλιξη που θα διευκολύνει την ολοκλήρωσή του έργου. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα στο κύρος της αυτοδιοίκησης που ήδη προσμετρά ανολοκλήρωτα έργα που προσβάλλουν την ανάπτυξη όπως είναι το Κόρης Γεφύρι, η Μαρίνα κα.

Θα προλάβει;

Όπως έχει γίνει γνωστό από καιρό ο ανάδοχος του έργου έχει κηρυχτεί έκπτωτος και ουσιαστικά δεν μπορεί να πληρωθεί ο ίδιος για τις εργασίες που πραγματοποιεί. Παρόλα αυτά, η Περιφέρεια φαίνεται ότι πίεσε την εταιρία να ολοκληρώσει τις μέχρι σήμερα τουλάχιστον συμβατικές της υποχρεώσεις που περιλαμβάνουν την στρώση της γέφυρας με πλάκες τσιμέντου ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από το την τελευταία πληρωμή των 60.000 ευρώ που έλαβε η εταιρία, πήρε μόλις 28.000 καθώς τα υπόλοιπα κρατήθηκαν για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.

Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα πιέζει και οι εναλλακτικές λύσεις πρέπει να ενεργοποιηθούν. Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας από μέρα σε μέρα θα γνωμοδοτήσει για την έκπτωση αν και ο ανάδοχος του έργου έχει ασκήσει έφεση. «Προσπαθούμε να κερδίσουμε λίγο χρόνο γιατί αν τελικά κηρυχθεί έκπτωτος τότε αυτό θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στο μέλλον και την ολοκλήρωση του έργου. Είναι κάτι που θα μας οδηγήσει σε δικαστικό αγώνα και τότε μπορεί να κρατήσει και 2 χρόνια. Όμως στο διάστημα αυτό το έργο θα έχει υποστεί πέρα από οικονομική ζημιά και ποιοτική. Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε την καλύτερη λύση», δηλώνει στον «π» ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Μαν. Κράκαρης.

Οι δυο λύσεις

Μόνο δυο πράγματα μπορούν να δρομολογηθούν έως τότε. Στη μια περίπτωση (αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη τώρα), ο εργολάβος πιέζεται ασφυκτικά από την Περιφέρεια να ολοκληρώσει τα μπετά στην γέφυρα και ίσως την επόμενη εβδομάδα να το έχει καταφέρει. Στη δεύτερη περίπτωση, θα καταβληθεί προσπάθεια αφενός να υπάρξει μια ακόμη περίοδος χάριτος στον ανάδοχο να προχωρήσει, αλλιώς θα αναλάβουν άλλοι εργολάβοι, προφανώς Χιώτες, την ολοκλήρωση του έργου.

«Αυτές οι προτάσεις μας είναι με κάθε επιφύλαξη. Το έργο χρηματοδοτείται και δεν μπορούμε να ελέγξουμε κάθε πτυχή αντίδρασης που μπορεί να υπάρξει. Εκείνο που προέχει σε αυτή τη φάση είναι να μην μείνει μια γέφυρα κουφάρι. Να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί χωρίς άλλα προβλήματα», υποστηρίζει ο κ. Κράκαρης.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί πάντως στο εργοτάξιο της γέφυρας στο Παντουκειός είναι ότι ακόμη και τα καλούπια στις κολώνες της είναι νοικιασμένα και η ιδιοκτήτρια εταιρία τα ζητάει πίσω! Κάτι τέτοιο, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα αποτελούσε και την πρώτη αρνητική εξέλιξη και φυσικά το πρώτο σήμα ότι το έργο κινδυνεύει να μείνει ανολοκλήρωτο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ