12.9.2016 11:23

Κινδυνεύουν να ναυαγήσουν οι Α.Ε.Ν

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΛΕΙΝΕΙ ΕΝΤΕΧΝΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΔΑΞΟΥΝ

Να τροποποιηθεί ο  νόμος 4387/206  του υπουργείου Εργασίας με τον οποίο μεταρρυθμίζεται το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς των συνταξιούχων Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού, οι οποίοι  από 1/1/2017 θα πρέπει να επιλέξουν αν  θα συνεχίσουν να διδάσκουν τα μαθήματα ειδικότητας στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού ή  θα επιλέξουν να κρατήσουν τη σύνταξη και δεν θα υπογράψουν τις νέες συμβάσεις εργασίας στις σχολές.

«Πρέπει να επαναφέρουν το νόμο που ίσχυε έως τώρα, να μπορούμε να διδάσκουμε και να παίρνουμε τις συντάξεις μας. Η πρακτική έχει αποδείξει ότι κανένας εν ενεργεία αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού δεν αφήνει το μεγάλο μισθό που παίρνει για να διδάξει με 800 ευρώ», δηλώνει οΑργύρης Χατζελένης Πρόεδρος του Παγχιακού Συλλόγου Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού, και καθηγητής της Α.Ε.Ν Πλοιάρχων Οινουσσών.

«Μας έχουν υποσχεθεί προφορικά ότι θα αλλάξει, αν παραμείνει όπως έχει θα δώσουμε το παρόν στην μόνο στην εξεταστική περίοδο που αρχίζει στις 20 Σεπτεμβρίου για να μην πληρώσουν το λάθος  οι σπουδαστές και στη συνέχεια οι σχολές θα μείνουν χωρίς καθηγητές των βασικών ειδικοτήτων, με πιθανό αποτέλεσμα να μην ξεκινήσουν τα μαθήματα. Είναι ανέφικτο να αφήσουμε τα 1500 ευρώ της σύνταξης και να ζούμε μόνο με την πολύ μικρότερη αμοιβή των καθηγητών», προσθέτει.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν ήδη και στα ΚΕΣΕΝ, όπου οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί δεν υπέγραψαν  συμβάσεις και οι εν ενεργεία ναυτικοί δεν μπορούν να πάρουν τις πιστοποιήσεις μετεκπαίδευσης (σωστικών).

Ενημέρωση

Το σωματείο και οι εκπαιδευτικοί έχουν ενημερώσει όλους τους συναρμόδιους φορείς, ο Α. Χατζελένης έχει κάνει εκτενείς επαφές με το Γ.Γ. του Υπ. Ναυτιλίας και την Δ/νση Εκπαίδευσης  Ναυτικών, με  τον Γενικό Γραμματέα της Π.Ν.Ο Γιάννη Χαλά και τον πρόεδρο της ΠΕΠΕΝ Μιχαλη Τσικαλάκη. Οι κυβερνητικοί παράγοντες τους έχουν διαβεβαιώσει προφορικά ότι θα προσπαθήσουν να ικανοποιήσουν έγκαιρα το αίτημα τους, έως το τέλος του Σεπτέμβρη.

Κοντά τους

«Θέλουμε να είμαστε εντάξει κυρίως απέναντι στους σπουδαστές. Ως σωματείο και ως εκπαιδευτικοί πρέπει συνεχώς να τους αποδεικνύουμε ότι  είμαστε κοντά στη νέα γενιά και τον Έλληνα ναυτικό που θέλει να δουλέψει. Αν δεν τροποποιήσουν το νόμο οι σπουδαστές  δε θα έχουν καθηγητές των βασικών ειδικοτήτων  που θα μπορέσουν να τους μάθουν σωστά την πρακτική και να τους μεταφέρουν τις εμπειρίες τους από τα πλοία. όλοι έχουν ενημερωθεί έγκαιρα και δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι αντιδράμε την τελευταία στιγμή και ότι δημιουργούμε πρόβλημα ».

Ελπίζει

Ο Α. Χατζελένης τονίζει ότι εύχεται αυτή η πράξη να μην αποτελεί προπομπό σχεδίου που έχει ως κατάληξη την κατάργηση των δημόσιων Α.Ε.Ν. 

Τοπικοί φορείς

Οι εκπαιδευτικοί έχουν τη στήριξη των τοπικών αυτοδιοικητικών και ναυτικών φορέων στους οποίους έχουν απευθυνθεί.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σταμάτης Κάρμαντζης έχει κοινοποιήσει  στο υπουργείο και τις σχολές υπόμνημα με το οποίο ζητά να γίνει δεκτό το αίτημα.

 Η διοικητής της Α.Ε.Ν Μηχανικών Χίου Μαρία Κάτσαρη δηλώνει στον «π» ότι  θα είναι καταστροφή για τις Α.Ε.Ν. αν δεν τροποποιηθεί ο νόμος.

«Είναι σημαντική και απαραίτητη η παρουσία τους γιατί οι σχολές βασίζονται στο πρακτικό κομμάτι της εκπαίδευσης», επισημαίνει.

Η τελευταία ενημέρωση που έχει αναφέρει  ότι το κείμενο της τροποποίησης  του νόμου έχει σταλεί στη Βουλή, αλλά έως την Παρασκευή δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη.

Ο Διοικητής της Α.Ε.Ν. πλοιάρχων Οινουσών Γιάννης Μάργαρης έχει διαβεβαιώσει τον Α. Χατζελένη ότι στηρίζει το αίτημα τους, αλλά δεν θέλει να δημοσιοποιήσει τη θέση του και δηλώνει στον «π» ότι «ο εκάστοτε διοικητής μίας σχολής,  δεν μπορεί να κρίνει την οποιαδήποτε απόφαση υπουργού και κυρίως νόμο του κράτους, που έχει ψηφισθεί και εφαρμόζεται».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ