8.9.2015 15:25

Κι όμως, η πολιτική δεν έχασε την ελκυστικότητά της

• ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΛΙΣΤΑΣ ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Τα σωρευμένα δεινά της νεοελληνικής πραγματικότητας έχουν κάνει τους Έλληνες να αντιμετωπίζουν με πρωτόγνωρη απέχθεια πολιτική και πολιτικούς.  Συλλήβδην θεωρούνται ως υπαίτιοι της κατάστασης στη χώρα, με τον ομαδικό αφορισμό τους να μετατρέπεται σε εμπόδιο ανανέωσης της τάξης των πολιτικών και της πολιτικής.

Συνήθως μια εκλογική διαδικασία με τη μέθοδο της λίστας αποθαρρύνει έτι περεταίρω όσους φλερτάρουν με την ιδέα της ενασχόλησης με τα κοινά. Παραδόξως για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου στα ψηφοδέλτια της Χίου παρατηρούνται νέες εισροές  ή σημαντικές επιστροφές.

Η μεγάλη επανάκαμψη

Όταν η διχοτόμηση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ  έσερνε εκτός  πολιτικής τον Κ. Τριαντάφυλλο ελάχιστοι ποντάριζαν σε μια τόσο σύντομη επάνοδο. Επτά μήνες  μετά τη συνειδητή του επιλογή αποχώρησης ο πρώην βουλευτής ρισκάρει την επιστροφή υπό δυσμενή για μια εκλογή αριθμητικά δεδομένα, έχοντας όμως ενεργοποιήσει τριγύρω του δυνάμεις από το σύνολο του προοδευτικού χώρου.

Η επάνοδος Τριαντάφυλλου σε μια χρονική περίοδο με αναμενόμενες κυβερνήσεις μεγάλων συνεργασιών τροφοδοτεί το νησί με μια ιδιαίτερα αξιόπιστη μονάδα, ανεξαρτήτως αν θα επιτύχει την εκλογή του.

Ωρίμασαν οι συνθήκες

Ως σενάριο διακινούνταν διαρκώς σχεδόν όλες τις προηγούμενες  προεκλογικές περιόδους. Χωρίς το άγχος της σταυροδοσίας, έχοντας περάσει από τη σχολή των κομματικών οργάνων, η δικηγόρος Π. Τασσοπούλου τοποθετήθηκε στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.. Μια καταξιωμένη επαγγελματίας κλείνει το μάτι στην πολιτική και εγγράφει μια πρώτη βασική υποθήκη μεταγενέστερης συμμετοχής της, όταν και η προσωπικότητα του κάθε υποψηφίου θα διαμορφώνει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο πρύτανης κι ο θεολόγος

Στους πρόποδες της πολιτικής τριγυρνά μόνιμα ο πρώην πρύτανης του Παν. Αιγαίου. Τελευταία του εμπλοκή η συμμετοχή σε ψηφοδέλτιο της ΔΗΜ.ΑΡ. στις ευρωεκλογές.  Τούτη τη φορά ο …. Χιώτης Παρ. Τσάρτας διεκδικεί την εμπιστοσύνη μας ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του «Ποταμιού».

Ένα νέο, αξιόλογο πρόσωπο, ο θεολόγος Μιχ. Βοξάκης, δέχθηκε επίσης να ενεργοποιηθεί για το «Ποτάμι». «Η παρακμιακή κατάσταση του νησιού, όπως την αντίκρισα το καλοκαίρι και η πίστη μου ότι το Ποτάμι είναι φορέας νέων αντιλήψεων για τη χώρα με έπεισαν να δοκιμάσω»,  εξηγεί την απόφαση του ο  Μιχ. Βοξάκης.

Ο επιχειρηματίας

Μεγάλη έκπληξη και η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο των  ΑΝ.ΕΛ. του επιχειρηματία Μιχ. Σόδη. Αθόρυβη επιχειρηματική παρουσία στα «Mastic Spa» ο γιος του αείμνηστου βουλευτή για πρώτη φορά τοποθετείται σε ψηφοδέλτιο. Για να το επιτύχει ο Παν. Καμμένος αξιοποίησε την εξαιρετική προσωπική τους επαφή.

Απ’ τις παρυφές στα ψηφοδέλτια

Συγγενικοί χώροι με την πολιτική ο συνδικαλισμός φέρνει με το κύμα του στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Ενότητας την πρόεδρο των εργαζομένων του Δήμου Χίου Αγγ. Γκιουβέτση.  Από στέλεχος της «Χιακής Συμπολιτείας» στο ψηφοδέλτιο του κόμματος Λαφαζάνη βρίσκεται και ο Παν. Δημητρακόπουλος.

Η ελπίδα

Σε μια εποχή κατάρρευσης των πολιτικών αξιών είναι παρήγορο ότι νέοι συμπολίτες μας δοκιμάζουν την παρουσία τους σ’ αυτήν. Προστίθενται στο πολιτικό προσωπικό που ήδη εμπλούτισε με τη συμμετοχή του τα ψηφοδέλτια του Ιανουαρίου. Δίνει το σύνθημα πως η πολιτική δεν πέθανε στη χώρα μας, θρέφει την ελπίδα ότι από την πολιτική θα προκύψει και πάλι η λύση, φτάνει  ο λαός να κάνει τώρα τις κατάλληλες επιλογές.  

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ