23.9.2015 13:57

Καυγάς (προθέσεων) πάνω από τους άστεγους πρόσφυγες

Ο ΜΑΝ. ΒΟΥΡΝΟΥΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΑΛ, Ο ΠΟΛ. ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ ΣΤΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ «Γ. ΚΑΛΟΥΤΑΣ» ΚΑΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΔΙΑΦΩΝΙΑΣ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΛΑ ΒΡΕΧΟΝΤΑΙ!

Τον δρόμο της... προσφυγιάς παίρνει η λογική από τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου και πιο συγκεκριμένα της Οικονομικής Επιτροπής αναζητώντας αλλού στέγη. Στη χθεσινή συνεδρίαση του τακτικού οργάνου οι ανυποψίαστοι μπορούσαν να παρακολουθήσουν απλά τον Μαν. Βουρνού να «κονταροχτυπιέται» με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Π. Λαμπρινούδη για το θέμα της ΒΙΑΛ και του Εκθεσιακού  «Γ. Καλουτάς» και γενικότερα για το προσφυγικό, ενώ επί της ουσίας  ο καθένας έκρυβε τα δικά του κίνητρα κάνοντας πολιτική στις πλάτες όσων βρίσκονται μέσα στον κήπο σε σκηνές αναμένοντας τη βροχή!

Η αφορμή

Αφορμή για τον διαπληκτισμό στάθηκε η επέκταση του χρησιδανείου κατά 3 μήνες μέχρι την ολοκλήρωση της αγοράς του κτιρίου του εργοστασίου της ΒΙΑΛ. Το θέμα έφερε ο Δήμαρχος ο οποίος και ενημέρωσε ότι υπάρχει έγκριση από την Τράπεζα Αττικής για το δάνειο που θα αφορά στην αγορά από τον Δήμο της ΒΙΑΛ για τη φιλοξενία των δράσεων της ανακύκλωσης και της στέγασης των προσφύγων.

Λες και υπέστη… μετάλλαξη ο Πολ. Λαμπιρνούδης έθεσε διαδικαστικό πρόσκομμα  επί του θέματος, γιατί δεν υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και γιατί δεν είχε ενημερώσει ο Δήμαρχος πριν για τις κινήσεις του, καθώς και μια σειρά από  άλλα ζητήματα που θα περίμενε κάποιος να τα θέσει ένας τυπολάτρης κι όχι ένας αυτοδιοικητικός παράγοντας που επί χρόνια γνωρίζει πώς λειτουργούν τα πράγματα.

Πρόταση για  το «Γ. Καλουτάς»

Θέλοντας να αποφύγει την εγκατάσταση των προσφύγων στη ΒΙΑΛ, άρα και στα Καμπόχωρα που είναι περιοχή του, ο Π. Λαμπρινούδης επιτέθηκε στον Δήμαρχο υποστηρίζοντας πως γι’ αυτή την απόφαση δεν έχει εξασφαλίσει την κοινωνική συναίνεση, ούτε απόφαση του ανώτατου οργάνου και τέλος δεν θα  έχει δημιουργήσει κατάλληλες συνθήκες γι αυτούς τους ανθρώπους σε ένα κτίριο εγκαταλειμμένο χωρίς σκεπή και χωρίς καμιά άλλη υποδομή.

Επιμένει στη ΒΙΑΛ

Εξακολουθώντας να βρίσκεται στον ίδιο δρόμο και προσπαθώντας να αποκλείσει το Εκθεσιακό Κέντρο «Γ. Καλουτάς» με το αιτιολογικό ότι είναι στην καρδιά του Κάμπου και αξιοποιείται για συνεδριακό (;) τουρισμό (!), ο Μ. Βουρνούς  υπεραμύνθηκε της επιλογής του για τη ΒΙΑΛ. Υποστήριξε πως θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και ότι οι κινήσεις της δημοτικής αρχής πρέπει να είναι άμεσες γιατί το πρόβλημα και ο αριθμός των προσφύγων που έχει να διαχειριστεί ο δήμος μας ξεπερνά όλους.

Η ουσία βέβαια είναι στο γεγονός ότι σε καμιά περίπτωση ο δήμαρχος δεν επιθυμεί οι πρόσφυγες να μεταβούν στον Κάμπο, για λόγους προφανώς ανάλογους με εκείνους του κ. Λαμπρινούδη. Από την αρχή ο κ. Βουρνούς έχει χαράξει το πλάνο του για την αξιοποίηση της ΒΙΑΛ μέσω δανεισμού, υπό την πίεση του προσφυγικού ζητήματος  κι έχει μπει στην τελική ευθεία εκμεταλλευόμενος πλέον και το γεγονός ότι λόγω καιρικών συνθηκών έχουν πιεστεί ασφυκτικά και τα χρονικά περιθώρια για την όποια κίνηση.

Γι αυτό άλλωστε και οι μέχρι στιγμής παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής στο ζήτημα της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των προσφύγων στον κήπο ήταν περιορισμένες στα απολύτως απαραίτητα, με το βάρος να πέφτει κατά γενική ομολογία στην Περιφέρεια.

Με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, αν κι εφόσον προκύψει πλειοψηφία, θα προχωρήσει και ο δανεισμός και η αγορά της ΒΙΑΛ. Μένει να αποδείξει ο Μ. Βουρνούς και ο Δήμος κατ’ επέκταση τις προθέσεις είχε. Διαφορετικά, δεν θέλει και πολύ να του γυρίσει ο σχεδιασμός μπούμερανγκ. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ