13.3.2016 12:22

Κατσαμπούκα η πατροπαράδοτη

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ Α/ΦΩΝ ΠΡΩΑΚΗ ΠΛΑΘΕΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΕΧΕΓΓΥΟ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

«Για να πετύχει η κασκαμπούκα το μυστικό είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις».

Η Κλαίρη και ο Κώστας Πρωάκης μας άνοιξαν την καρδιά και την πόρτα της επιχείρησης τους στην περιοχή της Υπαπαντής στο Νεχώρι και μας αποκαλύφθηκαν. Πέντε γενιές παραγωγών, δύο οικογένειες παστελάδων Σταμούληδων και των Πρωάκηδων έχουν ενωθεί, για να απολαμβάνουμε τα περίφημα προϊόντας τους. Δίκαια ονομάζονται Πατροπαράδοτα, αφού ακολουθούν τις συνταγές και τις εμπειρίες που κληρονόμησαν.

Κατασκευή

«Η κασκαμπούκα πρέπει να είναι τραγανή αλλά όχι σκληρή, δεν σας κρύβω ότι πέρασαν πολλά χρόνια για να καταλήξουμε  πως πρέπει να γίνει και το σωστό ψήσιμο ανάλογα με τη συνταγή», λέει η Κλαίρη.

Τα συστατικά είναι απλά.

«Σισαμάκι, ζάχαρη, γλυκόζη . Βράζουμε την ζάχαρη, τη φέρνουμε στην σωστή θερμοκρασία, βάζουμε το σισάμι, ανακατεύουμε και παράγεται το υλικό. Μόλις κρυώσει προσθέτουμε και τη μαστίχα, κάνουμε με τα χέρια τα αστεράκια και η κασκαμπούκα είναι έτοιμη».

Αστέρι  

Το σχέδιο του αστεριού είναι επιλεγμένο, κι όχι τυχαίο. Η παράδοση την  θέλει να έχει αυτό το συγκεκριμένο σχήμα, όπως και ο χαρταετός, που πετάμε αυτές τις μέρες.

«Η τιμή πώλησης είναι προσιτή ανάλογα με τις εποχές που ζούμε για να μπορεί να την αγοράσει κάθε οικογένεια, όποιο βαλάντιο και να έχει, δεν είναι απαγορευτική», επισημαίνει ο Κώστας.

«Αν δεν ήταν προσιτή δεν θα είχαμε και εμείς δουλειά»,προσθέτει η Κλαίρη.

Διάθεση

Κανονικά, σύμφωνα με την παράδοση  η κασκαμπούκα πρέπει να διατίθεται μόνο την Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρή Δευτέρα. Όμως τα τελευταία χρόνια οι μέρες διάθεσης έχουν επεκταθεί.

«Τη διαθέτουμε στα καταστήματα  δεκαπέντε μέρες πριν την Καθαρή Δευτέρα και την αφήνουμε μέχρι και τη Μεγάλη Εβδομάδα. Έχουμε τροφοδοτήσει τα μαγαζιά εδώ και δέκα μέρες», διευκρινίζουν.

Επέκταση

Η επένδυση έχει πιάσει, έχει πετύχει και αυτό τους έχει δώσει την δυνατότητα να επεκτείνουν το πελατολόγιο τους σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Τα προϊόντα τους απολαμβάνουν  στην Γερμανία, στην Αμερική, στην Αγγλία, στον Καναδά και στην Κύπρο.

Από εκεί και πέρα, η μόνη επέκταση που θέλουν να κάνουν ως εταιρία, είναι οι μετατροπές βελτίωσης της εμφάνισης των προϊόντων τους, γιατί «το ντύσιμο» ελκύει τον πελάτη.

«Πρώτα το τρως με τα μάτια και μετά με το στόμα», λέει η Κλαίρη.

«Προς το παρόν  η διαδικασία είναι απαγορευτική, γιατί απαιτεί επένδυση μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ και δεν το επιτρέπει η εποχή, αφού το κράτος έχει καταρρακώσει τους μικρομεσαίους επενδυτές. Γι’ αυτό προχωράμε με αργά και σταθερά βήματα. Αυτή η κατάσταση μας πάει πίσω επιχειρηματικά και δεν μας επιτρέπει να ανοιχτούμε, να δείξουμε και να αξιοποιήσουμε αυτά που μπορούμε να κάνουμε με τις γνώσεις που έχουμε».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Η παραγωγή παστελιού από την οικογένεια έχει τις ρίζες στον 18ο αιώνα, όταν ήταν παράδοση στα διάφορα πανηγύρια να υπάρχει ο λεγόμενος παστελάς και να πουλάει τα παστέλια του. Με αυτόν τον τρόπο συνεχιζόταν η παράδοση γενιά προς γενιά,  μέχρι τον Δεκέμβριο του 1995 .                                                                                                                       Τότε ιδρύθηκε η εταιρεία της Μαρίας Δ. Πρωάκη με την ονομασία «ΤΟ ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΟ», έχοντας μια σχετικά μικρή γκάμα προϊόντων. Στη συνέχεια  η επιχείρηση εξοπλίστηκε  με τα κατάλληλα μηχανήματα και προστέθηκαν και άλλα είδη στα οποία δόθηκε η ξεχωριστή γεύση και το άρωμα της μοναδικής χιώτικης μαστίχας!

Το 2005 η επιχείρηση από ατομική μετατράπηκε σε εταιρεία, μπήκε το νέο αίμα της οικογένειας και απόκτησε την επωνυμία ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΑΚΗ & ΣΙΑ Ο.Ε. με κατοχυρωμένο διακριτικό τίτλο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΣΤΕΛΙΑ ΧΙΟΥ ‘ΤΟ ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΟ’ .

Το 2006 μεταφέρθηκε στις νέες άρτια εξοπλισμένες  εγκαταστάσεις με έκταση 500 τ.μ. Το 2013 απόκτησε ISO που διασφαλίζει την ποιότητα των τροφίμων. Το Νοέμβριο του  2015 η εταιρεία περιήλθε  στα χέρια των αδελφών Κλειώς και Κωνσταντίνου Πρωάκη με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΠΡΩΑΚΗ Ο.Ε. και διακριτικό τίτλο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΣΤΕΛΙΑ ΧΙΟΥ «ΤΟ ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΟ».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ