19.1.2016 18:51

Καθηγητής στην ερημιά της Ποταμιάς [ΒΙΝΤΕΟ]

• ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Το τσουχτερό κρύο δεν είχε προφτάσει να παγώσει την Π. Ποταμιά το περασμένο Σάββατο κι η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου ασφυκτικά γέμισε από πιστούς μόλις άρχισε να σουρουπώνει. Ποταμούσους που έχουν παρατήσει ένα κομμάτι απ’ τις θύμισες και την καρδιά τους στα ερείπια του οικισμού  αλλά και πιστούς από όλο το νησί, λάτρεις της μυσταγωγίας μιας Λειτουργίας σε εκκλησιά χωρίς ρεύμα.

Με τους πολυελαίους αντί για ρεύμα να έχουν αναμμένα κεριά και τις ψαλμωδίες να ακούγονται δίχως τη μεσολάβηση μικροφώνου, ο Αγιαντώνης λειτουργήθηκε και φέτος, είχε πολυάριθμη συντροφιά στη μέρα της γιορτής του.

Σε χρόνους περασμένους η γιορτή του Αγίου γίνονταν αφορμή μέσα στη ρεματιά της Παλιάς Ποταμιάς να στήνονται γλέντια τρικούβερτα από τους πιο δεξιοτέχνες μουσικούς του νησιού. Απ’ τη δεκαετία του ’70 ο Άγιος Αντώνιος έμεινε έρημος φύλακας ενός οικισμού, του Αναβάτου της βόρειας Χίου, να διαφυλάττει, όσο μπορεί, τη μνήμη του χωριού, κοιτίδας της σημερινής Ποταμιάς.

Κι ο Σεβασμιώτατος, χωρίς να κάνει άμεση νύξη στην ερημιά του τόπου, στην εξαιρετική του ομιλία έκανε τους πάντες να την αναλογιστούν, όταν εξήγησε, μεταξύ άλλων, γιατί ο Άγιος Αντώνιος έχει και το όνομα «καθηγητής της ερήμου». Ένα όνομα ταιριαστό απόλυτα με έναν απ’ τους σημερινούς τόπους κατοικίας του, την Παλιά Ποταμιά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ