15.7.2013 16:10

«Κάθε Κυριακή» το υπουργείο- «Πoτέ την Κυριακή» οι έμποροι

ΕΜΜΕΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΟΤΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

Το ποτέ την Κυριακή μετατρέπεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε κάθε Κυριακή κι εν μέσω θέρους πυροδοτείται ξανά ο διάλογος για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές με το υπουργείο Ανάπτυξης, αυτή τη φορά έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση  του ΠΑΣΟΚ να κατεβάζει πρόταση στη Βουλή για άνοιγμα των μικρών καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο!

Η πρόταση

Η αρχική πρόταση του Υπ. Ανάπτυξης ήταν να βρίσκονται ανοιχτά όλα τα καταστήματα επτά Κυριακές, μικρά και μεγάλα, και όλες τις Κυριακές, δηλαδή 52, ανοιχτά τα καταστήματα κάτω των 250 τ.μ.. Αυτό τροποποιήθηκε μετά τη συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ. Το πρώτο σκέλος ισχύει και για το δεύτερο προτείνεται ότι δύο μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, οι δήμαρχοι των μεγάλων πόλεων και οι αντιπεριφερειάρχες έχουν το δικαίωμα να ορίσουν πόσες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα στο χώρο ευθύνης τους και αν περάσει άπρακτο το δίμηνο, τότε θα είναι ανοιχτά 52 Κυριακές.

Το όχι του εμπορικού συλλόγου

Η αντίθεση του Εμπορικού υλλόγου Χίου στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι δεδομένη κι έχει εκφραστεί με όλους τους τρόπους. Εκείνο που ελπίζουν οι καταστηματάρχες είναι ότι οι τοπικοί άρχοντες που θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν θα αποφασίσουν τη λειτουργία των καταστημάτων όσο το δυνατόν λιγότερες Κυριακές. «Είναι δεδομένη η αντίθεση μας στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Εαν κι εφόσον περάσει από τη Βουλή η συγκεκριμένη πρόταση ελπίζουμε ο αντιπεριφερειάρχης να πει όχι στις 52 Κυριακές», δήλωσε ο πρόεδρος του εμπορικού Συλλόγου Χίου Β. Σπανολιός.

Όχι και από το Επιμελητήριο

Κοινή ρότα με τον Εμπορικό Σύλλογο ακολουθεί και το Επιμελητήριο. «Την άποψη του Επιμελητηρίου για τις Κυριακές την έχουμε ανακοινώσει, έχουμε στείλει και σχετική επιστολή στον υπουργό.  Είμαστε κατά για πολλους και διάφορους λόγους. Η κίνηση στα καταστήματα δε θα αυξηθεί στον τόπο μας με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Ο κόσμος αν θέλει να ψωνίσει, θα ψωνίσει τις υπόλοιπες μέρες. Αντίθετα θα αυξηθούν τα λειτουργικά, θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, θα δημιουργηθούν χίλια δυο άλλα προβλήματα» υποστήριξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Γεωργούλης συμπληρώνοντας πως « Τα ωράρια είναι αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών κι όχι ζητήματα που λύνονται κεντρικά».

Σε αναμονή

Με μια ζεστή πατάτα την οποία κληθεί να διαχειριστεί θα βρεθεί ο αντιπεριφερειάρχης αν περάσει η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης, αφού θα είναι εκείνος ο οποίος θα αποφασίσει εντός διμήνου για το πόσες Κυριακές θα λειτουργούν τα καταστήματα στον τόπο μας.

Ο κ. Γανιάρης αναμένεται να βρεθεί ανάμεσα στις δυο πλευρές και θα κληθεί να πάρει τη σωστή απόφαση. Προς το παρόν αναμένει. «Όταν θα ανακοινωθεί κι όταν μας έρθει η απόφαση τότε θα δούμε τι θα κάνουμε με βάση το συμφέρον του κόσμου» απαντά με νόημα χωρίς να υιοθετεί καμιά από τις προηγούμενες θέσεις και μην αποκλείοντας τίποτα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ