22.10.2015 17:38

Καθαρίζουν τους χειμάρρους

ΣΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΔΡΑΣΗΣ ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Προετοιμάζονται για τις βροχές σε Δήμο Χίου και Περιφέρεια και σε μια προσπάθεια αποτροπής πλημμυρικών φαινομένων ήδη έχουν προχωρήσει στους καθαρισμούς των ποταμών.

Που έγιναν οι καθαρισμοί

Από το καλοκαίρι στην περιφέρεια ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρ. Βεργίτσης συνδύασε τη διάνοιξη των αγροτικών δρόμων με τον καθαρισμό των χειμάρρων κι έτσι τα περισσότερα σημεία δεν εμφανίζουν πρόβλημα.

Τις προηγούμενες μέρες ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός 2 τμημάτων του Κοκκαλά, των εκβολών του Αρμένη και του Παρθένη, καθώς και καθαρισμός της κοίτης του Παρθένη στο ύψος του Αγ. Παντελεήμονα, ενώ ανάλογες παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν στην Καλλιμασιά και στον Καταρράκτη.

«Στα χωριά κι όπου κατά τη θερινή περίοδο εκτελούνταν έργα οδοποιίας με τα κατάλληλα μηχανήματα γίνονταν παράλληλα και ο καθαρισμός των χειμάρρων, οπότε είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Όπου αλλού κρίθηκε απαραίτητο έγιναν παρεμβάσεις κι έχουμε ζητήσει και τη συμβολή της Περιφέρειας σε κάποια σημεία», δήλωσε ο Ανδρ. Βεργίτσης.

Η σύσκεψη

Λόγω έλλειψης μηχανημάτων κυρίως, ο δήμος Χίου αδυνατούσε να παρέμβει σε συγκεκριμένα σημεία, για τα οποία ζήτησε τη συμβολή της Περιφέρειας. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες τα σημεία αυτά υποδείχθηκαν και παρότι ξεκαθαρίστηκε ότι την αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των χειμάρρων  έχει μόνο ο δήμος, η Περιφέρεια θα δώσει χείρα βοηθείας για τα σημεία που θα της υποδείξουν.

Διαδικασία εξπρές

Με διαδικασία εξπρές μόλις χθες στη συνεδρίασή της Οικονομικής επιτροπής της περιφέρειας εγκρίθηκε το ποσό των 20.000 ευρώ για την πραγματοποίηση αυτών των καθαρισμών. «Σε συνάντηση που είχαμε ξεκαθαρίστηκε πως ο καθαρισμός των χειμάρρων δεν είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας. Παρόλα αυτά αποφασίσαμε σήμερα να διαθέσουμε 20.000 ευρώ για να συνδράμουμε το έργο του Δήμου Χίου», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Βαλσαμίδης και κατέληξε «θα βγει ο διαγωνισμός με συνοπτικές διαδικασίες και ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα έχουμε προχωρήσει και θα οριστεί ο ανάδοχος για να ξεκινήσει το έργο και να προλάβουμε τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα».

Άγχος με τον Παρθένη

Η ανησυχία και το ενδιαφέρον όλων έχει στραφεί στον Παρθένη και στο πώς ακριβώς θα αντιδράσει το έργο που είναι ακόμη εργοτάξιο σε μια ενδεχόμενη μεγάλη βροχή. Ο εργολάβος σύμφωνα με πηγές από τον δήμο Χίου είναι καθησυχαστικός αλλά και σε ετοιμότητα. Ελπίζουμε να μην προδοθούν για ακόμη μια φορά οι προσδοκίες όλων από τη δύναμη της φύσης

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ