6.8.2013 15:03

Κατέβασαν ρολά 2 μήνες νωρίτερα από την κατάργηση

Τρέχει να μπαλώσει τα κενά το Τμήμα Τροχαίας Χίου

Πρόωρη μεταφόρτωση των υποχρεώσεων της Δημοτικής Αστυνομίας φαίνεται ότι αναλαμβάνει η Τροχαία Χίου παρότι η επίσημη κατάργηση της πρώτης μέσω ΦΕΚ και η ενσωμάτωσή της στην ΕΛ.ΑΣ. ξεκινάει από 1η Σεπτεμβρίου.

Έτσι οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας Χίου θεώρησαν καλό να λάβουν όλοι μαζί άδεια ενός μήνα μαζί με τα υπόλοιπα των αδειών του 2013, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο στον αέρα το σχεδιασμό της δημοτικής αρχής και ένα άναρχο κυκλοφοριακό τοπίο εν μέσω κορύφωσης της καλοκαιρινής περιόδου.

Η εικόνα που παρουσιάζει καθημερινά το κέντρο της πόλης είναι απογοητευτική σε τέτοιο σημείο που ο γύρος του κήπου να χρειάζεται σε ώρες αιχμής περί τα 15-20 λεπτά οδήγησης εξαιτίας των διπλοπαρκαρισμένων οχημάτων και των τροχονομικών παραβάσεων που πλέον πρέπει να ελέγξει η Τροχαία Χίου.

Ο σχεδιασμός και οι ελλείψεις

Το χάος στο κέντρο καλείται για μία ακόμη φορά να βάλει σε τάξη η Αστυνομική Διεύθυνση του νησιού μέσω του Τμήματος Τροχαίας με δεδομένο ότι η ανάληψη ευθυνών γίνεται κατά δύο μήνες νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη Δημοτική Αστυνομία έχουν κατεβάσει ρολά αφού με βάση τις δηλώσεις του αντιδημάρχου Π. Στεφάνου στα γραφεία υπάρχουν μόνο 2 άτομα τα οποία εξυπηρετούν τον κόσμο ανά διαστήματα και όχι όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

«Έχω κάνει μία συνεννόηση με την Τροχαία Χίου προκειμένου να αναλάβει το κέντρο και την εποπτεία της Ελεγχόμενης Στάθμευσης. Φυσικά κατανοούμε και τον φόρτο εργασίας αλλά και το γεγονός ότι αναλαμβάνουν έναν τομέα που περιήλθε στην αρμοδιότητά τους χωρίς καμία προηγούμενη ετοιμασία από μέρους τους, όμως είναι η μοναδική μας ελπίδα», σημείωσε ο Π. Στεφάνου.

Τον προβληματισμό του πάντως για την κατάσταση που εξελίσσεται δηλώνει μέσω του «π» ο διοικητής της Τροχαίας Χίου Κ. Ντούπης σημειώνοντας ότι από την πλευρά της υπηρεσίας του γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να διευθετηθούν ζητήματα που δεν είχαν υπολογιστεί στο σχεδιασμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Κατανοούμε ότι υπάρχει πρόβλημα με την απουσία της Δημοτικής Αστυνομίας. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στην παρούσα φάση μας φέρνει προ τετελεσμένων γεγονότων αφού καλούμαστε να αναλάβουμε ευθύνες που μέχρι σήμερα δεν είχαμε αναλάβει ποτέ.

Ένας σωστός σχεδιασμός λέει ότι επιβάλλεται η ιεράρχηση των ζητημάτων και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Δηλαδή να βάλουμε προτεραιότητες και να πράξουμε ανάλογα. Επί του παρόντος θα διαθέσουμε από αυτή την εβδομάδα έναν τροχονόμο που θα αστυνομεύει το κέντρο ώστε να υπάρχει καλύτερη κυκλοφοριακή ροή. Καταλαβαίνετε όμως ότι ένας αστυνομικός της Τροχαίας δεν μπορεί να κάνει τα πάντα, δηλαδή να επιβλέπει, να ρυθμίζει την κυκλοφορία, να βεβαιώνει παραβάσεις και τέλος να βλέπει αν ο καθένας έχει κάρτα στάθμευσης πάνω στο αυτοκίνητό του.

Για εμάς προέχει η ασφάλεια και η σωστή ροή της κυκλοφορίας. Έτσι η κάρτα στάθμευσης αποτελεί ένα δευτερεύον ζήτημα όταν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα κυκλοφοριακής ροής των αυτοκινήτων και των δικύκλών», είπε ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι με την ένωση των δήμων κάτω από την ομπρέλα του Καλλικράτη έχουν προστεθεί στην εποπτεία της Τροχαίας Χίου, οι Δ.Ε. Ομηρούπολης, Αγίου Μηνά και Καμποχώρων.

«Ο προγραμματισμός μας λέει ότι πρέπει να υπάρχουν 3 άτομα ανά βάρδια στους δρόμους. Θα ρωτήσετε αν είναι εφικτό να τα προλάβουμε όλα. Η απάντηση είναι ότι μπορούμε να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας. Σκεφτείτε μόνο ότι ο ένας αστυνομικός του κέντρου θα πρέπει να υποκαταστήσει τη λειτουργία των 15 Δημοτικών Αστυνόμων που υπήρχαν στην υπηρεσία πριν την κατάργησή της», προσέθεσε ο κ. Ντούπης.

«Περισσότερα προβλήματα, ίδιο προσωπικό»

Ο διοικητής της Τροχαίας Χίου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αύξηση των τροχαίων υλικών ζημιών που παρατηρούνται τον τελευταίο μήνα φέρνοντας ως παράδειγμα τη συνεχόμενη αύξηση Τούρκων τουριστών από τα έναντι παράλια που όπως είπε δημιουργούν επιπλέον πρόβλημα στην κυκλοφοριακή ροή.

«Είναι ενδεικτικό ότι η συνεχώς αυξανόμενη άφιξη επισκεπτών από την Τουρκία είναι ένα ζήτημα που μας προβληματίζει. Είναι πολλοί αυτοί που ενοικιάζουν αυτοκίνητα και μη έχοντας συναίσθηση του δύσκολου οδικού δικτύου του νησιού προκαλούν τροχαία υλικών ζημιών που ενίοτε συνοδεύονται από μικροτραυματισμούς.

Για εμάς λοιπόν αυτά αποτελούν προτεραιότητα. Δηλαδή η ασφάλεια των οδηγών και η μείωση των τροχαίων. Και σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η περικοπή των αδειών των στελεχών της Τροχαίας. Προσπαθούμε να συμβάλλουμε δυσανάλογα με τη δύναμη που έχουμε», κατέληξε ο ίδιος.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ