17.1.2014 17:06

Κατασκήνωση εθελοντικής εργασίας στη Χίο

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΚΟ «ΕΛΙΞ»

Τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την εθελοντική εργασία  των μελών της ΜΚΟ  «ΕΛΙΞ»  για τον καθαρισμό μονοπατιών στην Κλειδού αλλά και των αύλειων χώρων στα σχολεία εξετάζει ο Δήμος Χίου στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας.
Ο Νίκος Νύκτας είναι εισηγητής της πρότασης που αφορά στη συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση που από το 1987 πραγματοποιεί διεθνείς δράσεις εθελοντικής συμμετοχής με αντικείμενο την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προώθηση του πολιτισμού και την κοινωνική προσφορά.

Ποιος είναι ο Έλιξ

Ο ΕΛΙΞ, ο οποίος δεν έχει καμιά σχέση με τον τοπικό ομώνυμο Σύλλογο προστασίας του περιβάλλοντος,  κάθε χρόνο από το 1987 οργανώνει στην Ελλάδα μικρής και μέσης διάρκειας Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας – WorkCamp, όπου με τη συμμετοχή περισσότερων από 250 Ελλήνων και ξένων εθελοντών προσφέρουν εθελοντική εργασία με στόχο τη στήριξη ευπαθών ομάδων που στην περίοδο της κρίσης αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα, την προστασία του περιβάλλοντος και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η πρόταση

Η Οργάνωση κατέθεσε πρόταση- συνεργασίας στο Δήμο Χίου ώστε να πραγματοποιηθεί ένα work camp στο νησί μας. Οι εθελοντές φτάνουν στο νησί κατά την καλοκαιρινή περίοδο σε ομάδες  των 15-20 εθελοντών από όλο τον κόσμο. Εργάζονται 5 μέρες τη βδομάδα για 6 ώρες τη μέρα. Υπεύθυνοι για το συντονισμό τους είναι δύο ειδικά εκπαιδευμένοι ομαδάρχες. Στον ελεύθερο χρόνο τους πραγματοποιούν τις διακοπές τους γνωρίζοντας το νησί και τους ανθρώπους του. Μοναδική υποχρέωση του Δήμου είναι η παροχή στέγης, συνήθως φιλοξενούνται σε σχολεία, και  η καταβολή 4.600 ευρώ για κάθε δράση, με τα οποία θα καλυφθούν τα έξοδα διατροφής των εθελοντών.
Οι δράσεις
Οι δράσεις τις οποίες προτείνει ο Ν. Νύκτας είναι δυο. Η πρώτη αφορά τη διάνοιξη μονοπατιών στην Κλειδού και η δεύτερη τον καθαρισμό όλων των αύλειων χώρων των σχολείων. «Η κάθε δράση έχει προϋπολογισμό 4.600 ευρώ, ποσά κατά πολύ λιγότερα από όσα πληρώνουμε για την ίδια εργασία κάθε χρόνο σε ιδιώτες. Θεωρούμε ότι είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία και  υπάρχει η δυνατότητα, εκτός από τις δυο αυτές δράσεις, οι εθελοντές να προχωρήσουν αυτοβούλως και σε ακόμη μια που θα συμφωνηθεί στην πορεία», εξηγεί ο αντιδήμαρχος.

Ο Έλιξε έχει συνδράμει  πολλάκις κατά το παρελθόν σε έργα στη γειτονική Λέσβο Ενδεικτικά αναφέρουμε:
1996 - Κατασκευή λιθόστρωτου στην περιοχή Επάνω Σκάλας
1997 - Κατασκευή λιθόστρωτου δρόμου στην Επάνω Σκάλα
1998 - Καθαρισμός, ταξινόμηση και αρχειοθέτηση Δημοτικού Αρχείου και διοργάνωση έκθεσης

 

.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ