3.1.2014 16:24

Καταρρέει αβοήθητο [ΦΩΤΟ]

Η 3η ΕΒΑ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ

Καταστράφηκε ένας από τους τελευταίους πολιτιστικούς και ιστορικούς θησαυρούς του κάστρου. Δεν υπάρχει πιά στη θέση του το μαρμάρινο οικόσημο των Joustiniani  που κοσμούσε και σηματοδοτούσε τον ερειπωμένο πύργο του, αριστερά από την πύλη maggiore, στο κέντρο περίπου της τάφρου, που έως πρόσφατα λειτουργούσε ως πάρκιγκ.

Την καταστροφή εντόπισε και ενημέρωσε αμέσως την 3η ΕΒΑ  το μέλος του συλλόγου των Εθελοντών για τη διάσωση του Κάστρου, Λουκάς Γλύπτης.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια προϊσταμένη Παρέσσα Βαλάκου, η υπηρεσία περισυνέλλεξε και θα αποκαταστήσει τα σπασμένα μέλη, που έως χτες κειτόταν  στο πάτωμα του κυκλικού πύργου που υπάρχει μπροστά από τον τετράγωνο βυζαντινού τύπου της Γενοβέζικης οικογένειας.

Τα πιθανά αίτια

Οι υποθέσεις για την καταστροφή είναι δύο. Πρώτη και πιθανότερη είναι να έπεσε και να έσπασε από τη φθορά του χρόνου και των καιρικών στοιχείων.

Δεύτερη είναι να έπεσε θύμα ανεπιτυχούς απόπειρας αρχαιοκαπηλίας, όπως και τόσα άλλα οικόσημα και γλυπτά που υπήρχαν στο κάστρο σε όλο το νησί.

Ιστορία

Σύμφωνα με το Νίκο Περρή στο έργο του « Το κάστρο της Χίου – Ιστορική έρευνα», το οικόσημο είχε τοποθετηθεί από τους Joustiniani το 1431 μαζί με πολλές άλλες μαρμάρινες επιγραφές σε όλο το κάστρο, στα πλαίσια των εκτεταμένων επισκευών για την αποκατάσταση των σημαντικών καταστροφών του τείχους απο την πολύμηνη πολιορκία των δυνάμεων του Αndrea Montsenigo.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ