24.9.2013 17:35

Καταφύγιο στο έλεος... της αδιαφορίας

ΧΑΜΕΝΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΤΕΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΒΙΚΙΟΥ

Στη λύση της προκύρηξης πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού, θα καταφύγει ο δήμος Χίου, για την επίλυση του προβλήματος της διάθεσης και αξιοποίησης των εγκαταστάσεων του ορειβατικού καταφυγίου του Βικίου, για να προλάβει τη δεύτερη καταστροφή του. Στην υπόθεση ταιριάζει γάντι η παροιμία “τι έχεις Γιάννη, τι είχα πάντα”, αφού με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το κτίσμα κινδυνεύει να μετατραπεί σε τάφο των σχεδόν πέντε εκατομμυρίων ευρώ που έχουν διατεθεί έως τώρα για την αρχική κατασκευή και την επισκευή του στη συνέχεια.

Αρχικά στα μέσα της 10ετίας του  1980 δαπανήθηκαν σχεδόν 3 εκ. ευρώ για την κατασκευή του, χωρίς να έχει εξασφαλισθεί η διαχείριση του και η στόχευση σε δράσεις ανάλογες με το χαρακτήρα του. Από το 2009 έως το 2012 δαπανήθηκαν άλλα 2 εκ. ευρώ περίπου για την εκτεταμένη επισκευή του, χωρίς και πάλι να έχει σχεδιαστεί και  διασφαλισθεί το πλάνο της βιωσιμότητας, αξιοποίησης και οικονομικής αυτοτέλειας του.

«Με έβαλαν να το φτιάξω και τώρα κανείς δεν θέλει να το αναλάβει», φώναξε απογοητευμένος κατά τη διάρκεια συζήτησης ενός θέματος αξιοποίησης της δημοτικής ακίνητης περιουσίας σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής.

Χωρίς να κατονομάσει πρόσωπα και καταστάσεις, αναφερόταν στις πρόχειρες και ανεπίσημες συζητήσεις που είχαν γίνει με τους Προσκόπους και την εθελοντική ομάδα πυρόσβεσης Όμικρον, επιχειρώντας να τους αποδώσει  ευθύνες για το τέλμα στο οποίο έχει οδηγηθεί πάλι η υπόθεση.

Απαντώντας, ο Περιφερειακός Έφορος των Προσκόπων Χίου Φώτης Σιδηροφάγης και ο πρόεδρος της Όμικρον Γιώργος Ροδάκης τονίζουν ότι δεν τους υποβλήθηκε ποτέ επίσημη πρόταση και υπενθυμίζουν ότι είχαν απορρίψει από την αρχή την προφορική και ανεπίσημη πρόταση που δέχθηκαν σε επίπεδο φιλικής συζήτησης, αλλά και ότι έχουν ως πάγια αρχή να δραστηριοποιούνται μόνο όταν τους υποβάλλουν  ολοκληρωμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις με σαφήνεια σε όλα τα επίπεδα.

Η απόρριψη

Ο Φ. Σιδηροφάγης τονίζει ότι οι προφορικές συζητήσεις δεν προχώρησαν επειδή δεν τους υποβλήθηκε ποτέ κάτι συγκεκριμένο, αλλά και ότι έχουν ως πάγια αρχή να δραστηριοποιούνται μόνο όταν τους υποβάλλουν σαφείς και  ολοκληρωμένες προτάσεις σε όλα τα επίπεδα.

Ο Γ. Ροδάκης δηλώνει ότι η πρόταση απορρίφθηκε αμέσως κυρίως λόγω της μεγάλης απόστασης των εγκαταστάσεων από την πόλη, αφού είναι αδύνατον να διαχειριστούν μια επένδυση με την οποία δεν μπορούν που δεν μπορούν να έχουν άμεση και καλή επαφή.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ