5.3.2014 11:20

Καταδίκασε τους Αγάδες ο καιρός

ΟΛΟΙ ΟΙ ΧΙΩΤΕΣ ΕΙΝ’ ΛΩΛΟΙ ΑΛΛΟΙ ΛΙΓΟ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕ ΒΡΟΧΗ

Αντί να δικάσουν οι Αγάδες την Καθαρή Δευτέρα, καταδικάστηκαν από τον βροχερό καιρό. Το έθιμο τηρήθηκε όσο μπορούσε να τηρηθεί και μέχρι εκεί που επέτρεπε η καταρρακτώδης βροχή.  Χαρακτηριστικό ήταν ότι στα Μεστά ξεκίνησε ο αγάς με το γαιδούρι και τη συνοδεία του με ψιλόβροχο για να συνεχιστεί στην πλατεία υπό καταρρακτώδη βριοχή που ανάγκασε εν τέλει τους διοργανωτές να μεταφερθούν μέσα  σε ένα καφενεδάκι.
Στα υπόλοιπα χωριά κι ειδικά στα Βορειόχωρα μέσα στις κοινοτικές αίθουσες Κυραική και Δευτέρα στήθηκαν γλέντια ενώ στα Νοτιόχωρα  οι Αγάδες μετεκόμισαν από τις πλατείες των χωριών σε κλειστές αίθουσες με συμμετοχή κυρίως των ντόπιων αφού οι ξένοι και οι παραχωριανοί, προτίμησαν λόγω καιρού να περάσουν εντός την Καθαρή Δευτέρα.

Πυργί

Οι αναβολές ξεκίνησαν από το βράδυ της Κυριακής με πρώτο το Πυργί που ανακοίνωσε ότι το πανηγύρι στην πλατεία του χωριού αναβάλονταν. Το βράδυ της Κυριακής πάντως οι Καρκαλούσες και οι μασκαράδες  γέμισαν την πλατείακαι σκόρπιασαν κέφι με τα χωρατά και τα πειράγματα τους. Τα τρεκτέρ μετατράπηκαν σε καρναβαλικά οχήματα ενώ τις εντυπώσεις έκλεψε η κηδεία της Μέργκελ.

Νεοχώρι

Σαν θέλει η νύφη και ο γαμπρός τύφλα να ‘χει και ο καιρός. Στο Νεοχώρι αναβιώσε και πάλι το έθιμιο του γάμου από τον Μορφωτικό Σύλλογο «Ο Άγιος Μηνάς». Οι διοργανωτές φοβήθηκαν τον καιρό και το γαμήλιο γλέντι μεταφέρθηκε για φέτος από την πλατεία του χωριού στην κοινοτική αίθουσα.

Θολοποτάμι
Γάμος και στο Θολοποτάμι με τον Μορφωτικό Σύλλογο να αναλαμβάνει τη διοργάνωση. Στο γλέντι που ακολούθησε η αίθουσα του χωριού γέμισε χωριανούς που υποδέχθηκαν θερμά την αναβιώση και αυτού του εθίμου από τον σύλλογο.

Αγ. Γιώργης

Ο νεκρός του Αη Γιωργιού δεν πτοήθηκε από την καταρρακτώδη βροχή. Οι Αγιωργούσοι είχαν προνοήσει και μετέφεραν το γλέντι στην αίθουσα τουΔημοτικού Σχολείου. Παράλληλα στην πλατεία του χωριού  την Κυριακή αναβιώσε το έθιμο των βουδιών. Από το πρωι στο χωριό βγαίνει η κομπανία των τουμπιών και μαζεύονται στην πλατεία του Μπου όπου οι καρκαλούσοι κάνουν το γυρο του χωριού καινα χορεύουν τη Μόστρα. Στη συνέχεια στην περιοχή του Πρίνου υπάρχει άλλη κομπανία που πίνει από το πρωί και γίνονται σαν τα... βούδια. Ντύνονται με μουτσούνες κι αναπαριστούν τα βούδια και γυρίζουν στο χωριό σέρνοντας διάφορα αντικείμενα, λέγοντας άσεμνες φράσεις κ.λπ. και μαζεύονται όλοι στην πλατεία του Μπου διακόπτουν το γλέντι της πρώτης κομπανίας, αναπαριστούν  τα βούδια και συνεχίζει το γλέντι όλο το χωριό.

Ελάτα

Στην Ελάτα, το γλέντι στήθηκε στο κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου, στην αίθουσα την οποία αξιοποιεί για τις εκδηλώσεις του ο πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού. Ο κόσμος ήταν πολύς το γλέντι το ποτό και το φαγητί άφθονο ενώ δεν έλειψαβν τα αποκριάτικα δρώμενα με τα τρακτέρ να «εισβάλλουν» στο χώρο.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ